ȘTIRI

Joe Biden a ajuns la Bucureşti: „Avem o obligaţie sacră să fim alături de voi”

Vizita vicepreședintelui SUA, Joe Biden, în România a fost pregătită până la cel mai mic detaliu. Air Force Two a aterizat marţi la Bucureşti în jurul orei 14.30, iar numărul doi în administrația Statelor Unite ale Americii va rămâne timp de două zile pe pământ românesc, informează RomaniaLibera.ro.

Primul discurs pe care Biden l-a susţinut a fost la Baza Aeriană Otopeni, la începutul unui exerciţiu militar comun al armatei SUA cu cea românească. Vicepreşedintele SUA, Joe Biden, a afirmat, în discursul de la Baza 90, că Statele Unite au ”o obligaţie sacră” să fie alături de România, el dând asigurări că ”naţiunile din NATO nu sunt singure”. 

Principalele declaraţii ale vicepreşedintelui:

  • Mulţumesc pentru această primire. Este o cinste să am prilejul să văd trupele noastre lucrând împreună în Carpaţi. În ultimii 25 de ani am cunoscut din ce în ce mai mult România. Am văzut cum aţi parcurs drumul de la tiranie la libertate.

  • Mulţumesc românilor în uniformă care ne ajută să asigurăm securitatea.

  • În România forţele americane au găsit aliaţi de nădejde.

  • Consider că sunteţi cea mai bună generaţie de luptători. Sunteţi un grup extraordinar, un grup de patrioţi care păzesc libertatea în Europa. SUnt deosebit de mândru de dumneavoastră. Este o obligaţie sacră să fim alături de voi şi de NATO.

  • Spun din partea preşedintelui, puteţi să vă bazaţi pe noi. Noi facem ceea ce spunem şi ne îndeplinim obligaţiile.

  • Agresiunea din Crimeea ne reaminteşte de ce avem nevoie de NATO. Rusia a violat nu numai suveranitatea Ucrainei, dar şi principiul fundamental din secolul XX. Graniţele Europei nu trebuie schimbate cu forţa. Condamnăm acţiunile Rusiei în Crimeea.

  • Naţiunile din NATO nu sunt singure. 

Ca amploare și greutate, vizita oficialului american a fost depășită din punct de vedere a măsurilor de siguranță, de cea a președintelui George W. Bush, la summitul NATO de la București, în 2008.

Numărul doi al administrației prezidențiale SUA se va întâlni la Bucureşti cu preşedintele Traian Băsescu şi cu premierul Victor Ponta, urmând să discute despre răspunsul comunităţii internaţionale la „intervenţia militară ilegală şi la acţiunile destabilizatoare ale Rusiei în Ucraina”, arată un comunicat de presă al Casei Albe.

Vicepreşedintele SUA, Joe Biden, a declarat, într-un interviu pentru MEDIAFAX, că sprijinul României va avea un rol cheie în efortul conducerii Ucrainei de refacere a stabilităţii acestei ţări, el subliniind şi că SUA colaborează cu statele din regiune pentru a reduce dependenţa energetică de Rusia. Biden a declarat că vizita sa la Bucureşti reprezintă o ocazie de a mulţumi conducerii României, armatei române şi publicului român pentru tot ce a făcut această ţară pentru a susţine NATO, dar şi pentru a reconfirma angajamentul de neclintit al SUA faţă de apărarea colectivă a aliaţilor săi europeni.

Joe Biden va discuta şi despre legăturile economice ale României cu SUA şi despre efortul de întărire a securităţii energetice a Europei.


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button