Judecătoarea şpăgară de la Curtea de Apel Bucureşti, trimisă în judecată alături de Dinel Staicu

de:
20 nov. 2013
0 Afișari
Judecătoarea şpăgară de la Curtea de Apel Bucureşti, trimisă în judecată alături de Dinel Staicu

DNA a decis, în cazul judecătoarei Veronica Cîrstoiu de la Curtea de Apel Bucureşti (CAB), confiscarea sumelor de 630.000 de euro, primită sub formă de mită, şi de 156.351 de lei, pe care o cere CAB, în calitate de parte vătămată în proces.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus confiscarea extinsă, în cazul judecătoarei Veronica Cîrstoiu, trimisă în judecată pentru că ar fi primit aproximativ 630.000 de euro de la Dinel Staicu, pentru favorizarea acestuia în dosarul în care e condamnat la şapte ani de închisoare pentru fraudarea Băncii Internaţionale a Religiilor, precum şi în cazul fiului ei, Florin Cergan, trimis în judecată pentru complicitate la trafic de influenţă, scrie mediafax.ro.

„În acest sens, s-a avut în vedere că veniturile totale realizate de inculpata Cîrstoiu Veronica, în perioada 2007 – 2013, au fost în sumă de 925.071 lei (reprezentând 717.353 lei – venituri salariale şi 207.718 lei – echivalentul a 47.500 euro – din vânzarea unui imobil) şi că valoarea bunurilor dobândite de inculpată, în aceeaşi perioadă de timp, a totalizat suma de 1.567.039,08 lei”, notează procurorii.

Potrivit sursei citate, din compararea veniturilor obţinute şi a averii dobândite de către Cîrstoiu, reiese o diferenţă de 641.968,08 lei, adică aproximativ 144.000 de euro.

„În ceea ce îl priveşte pe inculpatul Cergan Florin, s-a reţinut că veniturile totale realizate de către acesta, în perioada 2008 – 2013, au fost în sumă de 277.088 de lei, iar valoarea bunurilor dobândite, în aceeaşi perioadă de timp, a totalizat suma de 330.727,6 lei (12.053,84 euro)”, se menţionează în comunicatul de presă.

Astfel, anchetatorii au dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând celor doi şi confiscarea specială a sumelor de 630.000 de euro, bani pe care Veronica Cîrstoiu i-a primit sub formă de mită, şi de 156.351 de lei, cuantum pe care îl cere CAB, care s-a constituit parte civilă în proces, ca daune de la judecătoarea CAB.

Veronica Cîrstoiu, judecător la Curtea de Apel Bucureşti – Secţia I penală, în prezent suspendată din funcţie, este acuzată de luare de mită, trafic de influenţă, complicitate la trafic de influenţă, instigare la spălare a banilor, comisă în legătură directă cu infracţiunea de luare de mită, înşelăciune în formă continuată (65 acte materiale) şi fals în înscrisuri sub semnătură privată (65 de acte materiale), arată miercuri DNA, într-un comunicat de presă.

Florin Cergan va fi judecat pentru complicitate la trafic de influenţă, Lucian Băgia, avocat în Baroul Sibiu, pentru trafic de influenţă şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, Dinel Staicu, consultant financiar, pentru dare de mită şi cumpărare a influenţei, iar Carmen Ioana Popescu, economist, este acuzată de complicitate la infracţiunile de dare de mită şi cumpărare a influenţei, precum şi de participaţie improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În aceeaşi cauză au fost trimişi în judecată, în stare de libertate, Marian Staicu, arestat preventiv în altă cauză, consultant în investiţii financiare (fratele lui Staicu Dinel), pentru cumpărare a influenţei şi complicitate la această infracţiune, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi complicitate la dare de mită şi Adriana Dascălu, pentru trafic de influenţă, complicitate la luare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi complicitate la această infracţiune.

Giorgel Zgăbei, avocat în Baroul Bucureşti, va fi judecat în acest dosar pentru complicitate la trafic de influenţă, iar Marilena Cucianu, pentru complicitate la înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Dosarul va fi judecat de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti.

Procurorii au arătat, în rechizitoriul trimis instanţei, că, în cursul lunii februarie 2012, judecătoarea Veronica Cîrstoiu a primit, prin intermediul avocatei Adriana Dascălu, aproximativ 630.000 de euro de la Dinel Staicu, pentru a pronunţa, împreună cu ceilalţi doi membri ai completului de judecată de la Curtea de Apel Bucureşti, o soluţie de admitere a contestaţiei în anulare formulate de Dinel Staicu, în dosarul în care acesta fusese condamnat la şapte ani de închisoare pentru fraudarea Băncii Internaţionale a Religiilor.

„Banii au fost primiţi prin medierea lui Staicu Marian (fratele lui Staicu Dinel) şi a inculpatei Popescu Carmen Ioana”, au scris procurorii în documentul citat.

În 22 februarie 2012, completul din care a făcut parte Veronica Cîrstoiu a decis înlăturarea pedeapsei lui Dinel Staicu, primită în dosarul privind fraudarea Băncii Internaţionale a Religiilor.

Cookies