Jandarmeria: Nu suntem trupe pretoriene în serviciul nimănui, suntem în sprijinul cetăţeanului

de:
09 aug. 2018
0 Afișari
Jandarmeria: Nu suntem trupe pretoriene în serviciul nimănui, suntem în sprijinul cetăţeanului

„Am văzut şi citit ameninţări cu moartea, vărsare de sânge la adresa jandarmilor care ar urma să asigure buna desfăşurare a protestului. Vreau să vă asigur, şi când spun acest lucru am mandatul instituţional, că autorităţile nu vor tolera astfel de atitudini şi nu vor sta impasibile în faţa unor astfel de manifestări care sunt în afara cadrului legal. De asemenea, nu vom tolera niciun fel de subordonare civică, de acţiuni violente, care urmăresc destabilizarea socială sau ordinii de drept şi a ordinii constituţionale”, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Române, Marius Militaru.

El a spus că au apărut mesaje şi ameninţări în spaţiul public, cu îndemnuri la ocuparea instituţiilor statului, iar autorităţile vor lua măsuri în acest sens împotriva celor care au lansat astfel de mesaje de instigar, iar aceştia vor suporta consecinţele.

 „Este foarte important să înţelegem că Jandarmeria Română nu se confruntă cu cetăţenii sau cu participanţii la o adunare publică. Rolul nostru este de a asigura ordinea de drept, de a asigura siguranţa participanţilor şi a celor care vor să manifeste, adoptând un anumit mod, dar şi al celorlalţi care nu au legătură cu protestul. Recomandăm tuturor să se delimiteze cu fermitate de acest tip de atitudini care nu sunt altceva decât incitări menite să crească riscul radicalizării împotriva forţelor de ordine, cu intenţia de a obţine o reacţie. Acesta este mesajul nostru principal – să ne exprimăm cu toţii, aşa cum spune Constituţia, la aricolul 39, la întrunirea şi la libertatea de întrunire, dar într-un mod paşnic”, a explicat Militaru.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei a subliniat că jandarmii nu sunt „trupe pretoriene în serviciul nimănui”, ci vin în sprijinul cetăţenilor, asigurând un serviciu public, în condiţiile în care de-a lungul timpului Jandarmeria a asigurat la mii de adunări publice protecţia participanţilor care au manifestat paşnic, fără violenţă.

„De-a lungul timpului, pe parcursul a zeci, sute, poate chiar mii de adunări publice, Jandarmeria Română a asigurat întotdeauna protecţia participanţilor care au ales să-şi manifeste acest drept în mod paşnic şi fără gândul la violenţă. Vom face în continuare acest lucru cu profesionalism, cu moderaţie şi cu respectarea principiului legalităţii. (…) Nu în ultimul rând, vreau să vă reamintesc că Jandarmeria Română, prin statutul său, prin legea sa este o instituţie exhidistantă politic. Nu are legătură cu acest spectru, nu suntem trupe pretoriene în serviciul nimănui, tocmai de aceea noi suntem în sprijinul cetăţeanului şi furnizăm un serviciu public”, a subliniat Marius Militaru.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Bucureşti, Georgian Enache, a subliniat că protestul de vineri trebuie să se desfăşoare în aşa fel încât drepturile celorlalţi cetăţeni să nu fie încălcate şi fără să fie afectat transportul public. 

El nu a indicat un număr al forţelor de ordine care vor fi prezente în Piaţa Victoriei, însă a explicat că dispozitivul va fi dimensionat în mod gradual, în funcţie de numărul de participanţi: „Vom creşte gradual acest efectiv, astfel încât să putem să ne îndeplinim obiectivul. Dacă va fi nevoie de suplimentarea lui, cu siguranţă vom face acest lucru”. 

Reprezentanţii Jandarmeriei au mai spus că vor veni în Bucureşti, în spriinul jandarmilor din Capitală, pentru asigurarea ordinii la protest, forţe de ordine din mai multe judeţe. 

De asemenea, ei au făcut şi o serie de recomandări pentru cei care vor participa la miting, respectiv să aibă un comportament civilizat, să respecte legea şi indicaţiile poliţiştilor şi jandarmilor, să evite conflictele de orice natură, să anunţe jandarmii dacă observă persoane care au un comportament antisocial ce ar putea pune în pericol siguranţa oamenilor, să nu aibă la ei bagaje voluminoase, să îşi supravegheze copiii şi să se delimiteze de grupurile al căror scop este de a provoca o intervenţie a forţelor de ordine. 

„La ultilmele evenimente care au avut loc în spaţiul public au existat incidente cu forţele de ordine. De ce? În situaţia în care un jandarm a identificat o persoană care a încălcat legea, obligaţia lui este aceea de a intercepta persoana respectivă şi de a o trage la răspundere, în funcţie de fapta pe care a săvârşit-o. (…) În jurul celui care a încălcat legea se coalizează alte persoane, grupuri care încearcă să împiedice acţiunea jandarmilor. Am avut jandarmi muşcaţi, zgâriaţi, loviţi din cauza acestui lucru, fapt care nu face altceva decât să escaladeze nişte situaţii tensionate, care sunt exploatate ulterior de către cei care provoacă aceste situaţii în scop mediatic, emoţional, acuzând abuzuri fără să cunoască ceea ce s-a întâmplat în realitate acolo. Nu ne facem singuri dreptate, există instituţii ale statului care au acest rol, iar jandarmii prezenţi în spaţiul public se află în exercitarea atrbuţiilor de serviciu şi au această obligaţie de a sancţiona orice comportament antisocial”, a mai spus Georgian Enache.

Mitingul românilor din străinătate este programat pentru vineri, de la ora 17.00, în Piaţa Victoriei.

DIICOT a anunţat miercuri că a fost începută urmărirea penală împotriva lui Ovidiu Grosu, care s-a autoititulat ”adevăratul organizator” al protestului diasporei din 10 august, după ce într-o emisiune televizată acesta i-a îndemnat pe participanţii la manifestaţie la acte de violenţă la adresa forţelor de ordine. Bărbatul a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile. Ovidiu Grosu spunea, într-un interviu difuzat luni de Antena 3: „Eu am organizat mişcarea cu diaspora, însă nu am vrut să ies în evidenţă pentru că mi-am dat seama că voi fi atacat şi am conceput această acţiune pe plan orizontal. Nimeni nu va veni să ne facă bine, binele ni-l facem noi. Flăcări, fum şi sânge pe străzi – nu există altă variantă”.

Primăria Capitalei a transmis miercuri seară că manifestaţia anunţată pentru vineri în Piaţa Victoriei nu are organizatori, pentru că niciunul dintre cei care au anunţat autorităţile că organizează protestul nu a vrut să semneze protocolul cu municipalitatea. Primăria susţine că posibilitatea de a formula doar notificări către autorităţile publice despre organizarea unor eveniment nu este prevăzută de lege.

Preşedintele Federaţiei Românilor de Pretutindeni, Emanuel Cioacă, a anunţat marţi că nu îşi mai asumă organizarea mitingului pentru că nu a primit niciun act oficial de la Primăria Capitalei. Miercuri, la Primăria Capitalei au avut loc discuţii cu două organizaţii care notificaserăt PMB cu privire la organizarea mitingului, respectiv Platforma Acţiunea Civică a Tinerilor (PACT) şi asociaţia Evoluţie în Instituţie, care au susţinut că legea nu obligă la semnarea unui protocol pentru desfăşurarea unei manifestaţii. 

Cookies