Joe Biden îl acuză pe Vladimir Putin de genocid. E pentru prima dată când rostește răspicat acest cuvânt

13 apr. 2022
123 Afișari
Joe Biden îl acuză pe Vladimir Putin de genocid. E pentru prima dată când rostește răspicat acest cuvânt
Joe Biden îl acuză pe Vladimir Putin de genocid

GENOCÍD, genocide, s. n. – Infracțiune săvârșită în scopul de a distruge deliberat și sistematic, în întregime sau în parte, o colectivitate sau un grup național, rasial, etnic sau politic [Pl. și genociduri] – Din fr. génocide.

Într-un discurs despre combaterea inflației, președintele SUA, Joe Biden, l-a acuzat pe Vladimir Putin de genocid. 

„Crime de război și genocid în Ucraina”

De când a început războiul din Ucraina, este pentru prima dată când liderul de la Casa Albă folosește cuvântul “genocid” pentru a descrie uciderea civililor în Ucraina. 

În ultimele săptămâni, oficialii americani au mai acuzat Rusia că a comis și comite de crime de război în  Ucraina. Ba chiar Biden l-a numit direct criminal de război pe Vladimir Putin.

Acum, însă, e pentru prima dată când Biden merge până într-acolo încât să îl acuze direct pe Putin de  genocid. Cum spuneam, a făcut asta în timpul unui discurs despre inflație, care crește, practic, peste tot în lume inclusiv din cauza războiului pornit de Putin:

Bugetul familiei voastre, capacitatea de a vă umple rezervoarele… Nimic din toate acestea nu ar trebui să depindă de un dictator care declară război și comite genocid pe cealaltă parte a lumii.

Joe Biden: Da, chiar am spus «genocid»!

Ceva mai târziu, când au prins ocazia să îi adreseze întrebări, jurnaliștii au insistat: “Chiar ați zis «genocid», domnule președinte?”, iar Joe Biden a răspuns la fel de explicit: «Da, l-am numit genocid»:

Da, am spus că este genocid, pentru că devine tot mai clar că Putin încearcă să șteargă pur și simplu ideea de a fi ucrainean. Tot mai multe dovezi ies la lumină despre lucrurile oribile pe care rușii le-au făcut în Ucraina. Și vom afla din ce în ce mai multe despre devastarea produsă. Vom lăsa avocații să decidă la nivel internațional dacă se califică sau nu, dar mie cu siguranță așa mi se pare. Mulțumesc

Între timp, este ziua 49 de război, zi în care Ucraina afirmă că riscul ca Rusia să folosească arme chimice rămâne ridicat.  Există informații potrivit cărora rușii au făcut deja asta în atacurile lor furibunde asupra orașului Mariupol.

 

Cookies