JAFUL SECOLULUI: Adrian Procop, suspect în dosarul furtului de tablouri din Olanda, adus în România

de:
27 iun. 2014
2 Afișari
JAFUL SECOLULUI: Adrian Procop, suspect în dosarul furtului de tablouri din Olanda, adus în România

Adrian Procop a fost adus, de la Londra, cu o cursă de linie, care a aterizat pe Aeroportul Henri Coandă. Procop va fi condus în arestul Poliţiei Capitalei, iar vineri dimineaţă va fi prezentat instanţei Curţii de Apel Bucureşti pentru confirmarea mandatului de arestare, au declarat, pentru Mediafax, surse din Poliţie.

Adrian Procop, acuzat că a furat cele şapte tablouri de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam, a fost prins în Marea Britanie, anul trecut, în luna decembrie.

Acesta fusese prins de Interpol Manchester, în urma unor informaţii primite de la Interpol Bucureşti.

Adrian Procop era dat în urmărire internaţională, pe numele lui fiind emis un mandat european de arestare, în dosarul privind furtul celor şapte tablouri de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam, în octombrie 2012.

În 15 iulie, procurorii DIICOT l-au trimis în judecată, în lipsă, pe Adrian Procop, în dosarul privind furtul celor şapte tablouri de la Muzeul Kunsthal din Rotterdam, valoarea prejudiciului fiind estimată la 18 milioane de euro.

De la muzeul din Rotterdam au fost furate, în octombrie 2012, tablourile „Tete d´Arlequin” de Pablo Picasso, „La Liseuse en Blanc et Jaune” de Henri Matisse, „Waterloo Bridge” şi „Charing Cross Bridge” de Claude Monet, „Femme devant une fenêtre ouverte, dite la fiancée” de Paul Gauguin, „Autoportrait” de Meyer de Haan şi „Woman with Eyes Closed” de Lucian Freud.

Alături de Procop au fost trimişi în judecată Radu Dogaru, Eugen Darie, Alexandru Bitu, Olga Dogaru şi Petre Condrat.

Adrian Procop şi Radu Dogaru sunt acuzaţi că, în noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012, au intrat prin efracţie în Muzeul Kunsthal din Rotterdam, cu complicitatea lui Darie, de unde au furat şapte picturi în ulei şi acuarele.

Alexandru Mihai Bitu este acuzat că a aderat la grupul infracţional şi i-a ajutat pe Dogaru, Darie şi Procop în încercarea de a valorifica tablourile furate, precum şi că a intermediat comercializarea operelor de artă. Petre Condrat a fost trimis în judecată pentru tăinuire, fiind acuzat că a înlesnit inculpaţilor Dogaru şi Darie valorificarea a două dintre operele de artă, „cunoscând că acestea provin din săvârşirea unei infracţiuni”, au precizat procurorii.

Olga Dogaru, mama lui Radu Dogaru, este acuzată că ar fi transportat şi ascuns tablourile care au fost furate de la muzeul din Rotterdam.

Judecarea dosarului a început în 13 august 2013, la Judecătoria Sectorului 3. La primul termen de judecată, avocaţii celor acuzaţi de furtul tablourilor au contestat expertiza realizată de specialiştii de la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR), care concluziona că cenuşa analizată în dosarul furtului de la muzeul din Rotterdam, ridicată la percheziţiile din 1 martie, de la locuinţa Olgăi Dogaru, provine din arderea a trei sau patru tablouri realizate în tehnica uleiului pe pânză.

În 26 noiembrie, Judecătoria Sectorului 3 i-a condamnat pe Radu Dogaru şi Eugen Darie la şase ani şi opt luni de închisoare cu executare. Instanţa a mai dispus ca Dogaru şi Darie să rămână în arest. Decizia nu este definitivă, avocaţii celor doi declarând recurs.

Dogaru şi Darie au fost judecaţi prin procedură simplificată, pe baza recunoaşterii vinovăţiei, într-un dosar desprins din cel trimis instanţei în iulie.

Cookies