ȘTIRI

Judecătoarea Maria David, patru ani de închisoare cu executare. Decizia este definitivă

Fostul magistrat ar fi primit de la un om de afaceri peste 200.000 de euro pentru a interveni la colegi judecători în vederea obținerii unor soluții favorabile în dosare. Instanța a mai hotărât ca David să nu îşi poată exercita unele drepturi civile timp de doi ani după executarea pedepsei. Cinci judecători supremi au mai obligat-o pe Maria David să restituie 200.000 de euro lui Petru Blanda, bani pretinşi acestuia în schimbul promisiunii că îi va rezolva unele dosare aflate la instanţe, scrie gandul.info.

Judecătoarea Maria David a fost trimisă în judecată în 21 martie, în stare de arest preventiv, pentru două fapte de trafic de influenţă, Petru Blanda fiind denunţătorul din acest dosar.

Prin această contestaţie, Blanda dorea anularea unei decizii penale a Curţii de Apel Ploieşti prin care fusese condamnat la o pedeapsă de trei ani de închisoare în regim de detenţie pentru evaziune fiscală. În 10 decembrie 2009, această acţiune a fost admisă în principiu, iar în 19 aprilie 2010, Curtea de Apel Ploieşti a respins ca nefondată contestaţia în anulare.

Ulterior, împotriva aceleiaşi decizii de condamnare, Petru Blanda a formulat şi o cerere de revizuire, care în 15 noiembrie 2011 a fost respinsă de Judecătoria Târgovişte.

În acest context, în perioada ianuarie – februarie 2012, judecătoarea David a primit de la Blanda, în mai multe tranşe, suma totală de 4.000 de euro şi 3.800 de lei, şi a mai pretins încă 110.000 de euro, promiţându-i, în schimb, că va interveni pe lângă judecători din cadrul Curţii de Apel Ploieşti învestiţi cu soluţionarea recursului împotriva sentinţei Judecătoriei Târgovişte, pentru a-i determina să pronunţe o hotărâre favorabilă acestuia. În 27 februarie, Curtea de Apel Ploieşti a respins şi acest recurs.

Procurorii anticorupţie au pus sechestru asigurător pe două imobile ale Mariei David.

Surse judiciare susţin că judecătoarea David ar fi avut o relaţie foarte apropiată cu omul de afaceri, pe care îl cunoştea din timpul facultăţii, iar denunţarea ei de către Blanda a fost un teribl şoc pentru magistrată.

David a fost judecător în Târgovişte, apoi a promovat la Curtea de Apel Ploieşti, iar din 2009 a fost magistrat la instanţa supremă.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button