JAFUL SECOLULUI.Martor în dosar:Anchetatorii mi-au promis bani dacă spun unde sunt tablourile furate

de:
11 apr. 2014
0 Afișari
JAFUL SECOLULUI.Martor în dosar:Anchetatorii mi-au promis bani dacă spun unde sunt tablourile furate

„Nu-mi amintesc numele celor care mi-au propus sumele de bani. Nu am nicio dovadă, astfel încât nu pot face un denunţ. Nu ştiu dacă erau procurori sau poliţişti, pentru că purtau haine civile”, a spus martora, prietenă cu Olga Dogaru – mama unuia dintre cei care au furat tablourile.

De asemenea, tânăra a adăugat că anchetatorii, după ce i-au făcut promisiuni financiare, ar fi recurs la „sugestii” şi „ameninţări”. „Mi s-a spus că aş putea ajunge lângă inculpaţi dacă nu spun unde sunt tablourile şi că familia mea nu mă va sprijini”, a relatat ea, citată de Mediafax.

Martora din dosar a subliniat, însă, că organele judiciare nu au forţat-o să declare ceva împotriva voinţei sale.

„Le-am spus că nu ştiu unde sunt tablourile, însă probabil că nu m-au crezut”, a declarat ea, în faţa instanţei.

La termenul de vineri, judecătorul de la JS3 a audiat, în total, şase persoane, între care părinţii lui Alexandru Bitu. Aceştia au spus că nu ştiu ce s-a întâmplat cu tablourile furate de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam.

Instanţa a fixat următorul termen de judecată în 9 mai.

Curtea de Apel Bucureşti i-a condamnat definitiv, în 27 februarie, pe Radu Dogaru la şase ani de închisoare cu executare şi pe Eugen Darie la cinci ani şi patru luni de închisoare, pentru furtul a şapte tablouri de la Muzeul Kunsthal din oraşul olandez Rotterdam, în octombrie 2012.

Radu Dogaru a fost judecat pentru furt calificat cu consecinţe deosebit de grave, constituirea unui grup criminal şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Eugen Darie a fost acuzat de complicitate la furt calificat, cu consecinţe deosebit de grave şi constituire de grup criminal.

Dogaru şi Darie au recunoscut toate faptele de care sunt acuzaţi în dosarul furtului de tablouri şi au fost judecaţi în procedură simplificată, prevăzută de Codul de procedură penală, pentru a beneficia de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă.

Cereri similare formulate de Alexandru Bitu şi Petre Condrat au fost respinse de instanţă, pe motiv că declaraţiile acestora nu sunt concordante cu probatoriul asigurat de procurori în acest caz. Aceştia sunt judecaţi în continuare în procedură completă, în cadrul căreia vor fi audiaţi, vor fi ascultaţi martori, vor putea propune probe în apărare, după care vor fi ascultate pledoariile finale şi se va da o soluţie.

În 15 iulie 2013, procurorii DIICOT i-au trimis în judecată pe Radu Dogaru, Eugen Darie, Alexandru Bitu, Olga Dogaru, Petre Condrat şi, în lipsă, pe Adrian Procop, în dosarul privind furtul celor şapte tablouri de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam, valoarea prejudiciului fiind estimată la 18 milioane de euro.

Adrian Procop şi Radu Dogaru sunt acuzaţi că, în noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012, au intrat prin efracţie în Muzeul Kunsthal din Rotterdam, cu complicitatea lui Darie, de unde au furat şapte picturi în ulei şi acuarele.

De la muzeul din Rotterdam au fost furate atunci tablourile „Tete d´Arlequin” de Pablo Picasso, „La Liseuse en Blanc et Jaune” de Henri Matisse, „Waterloo Bridge” şi „Charing Cross Bridge” de Claude Monet, „Femme devant une fenêtre ouverte, dite la fiancée” de Paul Gauguin, „Autoportrait” de Meyer de Haan şi „Woman with Eyes Closed” de Lucian Freud.

Alexandru Mihai Bitu este acuzat că a aderat la grupul infracţional şi i-a ajutat pe Dogaru, Darie şi Procop în încercarea de a valorifica tablourile furate, precum şi că a intermediat comercializarea operelor de artă.

Petre Condrat a fost trimis în judecată pentru tăinuire, fiind acuzat că a înlesnit inculpaţilor Dogaru şi Darie valorificarea a două dintre operele de artă, „cunoscând că acestea provin din săvârşirea unei infracţiuni”, au precizat procurorii.

Olga Dogaru, mama lui Radu Dogaru, este acuzată că ar fi transportat şi ascuns tablourile care au fost furate de la muzeul din Rotterdam.

Procurorii DIICOT au arătat, în rechizitoriul trimis instanţei Judecătoriei Sectorului 3, că mama lui Radu Dogaru a declarat, la audieri, că a ars tablourile furate de la un Muzeu Kunsthal din Rotterdam, în soba locuinţei sale din comuna Carcaliu, judeţul Tulcea.

Ulterior aceasta şi-a schimbat declaraţia, arătând că ea nu a ars tablourile, aşa cum a susţinut anterior în declaraţie dată în faţa procurorilor.

Procurorii au disjuns cercetările în cazul Olgăi Dogaru, pentru infracţiunea de distrugere calificată cu consecinţe deosebit de grave, pedepsită cu închisoare de la 10 la 20 de ani.

Cookies