Jumi – Juma. RUAL. Primul AproBistro din București

25 mart. 2022
3354 Afișari
Jumi - Juma. RUAL. Primul AproBistro din București
Vietnamese rolls cu pulpă de rață

Uite o chestie pe care n-am crezut c-o voi spune vreodată: ce bine se mănâncă la “aprozar”! Vorba vine aprozar, căci astăzi, la “Mănânc pentru tine”, fac vorbire despre RUAL, primul AproBistro deschis fresh pe strada Mihai Eminescu nr 114 – 116, adică central, cât de cât. Locul ăsta e atât de nou încât nici n-au apucat săracii oameni să posteze bine pe social media. O fac clienții pentru ei și ăsta-i mare, mare lucru.

Bun venit la singura și cea mai sinceră și neploconită rubrică despre mâncare din România (faza pe București) axată pe experiențe culinare locale, în special bucureștene. Mănânc pentru tine.

Jumi – Juma

De curând (să tot fie vreo două săptămâni) văzui în cartier o nouă chestie deschisă pe Eminescu, în apropiere de Petromul ăla mic unde obișnuiesc să-mi fac plinul de motorină cu peste 8 lei pe litru. Locul se numește RUAL, primul AproBistro. Un fel de centaur horeca. Jumătate aprozar, jumătate bistro/restaurant elegant, cu bucătărie deschisă și meniu dichisit. Pe scurt, jumi – juma. Însă totul funcționează ca un întreg, într-o simbioză perfectă. Straniu de atrăgător conceptul. Mă simt ca la piață, dar și ca la restaurant în același timp.

Cu toate că aprozarul ocupă un loc generos, RUAL, primul AproBistro din București, este un bistro încăpător, aranjat cu gust, în culori naturale, și tre’ să recunosc că are un aer boem străinez, nicidecum carpato danubiano dâmbovițean. Am descoperit așadar un aprozar cu fructe și legume alese, apoi un mic stand de băcănie cu vitrină de dulcegării, care se continuă cu bistroul în sine. Prima la stânga și dai direct de bar, raftul cu vinuri nobile și bucătăria deschisă, în văzul tuturor, cum îmi place mie. Transparență totală.

Instinctul meu de musasfir de restaurante îmi spune că aici au investit niște oameni cândva plecați prin țări străine, școliți prin restaurante și/sau vase de croazieră, furat meserie și întors acasă, „la România”, pentru desăvârșirea visului. Propriul AproBistro. Primul AproBistro. Ăsta-i feelingul meu. Poate mă înșel.

Meniul? Meniul e o încântare. Foarte multe preparate pe bază de carne și cu suficiente alternative vegetariene, nu multe, însă ele există și e bine. Chiar am bălit la un preparat vegetarian. Carpaccio de sfeclă roșie, cu mousse de brânză de capră, nuci și tartar de mere verzi. Mamica mea…

Oferta de vinuri și băuturi este generoasă, eu însă nu sunt neapărat un om al vinului. Sufletul meu este vândut berii artizanale. Ata ete. Încă aștept o călăuză bună în lumea vinului. Personal wine coach sau cum se cheamă.

În fine. Am comandat vreo 4 feluri, la care chelnerul foarte serios: ați comandat foarte mult. Nu știu dacă veți putea mânca atât.

Am râs cum râde Pro TV când se uită la audiențele Antenei 1 pe intervalul cu Las Fierbinți.

Am mâncat (tot) pentru tine de la RUAL, primul AproBistro

Vietnamese rolls cu pulpă de rață. | 200 grame | 38 lei

Foi de orez, spanac frunze, castravete, ceapă verde, pulpă de rață confiată, dressing de sos soia cu ghimbir, coriandru și mentă.

Consommé de găină cu legume crocante (shot). | 100 grame | 5 lei

Pui tandoori. | 350 grame | 42 lei

Pulpe de pui marinate în iaurt și lămâie, orez basmati cu șofran, sos picant madras, sos raita și salată verde.

Pain Perdu. | 200 grame | 28 lei

Brioșă prăjită cu sos de vanilie, cremă de mascarpone cu busuioc sos de căpșuni

Judecata de Apoi

Vietnamese rolls cu pulpă de rață 38 lei | 200 grame | 38 lei

Foi de orez, spanac frunze, castravete, ceapă verde, pulpă de rață confiată, dressing de sos soia cu ghimbir, coriandru și mentă.

Well, well, well, dacă nu e finețea întruchipată și rulată în frunze de spanac. Aceste rulouri vietnameze vin în 3 variante: cu legume, cu caracatiță sau cu rață. Am optat pentru varianta cu rață și nu îmi pare rău. Preparatul e încadrat la gustări reci și nu trebuie deloc trecut cu vederea. Un spectacol vizual și o explozie de culoare, extrem de ușor și deosebit de apetisant. Dacă n-aș ști mai bine, l-aș numit green sushi, rice free. Se mănâncă cu bețișoarele, dacă ești o fire elegantă sau cu mâna, dacă ești de la Moldova, ca mine. Doamne cât am mai muiat minunățiile astea în sosul picanto dulce acrișor. Încă o chestie pe care am remarcat-o la vietnamese rolls este echilibrul de arome. Nimic, dar nimic nu este debalansat. Cineva a lucrat mult și bine la acest dish. Drept pentru care n-a mai rămas nimic în farfurie. Lins cred că se zice.

Vietnamese rolls cu pulpă de rață

Consommé de găină cu legume crocante (shot) | 100 grame | 5 lei

Uite o chestie pe care n-o vezi în toate meniurile. Consommé. Adică supă clară de găină, cu legume, fiartă la foc mic timp îndelungat pentru a extrage toate aromele și bunătatea găinii și legumelor. Supa se strecoară și servește caldă într-un pahar precum cel din imagine. Se bea pur și simplu și e minunată. O încântare pentru papilele mele gustative. Supă delicioasă de găină la pahar? Un rând la toată lumea, din partea mea! Neapărat trebuie gustată! Very, very nice. Fin.

Consommé de găină

Pui tandoori | 350 grame | 42 lei

Pulpe de pui marinate în iaurt și lămâie, orez basmati cu șofran, sos picant madras, sos raita și salată verde.

Un preparat specific bucătăriei indiene, bucătărie cu care m-am împrietenit de curând, la semi bătrânețe. Un pui extrem de fraged, bine gătit, cu urme de grill pe el, însoțit de un orez basmati cu șofran preparat ca la carte. Puiul vine cu două sosuri indiene, sos madras, adică sos curry picant, respectiv sos rata, un sos indian de iaurt. N-am ridicat capul din farfurie. Săracii chelneri, ce-or fi zis: ia uite și la ăsta cum bagă în el, parcă n-a mai văzut pui.

Sosurile ca sosurile, dar puiul și orezul cu șofran mi-au transformat ziua în ceva minunat. Mă așteptam la ceva strident, că știi cum gătesc indienii de obicei: toarnă acolo 72 de condimente de nu mai știi ce carne mănânci. Ei bine, aici am găsit, din nou, echilibrul despre care vorbeam mai sus. Îmbucătura perfectă? Pui, orez, madras. Atenție, pișcă frumos!

Pui tandoori

Pain Perdu | 200 grame | 28 lei

Brioșă prăjită cu sos de vanilie, cremă de mascarpone cu busuioc, sos de căpșuni

Totul sună simandicos în franceză. Americanii îi spun French Toast. Pentru mine, mult simplificat, pain perdu e corespondentul frigănelelor noastre românești, cu un strop de dulce. La baza rețetei stă pâinea. Aici am găsit varianta cu brioșă, deci un mic upgrade binevenit. Cremă de mascarpone fină, cu busuioc mai mult absent decât prezent și un sos de căpșuni demențial, extrem de aromat. Nu e un preparat fabulos, dar își face treaba ca să zic așa. Sosul intens de căpșuni nu-l voi uita prea curând. Bun desert. Repetabil.

Pain Perdu

O chestie pe care am remarcat-o la toate dishurile este atenția deosebită acordată platingului. Sper să rămână așa.

Total RUAL, primul AproBistro: 113 lei

O să mai mănânc pentru tine de la RUAL: 100%.

Să ne fie de bine! Am mâncat și azi pentru tine.

Vezi pe unde-am mai mâncat pentru tine? Uite niște linkuri cu idei:

Cookies