Judecătoare de la Înalta Curte, condamnată la patru ani de închisoare pentru luare de mită

de:
09 oct. 2012
0 Afișari
Judecătoare de la Înalta Curte, condamnată la patru ani de închisoare pentru luare de mită

Judecătoarea Maria David de la ÎCCJ a fost condamnată, marţi, la patru ani de închisoare cu executare pentru că ar fi primit mită 200.000 de euro de la un om de afaceri, scrie NewsIn, citat de Realitatea.net. Din pedeapsa primită vor fi scăzute zilele petrecute până acum în arest. Maria David a fost arestată pe 29 februarie, pentru trafic de influenţă, iar la 1 martie, Consiliul Superior al Magistraturii a dispus suspendarea ei din funcţia de judecător la Secţia Civilă a ÎCCJ, în urma punerii în mişcare a acţiunii penale împotriva sa de procurorii DNA.

Prin aceeaşi sentinţă, judecătoarea este obligată să restituie suma de 200.000 de euro pretinsă drept mită. De asemenea, ea trebuie să plătească 10.000 de lei cheltuieli de judecată.

Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs la Completul de 5 judecători al ÎCCJ.

Pe 21 martie, procurorii anticorupţie au trimis-o în judecată pe Maria David. În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut că, în perioada noiembrie – decembrie 2009, judecătoarea Maria David a pretins şi primit de la un om de afaceri suma de 200.000 de euro pentru a interveni pe lângă magistraţii de la Curtea de Apel Ploieşti care judecau contestaţia în anulare formulată de denunţător şi îi va determina să adopte o soluţie favorabilă denunţătorului. Omul de afaceri voia să scape de cei 3 ani de închisoare cu executare, pedeapsa primită pentru evaziune fiscală.

Pe 10 decembrie 2009, acţiunea fost admisă în principiu, însă, pe 19 aprilie 2010, Curtea de Apel Ploieşti a respins contestaţia în anulare ca nefondată. Ulterior, împotriva aceleiaşi decizii de condamnare, cel în cauză a formulat şi o cerere de revizuire care a fost respinsă de Judecătoria Târgovişte la data de 15 noiembrie 2011.

În acest context, spun procurorii, în perioada ianuarie – februarie 2012, judecătoarea Maria David a primit de la denunţător, în mai multe tranşe, suma totală de 4.000 de euro şi 3.800 lei şi a mai pretins încă 110.000 de euro promiţându-i, în schimb, că va interveni pe lângă judecătorii de la Curtea de Apel Ploieşti care judecau recursul formulat de denunţător împotriva sentinţei Judecătoriei Târgovişte şi că îi va determina să pronunţe o hotărâre favorabilă acestua. Însă, pe 27 februarie, Curtea de Apel Ploieşti a respins şi acest recurs.

Cookies