Jurnalista Iulia Marin a murit. A fost găsită în apartamentul în care locuia, din București. Urma să împlinească 33 de ani luna aceasta

19 apr. 2023
6965 Afișari
Jurnalista Iulia Marin a murit. A fost găsită în apartamentul în care locuia, din București. Urma să împlinească 33 de ani luna aceasta
Jurnalista Iulia Marin a fost găsită fără suflare în apartamentul în care locuia, din București. Urma să împlinească 33 de ani luna aceasta. Sursa foto: Facebook/ Iulia Marin

Jurnalista Iulia Marin a fost găsită fără suflare în apartamentul în care locuia. Femeia urma să împlinească 33 de ani pe 30 aprilie.

Încă nu se cunosc cauzele decesului

Trupul neînsuflețit al jurnalistei a fost găsit marți de polițiștii Secției 21 din București și proprietara apartamentului în care locuia tânăra, potrivit Libertatea.

Iulia Marin locuia singură în cartierul Militari, din Sectorul 6 al Capitalei. Cauzele decesului vor fi stabilite de medicii de la Institutul Național de Medicină Legală (INML) în zilele ce vor urma.

Iulia Marin a lucrat, de-a lungul timpului, la Adevărul, PressOne, Recorder, Gândul și, în ultimii 3 ani, la Libertatea.

Jurnalista s-a născut la Pitești și urma să împlinească 33 de ani pe 30 aprilie. Ea s-a remarcat încă din primii ani de presă, prin faptul că scria simplu și frumos.

Iulia Marin suferea de depresie și scria deseori pe pagina ei de Facebook, precum și pe blogul ei despre această boală.

„Am ajuns în punctul în care mi-e rușine să mai vorbesc despre depresie”

În ultima sa postare de pe pagina de Facebook, jurnalista a vorbit deschis despre boala de care suferea. A descris cum se simțea și a spus că rareori mai avea zile bune. Tânăra lua pastile pentru a încerca să își țină stările sub control și pentru a se simți mai bine.

Postarea ei suna astfel:

Număr, uneori, pe degete zilele ”bune”. Zilele in care ma simt bine, lucrez bine, sunt bine. Pe site-urile pe care le citesc, forumuri cu privire la tot felul de pastile, oamenii scriu: “Nu renuntati, veți găsi antidepresivul potrivit”.
E greu și sa nu renunți. Al cincilea – sau al șaselea? – antidepresiv in mai puțin de patru ani vine la pachet cu speranțe noi și, pana acum, zero efecte adverse.
Dar stau și ma întreb daca nu cumva ma pregătesc pentru o noua dezamagire, vreun efect placebo, cine mai știe?
Stau și ma gândesc ce bizar e ca viața mea toată depinde de câteva zeci de miligrame dintr-o substanța de care abia am auzit. Și, când zic ca viața mea toată, nu e nicio exagerare.
Am ajuns in punctul in care îmi e rusine sa mai vorbesc despre depresie sau sa o invoc, in punctul in care nu mai înțeleg ce e in neregula de nu mai pot funcționa. “Ca înainte”, îmi șoptește creierul meu. Sau măcar ca intr-o zi oarecare, dintr-un trecut care se tot îndepărtează.
Am ajuns sa urăsc însuși termenul de “depresie”. Îl reneg adesea, ma mint singura, ascult muzica, fac orice ca sa schimb aceasta stare. Și ea nu se schimba decât foarte rar.
“Nu renuntati, antidepresivul asta mi-a schimbat viața”, a scris cineva despre substanța pe care o iau acum, de cateva zile.
Aștept, aștept de patru ani sa am din nou pasiune pentru ceva. Sa nu simt greutate, orice as face. O greutate atat de dificil de descris in cuvinte.
“Îți va plăcea pastila asta, ajuta și la concentrare, e și pe anxietate”, mi-a spus medicul meu.
Îmi doresc sa imi placa. Sa ma ”ajute”. Sa ma trezesc zambind, ca “înainte”. Sa pun putina pasiune in ce fac, măcar putina. Măcar din când in când, sa nu ma mai ascund in spatele unei stări care nu vrea sa plece.
Nu vrea, și pace.
“Nu renuntati, pastila asta mi-a redat plăcerea de a trai”.
Citesc toate forumurile, in timpul meu liber, și vreau sa le cred. Sa cred ca exista din nou plăcere, fie si dintr-o pastila.
Dar, la naiba cu toate astea, azi a fost o zi buna, placebo sau nu.” a scris Iulia Marin pe pagina ei de Facebook
În schimb, în ultima postare de pe blogul său, Iulia Marin a scris că se simțea mai bine. Postarea de pe blog a fost publicată pe data de 1 aprilie, cu nouă zile înainte de cea de pe Facebook.

Sunt bine. Sunt bine și îmi vine să scriu asta pe toate gardurile, să strig în gura mare, să țopăi într-un picior. Mă simt complet lipsită de orice emoție negativă, de orice anxietate, de orice gând mai mult sau mai puțin depresiv, negru, gri-petrol.

Sunt bine și încep, încet, să mă disciplinez. Mă trezesc la șapte, mă culc la 23.00, mă țin de un regim alimentar sănătos, mai fac și sport din când în când, am slăbit câteva kilograme, în ciuda tratamentului care îmi dă poftă de mâncare.

Mintea mi-e calmă, limpede, mă concentrez ușor, lucrez cu mai mult spor, dorm bine noaptea, citesc, ascult muzică, văd arareori câte un film. Lucrurile pe care le fac au devenit mai ușoare, eu am devenit mai ușoară, inclusiv la propriu, cum ziceam.

Sunt surprinsă de acest bine, pentru că nu îl așteptam vreodată și îmi dau seama cât de puțin credeam în el, cât de pesimistă eram, cât de mult mă afundam în stările mele depresive.

Simt, în fiecare zi, că muncesc tot mai mult, dar sunt cu atât mai satisfăcută, am reînceput să simt plăcerea din mărunțișuri, din lucrurile mici: melodiile blues sau jazz pe care le ascult serile și de care habar n-aveam, documentarele despre pictori celebri de care eu abia am auzit, despre toate locurile în care să călătorești într-o viață, despre mâncare, despre, cu alte cuvinte, toate plăcerile vieții. Iar când nu fac asta, citesc, mă plimb, ies cu prietenii.

Capăt, tot mai mult, senzația că pun cărămidă peste cărămidă în a-mi construi un stil de viață care nu e doar sănătos și sustenabil, ci și foarte plăcut, numai bun pentru mine.

Normalitatea se simte ca o gură de aer proaspăt. O savurez, puțin câte puțin, ca pe o tabletă de ciocolată neagră. Convalescența de după internarea din toamnă, simt, s-a încheiat de ceva vreme. S-a încheiat de prin ianuarie, dar, din când în când, câte un mugure de depresie înflorește în capul meu și, din fericire, dispare la fel de subit pe cât a apărut.

Lucrez la mine, asta simt, cum aș lucra la o grădină. Plantez gânduri senine, stropesc cu niscaiva optimism și absorb toată lumina soarelui, toate poveștile și toate imaginile care îmi trec prin fața ochilor. Plivesc buruienile, le smulg din rădăcină, le las deoparte. Grădina minții mele e tot mai curată, tot mai îngrijită, începe să dea în floare.”

Cookies