Joe Biden despre Vladimir Putin: Nici n-are idee ce urmează! E dictator, va plăti scump invazia Ucrainei | VIDEO

02 mart. 2022
800 afișări
Joe Biden despre Vladimir Putin: Nici n-are idee ce urmează! E dictator, va plăti scump invazia Ucrainei | VIDEO
Joe Biden despre Vladimir Putin: Nici n-are idee ce urmează! E dictator, va plăti scump invazia Ucrainei | VIDEO

Azi-noapte (noapte la noi, la București), preşedintele american Joe Biden a ținut primul său discurs despre starea națiunii în fața Congresului American. Încă din primele momente, membrii Congresului american au au aplaudat în picioare poporul ucrainean. Joe Biden a spus că Vladimir Putin este dictator și a asigurat că „Statele Unite sunt de partea poporului ucrainean”.

În urmă cu şase zile, Vladimir Putin a urmărit să zguduie temeliile lumii libere (…) Dar a calculat foarte greşit.. În loc de asta, a dat de un zid de putere pe care nu l-a anticipat şi nu şi l-a imaginat. A întâlnit poporul ucrainean. (…) Putin este acum izolat de lume mai mult decât a fost vreodată. (…) Am lovit activele Rusiei, oligarhii nu mai au bani. Putin nici nu are idee ce urmează!”

America nu trimite soldați în Ucraina, dar dislocă trupe în toată Europa

Președintele Joe Biden a reafirmat că Statele Unite nu vor desfășura trupe în Ucraina invadata de Rusia, dar că americanii vor apăra fiecare centimetru de teritoriu NATO:

Să fiu clar – forțele noastre nu sunt angajate și nu se vor angaja în conflictul cu forțele ruse în Ucraina. Trupele (americane, n.red.) sunt trimise în Europa  pentru a-și apăra aliații NATO în cazul în care Putin decide să continue să se deplaseze spre vest. (…) În acest scop, am mobilizat forțele terestre americane, escadrile aeriene, dislocarea de nave pentru a proteja țările NATO, inclusiv Polonia, România, Letonia, Lituania și Estonia. (…) După cum am precizat foarte clar, Statele Unite și Aliații noștri vor apăra fiecare centimetru de teritoriu al țărilor NATO, cu toată puterea noastră colectivă.

În același timp, președintele american a spus în fața Congresului că Ucraina primește sprijin direct de peste 1 miliard de dolari. E vorba ajutor militar, economic și umanitar din partea SUA și a aliaților.

Avioanele rusești au acum interzis și în spațiul aerian american

Joe Biden a mai anunțat în discursul său de la Capitol Hill și interzicerea aeronavelor rusești în spațiul aerian al SUA

În această seară anunț că ne vom alătura aliaților noștri pentru a închide spațiul aerian american tuturor zborurilor rusești, izolând și mai mult Rusia și adăugând o presiune suplimentară asupra economiei lor.

Prin această decizie, Statele Unite se alătură Canadei și Uniunii Europene astfel în efortul de a închide spațiul aerian aeronavelor rusești.

Cu puțin timp înainte de discursul lui Biden, emițătorii americani de carduri Visa și Mastercard anunțaseră că scot bănci ruseşti din reţeaua lor de carduri, ca urmare a atacului rusesc asupra Ucrainei.

VIDEO | Discursul lui Joe Biden în fața Congresului SUA

Cookies