Judecătoarea ŞPĂGARĂ Cîrstoiu comunica PRIN SEMNE cu cei care-i dădeau mită. Vezi ce COD aveau

de:
13 aug. 2013
0 afișări
Judecătoarea ŞPĂGARĂ Cîrstoiu comunica PRIN SEMNE cu cei care-i dădeau mită. Vezi ce COD aveau

„În perioada august 2011 – ianuarie 2012, DASCĂLU ADRIANA a pretins de la S.D. suma de 2.500.000 euro, diminuată, ulterior, la 2.000.000 euro şi, apoi, la 1.500.000 euro, lăsând să se creadă că are influenţă asupra magistraţilor CÎRSTOIU VERONICA, P.D. şi B.L., judecători la Curtea de Apel Bucureşti, Secţia I-a penală, pentru a-i determina să pronunţe, în calitate de membri ai aceluiaşi complet de judecată, o hotărâre favorabilă”, se arată în probatoriul administrat de către procurorii DNA, conform rtv.net.

Informaţiile au fost obţinute atât prin intermediul înregistrărilor ambientale, cât şi cu ajutorul unui investigator sub acoperire care s-a dat mesager al celui care oferea banii. Dascălu intermedia practic transferul banilor, astfel încât să nu existe un contact direct între cel care dădea banii şi magistrat. Investigatorul obţinea garanţii că va primi sentinţa dorită doar prin intermediul unor „semne” convenite în prealabil.

„Învinuita DASCĂLU ADRIANA a specificat că „semnul” ce va fi transmis va consta în aceea că, după aproximativ cinci minute din momentul în care ea şi investigatorul sub acoperire vor intra în sala de şedinţă, judecătorul CÎRSTOIU VERONICA îşi va aranja cu ambele mâini părul în zona superioară a capului, după care le va zâmbi. După primirea acestui „semn”, conform celor stabilite de către învinuita DASCĂLU ADRIANA, investigatorul sub acoperire ar fi trebuit să îi remită suma de 100.000 euro”, se arată în cazul uneia din cele cinci fapte pentru care Dascălu este învinuită de trafic de influenţă şi în care este implicată şi Cîrstoiu.

Într-un alt caz, a fost aranjată o întâlnire „întâmplătoare” între Dascălu şi Cîrstoiu la un coafor, la care a asistat şi investigatorul. „Învinuita DASCĂLU ADRIANA l-a informat pe investigatorul sub acoperire cu privire la faptul că „semnul” care îi va fi transmis la coafor de către judecătorul CÎRSTOIU VERONICA va consta în aceea că, în momentul în care se vor întâlni, respectivul magistrat va rosti fraza „ce face M.?”.

Mai mult, Dascălu s-a simţit lezată de faptul că i se cereau probe ale influenţei pe care o avea asupra unor judecători. „Aceasta a precizat că judecătorul CÎRSTOIU VERONICA are … ani şi a acceptat să îi transmită „semnul” investigatorului sub acoperire, numai în considerarea faptului că se cunosc de foarte mulţi ani şi au mare încredere una în cealaltă. A mai menţionat că, în raport cu întâlnirea care avusese loc, investigatorul sub acoperire ar fi trebuit să se convingă de faptul că ea are posibilitatea să facă intervenţii în dosare şi că, dacă va exista o „dată viitoare”, adică dacă investigatorul sub acoperire va fi interesat de facilitarea obţinerii unei soluţii favorabile într-un alt dosar, nu va mai fi necesar să îi fie transmise asemenea „semne”, susţine procurorii.

Pe baza probatoriului, instanţa a decis arestarea preventivă a judecătoarei bănuite de corupţie. „Modalităţile şi împrejurările concrete de săvârşire a pretinselor fapte penale de către inculpaţii Cîrstoiu Veronica şi Cergan Florin – caracterul organizat al activităţii infracţionale şi perioada mare de timp în care s-a desfăşurat, funcţia deţinută şi de care s-a folosit unul dintre inculpaţi, magistrat la o instanţă superioară, valoarea deosebit de mare a sumelor de bani urmărită a fi obţinută în mod nelegal – sunt de natură a crea în opinia publică un sentiment de insecuritate, credinţa că justiţia, cei care concurează la înfăptuirea ei, nu acţionează îndeajuns împotriva infracţionalităţii”, se arată în motivarea deciziei de arestare preventivă.

Judecătoarea Veronica Cîrstoiu şi fiul acesteia au primit mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile, potrivit deciziei luate vineri seară de Curtea de Apel Bucureşti, în dosarul sumelor totalizând peste un milion de euro pentru soluţii favorabile în procese.

Hotărârea Curţii de Apel nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs la instanţa supremă.

Magistratul s-a prezentat, vineri după-amiază, la sediul central al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), unde procurorii i-au adus la cunoştinţă învinuirile.

Cîrstoiu a venit la DNA în jurul orei 17.45, cu un taxi şi însoţită de un avocat.

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a încuviinţat vineri, la solicitarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), reţinerea şi arestarea preventivă a judecătoarei.

Veronica Cîrstoiu, judecător la Secţia I penală a Curţii de Apel Bucureşti, este cercetată pentru luare de mită şi complicitate la trafic de influenţă, a anunţat anterior, vineri, Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), care a precizat că a cerut CSM avizul pentru reţinerea şi arestarea preventivă a judecătoarei.

În acelaşi dosar este cercetat şi fiul judecătoarei, Florin Cergan, pentru complicitate la trafic de influenţă.

Potrivit procurorilor, persoane interesate în soluţionarea favorabilă a unor dosare penale aflate pe rolul instanţelor de judecată, au remis prin intermediar, în mai multe tranşe, sume de bani în cuantum de peste un milion de euro, „în scopul obţinerii unor soluţii favorabile în cauze penale”.

„În acest context, la seara zilei de 8 august 2013, una din tranşele de bani, în cuantum de 50.000 euro, a fost primită de Cergan Florin pentru a o remite mamei sale Cîrstoiu Veronica. Aceasta, la rândul său, potrivit înţelegerii cu persoanele implicate şi interesate, urma să transmită această tranşă unuia dintre judecătorii învestiţi cu judecarea uneia dintre cauzele respective”, potrivit rezoluţiei de începere a urmăririi penale.

Florin Cergan a fost prins în flagrant, joi seară, procurorii dispunând vineri reţinerea lui pentru 24 de ore. Acesta va fi prezentat instanţei cu propunere de arestare preventivă.

La instrumentarea acestui dosar, procurorii au colaborat cu lucrători din cadrul Serviciului Român de Informaţii şi al Direcţiei Generale Anticorupţie.

Cookies