Judecătoarea ÎCCJ, Georgeta Barbălată, condamnată definitiv la 4 ani de închisoare

de:
22 iun. 2015
2 Afișari
Judecătoarea ÎCCJ, Georgeta Barbălată, condamnată definitiv la 4 ani de închisoare

Judecătorii de la Curtea Supremă i-au respins apelul Georgetei Barbălată și a menținut decizia de condamnare dată în luna mai 2014 de către instanța de fond, potrivit hotnews.ro.

In acelasi dosar, instanta a admis apelul DNA si a dispus condamnarea la cate 2 ani inchisoare cu suspendare, cu un termen de supraveghere de 7 ani, in cazul lui Marcel Sampetru, fost adjunct al procurorului general, si a lui Mihai Vlad, fost sef al Serviciului de Informatii si Protectie Interna (SIPI) Ilfov. La instanta de fond, cei doi fusesera achitati.

In schimb, ICCJ a mentinut achitarea lui George Balan, fost membru CSM. Decizia este definitiva. Cei patru au fost trimisi in judecata de procurorii DNA in aprilie 2013.

Georgeta Barbalata, suspendata din functie, fusese condamnata in mai 2014, intr-o decizie ce nu fusese definitiva, de Inalta Curte de Casatie si Justitie la patru ani inchisoare cu executare, in dosarul privind furnizarea si exploatarea unor informatii nedestinate publicitatii.

In schimb, George Balan, fost membru CSM, Marcel Sampetru, fost adjunct al procurorului general si Mihai Vlad, fost sef al Serviciului de Informatii si Protectie Interna (SIPI) Ilfov, fusesera achitati.

Potrivit procurorilor „in 10 iulie 2012, in conditiile in care la DNA se efectuau cercetari penale fata de Mihai Vlad, George Balan si Marcel Sampetru (…), inculpata Barbalata, judecator ICCJ, luand la cunostinta, in timp ce se afla la serviciu, despre faptul ca procurorii DNA au adresat Inaltei Curti o solicitare de autorizare a efectuarii perchezitiilor domiciliare, la domiciliile celor trei, l-a avertizat pe Mihai Vlad, prin intermediul altei persoane, ca domiciliul sau ar putea sa fie perchezitionat si ca are probleme legate de Balan, Sampetru si DNA, asigurandu-i acestuia timpul necesar pentru a distruge si ascunde documente si obiecte compromitatoare ce ar fi putut constitui mijloace de proba, zadarnicind astfel urmarirea penala”.

De asemenea, DNA preciza ca Georgeta Barbalata, dupa ce a pronuntat, in calitate de judecator la ICCJ, la solicitarea Serviciului Roman de Informatii, trei incheieri in baza carora s-au emis mandate de siguranta nationala pe numele unor persoane, i-a divulgat lui Mihai Vlad date referitoare la persoanele care faceau obiectul de cercetare a structurilor informative, date pe care le cunostea in virtutea atributiilor de serviciu, actiunile sale fiind de natura a pune in pericol siguranta statului.

Cookies