ARHIVA B365

Judecătoare de la Înalta Curte, urmărită penal

Judecătoarea Georgeta Barbălată, de la Secţia penală a Înaltei Curţi de Casaţei şi Justiţie (ICCJ), este urmărită penal pentru favorizarea infractorului, potrivit unor surse citate de Realitatea TV. Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au decis deschiderea procedurii de urmărire penală pentru judecătoarea Barbălată.

La intrarea în sediul DNA, judecătoarea Georgeta Barbălată a spus că nu ştie pentru ce a fost citată şi a refuzat să comenteze orice acuzaţie pe motiv că are dreptul la imagine.

Surse judiciare spun însă că audierea sa este legată de dosarul în care este cercetat şeful Serviciului de Informaţii si Protecţie Internă (SIPI) Ilfov, Vlad Mihai, care ar fi un apropiat al judecătoarei. Totodată, potrivit aceloraşi surse, judecătoarea nu ar avea calitate de martor.

În acelaşi dosar mai sunt învinuiţi şi fostul vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistratuirii, procurorul George Bălan, şi fostul consilier al acestuia, Marcel Sâmpetru, care a demisionta recent din magistratură.

DNA susţine că există date şi indicii temeinice că, în perioada martie – iunie 2012, învinuiţii Vlad Mihai, George Bălan şi Marcel Sâmpetru au exploatat în interes personal informaţiile furnizate de şeful serviciului de informaţii al Ministerului de Interne în Ilfov.

Vlad Mihai, ofiţer, şeful Serviciului de Informaţii si Protecţie Internă (SIPI) Ilfov, este acuzat de infracţiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, prevăzută de art. 12 lit. b din legea 78/2000, în formă continuată.

George Bălan, procuror, membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), este acuzat de infracţiunea de complicitate la infracţiunea sus menţionată, în formă continuată, iar Marcel Sâmpetru de instigare.

Procurorii George Bălan şi Marcel Sâmpetru, de la Consiliul Superior al Magistraturii, beneficiind de sprijinul unor persoane din mediul politic, nu s-au sfiit să recurgă la mijloace mai degrabă înţelegerilor de tip mafiot, pentru a accede la funcţiile pe care şi le doreau, susţin anchetatorii DNA, citaţi de rtv.net.

„Încercările de a manipula numirile din interior instituţiilor care prezintă interes pentru politicieni sunt cu atât mai reprobabile cu cât beneficiază de sprijinul şi de aportul unor persoane care au funcţii de conducere în cel mai înalt for al magistraţilor, cu atribuţiuni directe în procedura de numire al procurorului şef al DNA şi al procurorului general al României”, arată procurorii anticorupţie în referatul de începere a urmăririi penale a lui Bălan şi Sâmpetru.

Conversaţiile grupului constituit din comisarul şef Mihai Vlad – şeful Serviciului de Informaţii şi Protecţie Internă Ilfov, procurorii Marcel Sâmpetru şi George Bălan, alături de preşedintele Consiliului Judeţean Ilfov şi liderul PNL Ilfov, Marian Petrache, ar face dovada interesului politic „în aservirea instituţiilor cu atribuţii în combaterea corupţiei şi a marii infracţionalităţi economico-financiare, cu acordul celor chemaţi, cel puţin la nivel teoretic, să asigure evitarea imixtiunilor politicului în activitatea justiţiei”.

În opinia anchetatorilor, relevant este faptul că discuţiile se poartă între persoane cu putere decizională în sistemul judiciar şi persoane cu funcţii de conducere în interiorul unui partid politic aflat la guvernare.

În urma monitărizării grupului constituit din Mihai Vlad, Marcel Sâmpetru, George Bălan şi Marian Petrache a reieşit faptul că acesta obişnuia să se întrunească într-un restaurant din Bucureşti.

Patronul restaurantului era anunţat atunci când se dorea organizarea unei întâlniri şi asigura conspirativitatea întrevederilor, punând la dispoziţie un separeu, precum şi prin preluarea telefoanelor mobile ale celor prezenţi, la solicitarea lor, pentru evitarea înregistrării discuţiilor purtate de ei.


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button