ȘTIRI

JAFUL SECOLULUI. Doi hoți de tablouri, condamnați la închisoare cu EXECUTARE. Decizie definitivă

Cei doi hoți, Radu Dogaru și Eugen Darie, și-au recunoscut vina.

Aceștia sunt acuzați că au participat la furtul a șapte tablouri din muzeul Kunsthal din Rotterdam.

În 15 iulie, procurorii DIICOT i-au trimis în judecată pe Radu Dogaru, Eugen Darie, Alexandru Bitu, Olga Dogaru, Petre Condrat şi, în lipsă, pe Adrian Procop, în dosarul privind furtul celor şapte tablouri de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam, valoarea prejudiciului fiind estimată la 18 milioane de euro.

Judecarea dosarului a început în 13 august, la Judecătoria Sectorului 3. La primul termen de judecată, avocaţii celor acuzaţi de furtul tablourilor au contestat expertiza realizată de specialiştii de la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR), care concluziona că cenuşa analizată în dosarul furtului de la muzeul din Rotterdam, ridicată la percheziţiile din 1 martie, de la locuinţa Olgăi Dogaru, provine din arderea a trei sau patru tablouri realizate în tehnica uleiului pe pânză.

Adrian Procop şi Radu Dogaru sunt acuzaţi că, în noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012, au intrat prin efracţie în Muzeul Kunsthal din Rotterdam, cu complicitatea lui Darie, de unde au furat şapte picturi în ulei şi acuarele.

De la muzeul din Rotterdam au fost furate atunci tablourile „Tete d´Arlequin” de Pablo Picasso, „La Liseuse en Blanc et Jaune” de Henri Matisse, „Waterloo Bridge” şi „Charing Cross Bridge” de Claude Monet, „Femme devant une fenêtre ouverte, dite la fiancée” de Paul Gauguin, „Autoportrait” de Meyer de Haan şi „Woman with Eyes Closed” de Lucian Freud.

Alexandru Mihai Bitu este acuzat că a aderat la grupul infracţional şi i-a ajutat pe Dogaru, Darie şi Procop în încercarea de a valorifica tablourile furate, precum şi că a intermediat comercializarea operelor de artă. Petre Condrat a fost trimis în judecată pentru tăinuire, fiind acuzat că a înlesnit inculpaţilor Dogaru şi Darie valorificarea a două dintre operele de artă, „cunoscând că acestea provin din săvârşirea unei infracţiuni”, au precizat procurorii.

Olga Dogaru, mama lui Radu Dogaru, este acuzată că ar fi transportat şi ascuns tablourile care au fost furate de la muzeul din Rotterdam.

Procurorii DIICOT au arătat, în rechizitoriul trimis instanţei Judecătoriei Sectorului 3, că mama lui Radu Dogaru a declarat, la audieri, că a ars tablourile furate de la un Muzeu Kunsthal din Rotterdam, în soba locuinţei sale din comuna Carcaliu, judeţul Tulcea.

Ulterior aceasta şi-a schimbat declaraţia, arătând că ea nu a ars tablourile, aşa cum a susţinut anterior în declaraţie dată în faţa procurorilor.

Procurorii au disjuns cercetările în cazul Olgăi Dogaru, pentru infracţiunea de distrugere calificată cu consecinţe deosebit de grave, pedepsită cu închisoare de la 10 la 20 de ani.

Radu Dogaru a arătat, la solicitarea avocatului său, că la momentul la care echipa mixtă de anchetă formată din procuror, judecător şi ofiţeri olandezi a venit în România, în cursul urmăririi penale, el ar fi încercat să negocieze eliberarea mamei sale, Olga Dogaru, în schimbul oferirii a cinci dintre cele şapte tablouri furate.

Întrebat cum putea să predea cele cinci tablouri în condiţiile în care el era în arest, Dogaru a spus că mama sa a oferit picturile unui cunoscut al său, Vladimir Vladimirenko. Dogaru a precizat că Vladimirenko este un bun prieten, care ar locui în prezent la Amsterdam, dar căruia îi cunoaşte doar adresa din Londra.

Dogaru a mai arătat că nu a dorit colaborarea cu autorităţile judiciare române pentru că i-au arestat mama. El a susţinut că i-a trimis o scrisoare ambasadorului Olandei, căruia i-a solicitat să accepte ca autorităţile olandeze să îl ajute în returnarea unora dintre tablourile furate, dar că nu a primit niciun răspuns de la acesta.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button