Jeni Acterian, patimile cu Sănduc, celelalte iubiri și jurnalul ei de fată “greu de mulțumit”

06 mart. 2023
1217 Afișari
Jeni Acterian, patimile cu Sănduc, celelalte iubiri și jurnalul ei de fată “greu de mulțumit”
Eugen Istodor: Jeni Acterian, patimile cu Sănduc, celelalte iubiri și jurnalul ei de fată “greu de mulțumit”

Jeni Acterian a vrut să ardă Jurnalul. Scris în anii 1930-’47, Jeni trecând prin diverse momente grele, își bagă Jurnalul în podea. Jurnalul redescoperit în anii 1990 este despre lucrarea delicată, secretă a devenirii femeie. “Jurnalul unei fete greu de mulțumit”. Jeni a fost egala minților-brici ale prietenilor ei – Eliade, Cioran, Ionescu, Dragomir, Nae Ionescu, cu care a și conversat, s-a și distrat. Jeni e o fată deșteaptă foc.

Jeni se plânge în jurnal ca Brigdet Jones:

“17 aprilie 1933, ora 2 după-amiază
Am luat o decizie. Vreau să slăbesc. Am devenit urâtă. Dacă continui să mă îngraș, o să devin diformă și, într-adevăr, nu-mi pot face iluzii că, diformă, aș avea puterea să trăiesc. (…)
Scularea la ora 10. Până la ora 11, îmbrăcare, spălare, luatul micului dejun: ceai.
Până la ora 1, lecturi, lecții, plimbare, menaj etc.
Până la ora 2 1/2, masă și radio.
Până la ora 8 1/2, o plimbare pe jos de o oră, lecturi, lecții, vizite.
Ora 8 1/2–9, masa: ceai cu pâine prăjită, o felie sau două de măr sau o portocală. Dacă am mâncat de dimineață ceva – [atunci] nimic.
Ora 9–11 lecturi, radio, lecții, scris, reflectat etc. etc.
Ora 11–12 gimnastică – dacă nu am făcut dimineața –, toaleta.
Sfârșit.”

Jeni nu se ținea de cuvânt cu fitnessul ei

Jeni Acterian era conștiincioasă, însă cu spiritul adolescentin. Își dă examenele și-și citește obligațiile. Jeni era o rebelă, se ia la întrecere cu Cioran, cu Eliade, cu Ionescu, cu Nae Ionescu. Dar, tot cumva riguros, își descoperă dorințele trupului. Și nu putea altfel o minte ca a ei decât să aibă flirt și „cădere” cu Sănduc. Alexandru Dragomir este și astăzi considerat un Jiminy Cricket al filosofiei românești. Ce Eliade? Ce Cioran? Ce Țuțea? Toți zic așa: Alexandru e “dracu’ gol” al filosofiei. După ce o cunoaște pe Jeni, Sănduc pleacă la un doctorat cu Heidegger, apoi, peste el vin vremuri în care nu-i mai arde de amoruri, e chemat în război și, apoi, lovit de comunism, fuge de lume. Am putea spune că Sănduc, în toate era potrivit pentru Jeni. Și ea tot la fel. I se promisese Sorbona, apoi războiul și comunismul au anesteziat-o. Comunismul le-a luat ambilor toată seva, i-a sinucis cu picătura.

Iubirea dintre Sănduc și Jeni

Ce povestesc acum este totul în “Jurnalul unei fete greu de mulțumit”, altfel scris. Iubirea lor e ca un balet. În Jurnal, avem o serie de gesturi vag nesocotite și mulți pași pe poante. Tocmai asta a tulburat-o pe Jeni. Era îndrăgostită, îndrăgostită de ființa sa, reflectată în ochii lui Sănduc. Sănduc era mort după Jeni, dar nu vroia să i-o arate. Aluzie vagă, părere despre Plotin, zâmbet socratic, iubire platonică. Sănduc se trezește bărbat. El vrea să fie liber în gândirea lui și trupul îi este balast. El urlă, când îi este lumea mai dragă lui Jeni, că el merge la curve. Că așa-și astâmpără el dorințele trupești. Dur, nu? Jeni nu avea de ce să fie lovită. Baletau împreună.

Și să nu uităm, Sănduc apărea pe neașteptate și venea după săptămâni de așteptare, tot așa, pe nepusă masă. Singurătățile lui Jeni erau pline de întrebări. Ați văzut-o ce întrebări își punea când avea grijă de siluetă, vă dați seama la ce idei intra când dispărea Sănduc. Al cui era Sănduc? Ce făcea Sănduc?

Jeni Acterian rezistă și acestor mici separări ale trupului de minte, deși dragostea, după cum scrie în Jurnal, le unește întruna. Umblă, tace, cotrobăie pe străzi. Și cum Sănduc lipsea cu săptămânile, îl găsește pe un Ionel, care o ridica la cer, igienic și fără întrebări. Și râde: „Am exact punctul de vedere al banalului bărbat îndrăgostit care se duce să-și înece necazul în vin cu dame. Natural că bietul I(onel) ar fi sinistru de jignit dacă ar ști că face funcție de “damă”.

În Jurnal scrie ce s-a întâmplat mai departe. Trupul, personaj principal în Jurnal, este împlinit. Și se dă de gol în priviri, pe obraz, în stăpânirea mâinilor. Ionel îi trimite acasă, într-o amiază, un carton de savarine. Frișcă și glazură roșie. Cum să nu te gândești la sex când vezi savarine? Și tocmai venise „Glovo” cu pachetul. Și Jeni îl așează într-o doară pe pervazul casei. E curioasă și-l desface. În clipa aceea, intră Sănduc. Îl face scenă de gelozie. Jeni e o savarină în clipa aceea. Exultă, e plină de nuri, își arată formele. Sănduc s-a îmbolnăvit pe loc, a-nțeles că jocul lui de-a curvele e mincinos, că Jeni îi este iubire și acum ea-l trădează. Nu i-a zis nimic. Jeni ar fi vrut să-l audăm să-l aline. A plecat ca rața pe zece mii de cărări. Și iar s-a-ntors tot supărat după luni de zile. Jeni nu scrie în Jurnal dacă a mâncat savarinele.

Sigur este că Jeni, la vreo 40 de ani, s-a căsătorit cu un actoraș

Nu a reproșat niciodată felul în care se purta actorașul. O durea orbirea ei. După divorț, a stat luni de zile în casă închisă. Nu vedea pe nimeni, nu mânca. Fuma. Nu vroia să se vadă în vreo oglindă. De silă. Era Georgescu, numele actorului-fost soț.

Și nu-și reproșa alegerile, iubirile trecute. Uite un fragment din jurnal, despre săruturile cu Alexandru Elian, unul dintre  curtezani:
„Trebuie păstrat în rezervă. E realmente drăguț și interesant. Ce nenorocire că nu-mi place fizic deloc. Atingerea gurii lui îmi repugnă pur și simplu. Săptămîna viitoare trebuie s-o chem pe Alice să stea cu mine cînd o veni. N-am chef să mă mai sărute. L-am rugat pe Arșavir (fratele lui jeni) să stea cu el, dar a refuzat categoric. Am rîs ca niște nebuni. I-am povestit lui Arșavir cum mi-a spus, ca un grand secret, de catedra care i se înființează acum la facultate și cum mi-a cerut “să mai am răbdare un an de zile”. Ne-am tăvălit de rîs. Dac-ar ști el, săracul, ce nerăbdătoare sînt eu… cu Sănduc (Dragomir). Cum poate fi omul ăsta atît de naiv, încît să-și închipuie că bunătate de fată plină de `temperament` am să-mi îngrop viața alături de el, cînd de-abia am început să trăiesc lucrurile astea fizice. Și nici nu se discută că ar pretinde să nu-l înșel. El merge la lucruri importante: dragoste de viață, legiferată ortodox de Biserică, plus toți sfinții și cu Dumnezeu în cap. Îl ascultam cînd îmi spunea toate astea și drama lui că `păcatul` și mă gîndeam cum mă culc cu Sănduc. Mi-a apărut din nou decența, sănătatea, aș spune puritatea legăturii mele cu Sănduc. E așa de limpede și sportiv… Am avut dintr-o dată clar senzația că, dacă m-aș culca cu S(andi) E(lian), chiar măritată legal și religios, aș comite o porcărie.”
Nu-i așa că Jeni Acterian e o fată deșteaptă-foc? Și poate o înțelegeți în “Jurnalul unei fete greu de mulțumit”. Și, pe drumuri, luați și audiobookul, în care Jeni este citită de Irina Petrescu.

 

Nota B365.ro: #I❤️InBucharest – alte iubiri din București, mai jos:

Cookies