JO Tokyo 2021: SUA a câștigat medalia de aur la baschet masculin

JO Tokyo 2021: SUA a câștigat medalia de aur la baschet masculin
JO Tokyo 2021: SUA a câștigat medalia de aur la baschet masculin

A fost medalia cu numărul 100 obținută de delegația americană la Jocurile Olimpice de la Tokyo și cea de-a 32-a de aur. De asemenea, a fost cea de-a treia medalie de aur a lui Durant, care a egalat recordul lui Carmelo Anthony.

Victoria în fața Franței a reprezentat, totodată, o mult dorită revanșă, după ce francezii i-au învins pe americani în primul meci de la această ediție a Jocurilor Olimpice. Apoi, traseul „Dream Team”-ului a fost perfect, așa cum anticipau site-urile care analizează tendințe baschet.

„Am avut mulți debutanți în echipă, a fost o experiență nouă pentru toți, cu Covid-ul și cu tot felul de alte obstacole. Fără fani… totuși, nimeni nu se aștepta să pierdem vreun meci. Ne-am revenit, însă, repede și pot spune că a fost o mare bucurie pentru mine să fac parte dintr-un asemenea grup”, a spus Kevin Durant, care a fost printre cei mai buni marcatori și în precedentele două finale: 30 de puncte în finala JO de la Londra 2012 și 30 de puncte în finala JO de la Rio 2016. 

Traseul finalistelor

Așa cum spuneam, naționala SUA a început competiția cu stângul: 76 – 83 cu Franța. După aceea, a trecut la pas de faza grupelor, învingându-le cu 120 – 66 pe Iran și cu 119 – 84 pe Cehia. Următoarea victimă, în sferturi, a fost Spania (95 – 81). Echipa antrenată de Gregg Popovich a învins-o pe Australia în semifinale (97-78). Apropo de Popovich, jurnaliștii de peste ocean se așteaptă ca el să facă un pas în spate. Pe lângă faptul că ar avea 75 de ani la următoarea ediție a Jocurile Olimpice, actualul antrenor are la pasiv și câteva rezultate nu tocmai onorabile, precum locul 7 la Cupa Mondială din 2019.

După succesul contra SUA, Franța le-a învins în grupe pe Cehia (97 – 77) și pe Iran (79 – 62). În sferturile de finală, „cocoșul galic” a trecut de Italia (84-75), iar duelul pentru marea finală l-a dat cu Slovenia, impunându-se la limită (90-89).

Francezii se consolează cu ideea că sunt mai buni la „sportul rege”, iar orice statistică întemeiată pe scoruri fotbal le dă dreptate.

Australia a câștigat finala mică

Medalia de bronz a fost câștigată de Australia. „Cangurii” au învins-o pe Slovenia în finala mică (107 -93). Iată care a fost ordinea finală a echipelor masculine de baschet la Jocurile Olimpice de la Tokyo:

 1. SUA
 2. Franța
 3. Australia
 4. Slovenia
 5. Italia
 6. Spania
 7. Argentina
 8. Germania
 9. Cehia
 10. Nigeria
 11. Japonia
 12. Iran

All Star Five a inclus jucători de la 5 naționale olimpice

În mod tradițional, după finalul competiției a fost aleasă echipa ideală All Star Five. Din ea au făcut parte câte un jucător din cinci naționale olimpice participante: 

Ricky Rubio (Spania) – a marcat 20, 26, 18 și 38 de puncte în cele patru meciuri jucate la Olimpiadă de Spania, care a fost eliminată în „sferturi” de SUA. Cele mai multe puncte le-a înscris contra americanilor.

Patty Mills (Australia) a înscris 42 de puncte și a dat 9 assist-uri în finala pentru medalia de bronz, contra Sloveniei.

Luka Doncic (Slovenia) este cel mai de seamă reprezentant în baschet al națiunii care numără numai două milioane de cetățeni. A reușit 16 puncte, 18 assist-uri și 10 recuperări în semifinala pe care slovenii au pierdut-o la un singur punct în fața Franței.

Ruy Gobert (Franța) a fost decisiv în trei dintre meciurile finalistei de la Olimpiadă. Jucătorul lui Utah Jazz a dominat sfertul de finală cu Italia, prin 22 de puncte marcate și 9 recuperări. În finală, și-a trecut în cont 16 puncte și 8 recuperări.

Kevin Durant (SUA) nu putea lipsi din echipa ideală, din motive pe care le-am prezentat mai sus. De altfel, el a fost și MVP-ul finalei.