„Joi, 13” pentru Marian Vanghelie: condamnare de 11 ani și 8 luni de închisoare. Cât de departe ar fi primul „Vanghelion” la răcoare

13 mai 2021
325 afișări

Fostul primar al Sectorului 5, Marian Vanghelie, a fost condamnat în cursul zilei de joi la 11 ani și 8 luni de închisoare pentru corupție, potrivit minutei de la Tribunalului București. Decizia luată de judecători nu este definitivă. Vanghelie, cunoscut pentru revelioanele organizate pentru vârstnici, numite „vanghelioane”, a fost implicat de-a lungul anilor în mai multe scandaluri de corupție.

Marian Vanghelie a avut în curs la Tribunalul București, timp de 6 ani, un dosar pentru o mită de 30 de milioane de euro. În vara anului 2015, fostul primar a fost trimis în arest preventiv pentru nu mai puțin de 26 de infracțiuni de corupție, în care a fost implicat alături de Laura Ciocan, directorul de la acea vreme al Economat Sector 5 SRL, potrivit G4media.

Prejudiciul se ridică la 60 de milioane de euro, dintre care 30 ar fi fost „șpaga” lui Marian Vanghelie

 

 

„În perioada 2006 – 2014, inculpatul Vanghelie Marian-Daniel, în calitate de primar al Sectorului 5 din București, ajutat de inculpatul Niculae Mircea-Sorin și parțial de inculpata Ciocan Laura, a solicitat și primit de la inculpatul Dumitru Marin foloase materiale necuvenite în cuantum de aproximativ 30.403.000 de euro (reprezentând un „comision” de 20% din încasări).

Aceste foloase au fost pretinse și primite de inculpatul Vanghelie Marian-Daniel pentru a-și exercita atribuțiile de serviciu atât în vederea atribuirii de către Primăria Sectorului 5 și serviciile publice de interes local din subordinea Consiliului local al Sectorului 5, cu nerespectarea prevederilor legale, de contracte de achiziții publice firmelor controlate de omul de afaceri, cât și pentru a dispune efectuarea plății lucrărilor aferente acestor contracte (valoarea totală a acestor contracte este de aproximativ 738.019.000 de lei)”, au decis procurorii DNA într-un comunicat din anul 2015.

Marian Vanghelie a fost primarul Sectorului 5 între anii 2000 şi 2016 și a candidat la alegerile locale din septembrie 2020 pentru un nou mandat, fără succes însă.

În acest dosar, au fost trimişi în judecată și Mircea-Sorin Niculae (vărul lui Marian Vanghelie), Sorin Ştefan Ciocan, Laura Ciocan, director al SC Economat Sector 5 SRL, şi omul de afaceri Marin Dumitru. Momentan toți se află sub control judiciar.
Cookies