Judecătorii au decis: bucureștenii din S5 trebuie să-și aleagă urgent primarul. Sectorul 5 are primar interimar de când Piedone a intrat în închisoare

01 mart. 2023
534 Afișari
Judecătorii au decis: bucureștenii din S5 trebuie să-și aleagă urgent primarul. Sectorul 5 are primar interimar de când Piedone a intrat în închisoare
Judecătorii au decis: bucureștenii din S5 trebuie să-și aleagă urgent primarul. Sectorul 5 are primar interimar de când Piedone a intrat în închisoare. Sursa foto: Agerpres

Guvernul României este obligat de Curtea de Apel București să organizeze alegeri pentru Primăria Sectorului 5. Funcția de primar este vacantă de aproape un an, după ce fostul primar al S5 Cristian Popescu Piedone a fost condamnat la închisoare.

Alegeri la Primăria Sectorului 5

Curtea de Apel București a anunțat decizia, miercuri, 1 martie 2023, în cadrul procesului deschis de Alexandru Dimitriu de la USR, care vrea să candideze pentru funcția de primar al Sectorului 5.

Procesul a fost deschis la data de 19 septembrie 2022, iar acum, Curtea de Apel București a dat câștig de cauză candidatului USR.

Astfel, instanța obligă Guvernul României să stabilească data alegerilor parțiale pentru funcția de primar al Sectorului 5 din București. Totodată, Curtea de Apel București obligă Autoritatea Electorală Permanentă și Ministerul Afacerilor Interne să vină cu propuneri către Guvernul țării pentru a fi stabilită data alegerilor parțiale.

Pârâții (Guvernul României, Autoritatea Electorală Permanentă și Ministerul Afacerilor Interne) sunt obligați să plătească candidatului USR și cheltuielile de judecată – taxă judiciară de timbru, în valoare de 40 de lei.

Obligă pârâtul Guvernul României la emiterea hotărârii de Guvern prin care să stabilească data alegerilor parţiale pentru funcţia de primar al Sectorului 5 Bucureşti. Obligă pârâţii Autoritatea Electorală Permanentă şi Ministerul Afacerilor Interne să formuleze propuneri către Guvernul României pentru stabilirea datei alegerilor parţiale pentru funcţia de primar al Sectorului 5 Bucureşti. Respinge cererea, în rest, ca neîntemeiată. Obligă pârâţii, în solidar, să plătească reclamantului suma de 40 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată – taxă judiciară de timbru, se arată în hotărâre.

Alegerile ar fi trebuit organizate în 90 de zile

Conform legii, la Primăria Sectorului 5 ar fi trebuit organizate alegeri în 90 de zile din momentul în care postul a rămas vacant.

Instanța confirmă abuzul pe care îl face Guvernul PSD PNL prin neorganizarea alegerilor pentru Primăria sectorului 5! Îi somez pe Ciucă și Bode să respecte măcar acum, in al 12-lea ceas, legile si Constitutia României si sa nu mai blocheze dreptul cetățenilor sectorului 5 de a-si alege primarul, a transmis Alexandru Dimitriu într-o postare pe Facebook.

Cookies