Joseph Blatter şi Michel Platini, SUSPENDAŢI opt ani din fotbal. Din ce motiv

de:
21 dec. 2015
0 Afișari
Joseph Blatter şi Michel Platini, SUSPENDAŢI opt ani din fotbal. Din ce motiv

Atât Blatter, cât și Platini, cei mai influenți oameni din lumea fotbalului, pot face apel la FIFA, apoi la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS). Dar calendarul recursurilor îl poate împiedica pe Platini să se prezinte la alegerile pentru funcția de președinte al FIFA pe 26 februarie.

Justiția internă a FIFA a apreciat că cei doi au „abuzat” de poziția lor. Platini a primit o amendă de 80.000 de franci elvețieni (74.000 euro), mai mare decât cea cu care s-a ales Blatter, 50.000 de franci elvețieni (46.295 euro), scrie agerpres. 

Platini, triplu câștigător al „Balonului de Aur” (1983, 1984, 1985), în vârstă de 60 de ani, ar putea sesiza TAS direct, dar va avea nevoie de aceasta de acordul FIFA, ceea ce pare puțin probabil, conform surselor apropiate de instanța fotbalului mondial.

În centrul acestui dosar se află plata controversată a sumei de 1,8 milioane euro, în 2011, de către Blatter lui Platini, fără contract scris, pentru o muncă de consilier încheiată în 2002. Din această cauză, cei doi se aflau suspendați provizoriu până pe data de 5 ianuarie, în așteptarea judecății pe fond care a avut loc astăzi (luni).

Consecințele acestei decizii ale justiției interne a FIFA sunt mai grele pentru Platini decât pentru Blatter. Acesta din urmă, în vârstă de 79 de ani, nu aspira decât la prezidarea instanței până la alegerea succesorului său, pentru ca apoi să predea mandatul, constrâns și forțat de acumularea scandalurilor din jurul instanței mondiale a fotbalului.

Cookies