BAZAR

IZVORUL TĂMĂDUIRII, praznicul închinat Maicii Domnului, sărbătorit în prima vineri după Paşti

IZVORUL TĂMĂDUIRII. Biserica Ortodoxa sarbatoreste, in fiecare an, in prima vineri dupa Pasti, Izvorul Tamaduirii, praznicul inchinat Maicii Domnului, menit sa arate rolul Fecioarei Maria in lucrarea mantuirii oamenilor. Numele de Izvorul Tamaduirii aminteste de o serie de minuni savarsite la un izvor aflat in apropierea Constantinopolului.

IZVORUL TĂMĂDUIRII. Potrivit traditiei, Leon cel Mare, cu putin timp inainte de a ajunge imparat, se plimba printr-o padure din apropierea Constantinopolului. Intalneste un batran orb care ii cere sa-i dea apa si sa-l duca in cetate. Leon va cauta in apropiere un izvor, dar nu va gasi.

IZVORUL TĂMĂDUIRII. La un moment dat, a auzit-o pe Maica Domnului spunandu-i: „Nu este nevoie sa te ostenesti, caci apa este aproape! Patrunde, Leon, mai adanc in aceasta padure si luand cu mainile apa tulbure potoleste setea orbului si apoi unge cu ea ochii lui cei intunecati”. Leon va face ascultare si astfel, va gasi un izvor din care ii va da orbului sa bea. Ii va spala fata cu aceasta apa, iar orbul va incepe sa vada.

IZVORUL TĂMĂDUIRII. Dupa ce a ajuns imparat, Leon a construit langa acel izvor o biserica. Mai tarziu, imparatul Justinian (527-565), care suferea de o boala grea, s-a vindecat dupa ce a baut apa din acest izvor. Ca semn de multumire a construit o biserica si mai mare. Aceasta biserica a fost distrusa, insa, de turci in anul 1453.

IZVORUL TĂMĂDUIRII. De-a lungul timpului, apa acestui izvor a vindecat multe boli si a tamaduit diferite rani si suferinte.

IZVORUL TĂMĂDUIRII. Credinciosii care merg la Istanbul (numele nou al vechii cetati a Constantinopolului), se pot inchina in biserica Izvorului Tamaduirii. Actuala constructie este din secolul al XIX-lea, dar la subsolul acesteia se afla un paraclis din secolul al V-lea unde exista pana astazi izvorul cu apa tamaduitoare din trecut.

IZVORUL TĂMĂDUIRII, ziua în care se sfinţesc apele

IZVORUL TĂMĂDUIRII. Crestinii ortodocsi vin in aceasta zi la biserica pentru a lua parte la slujba de sfintire a apei, cunoscuta si sub numele de Aghiasma Mica. In vorbirea populara, aghiasmei i se mai spune si aiasma.

IZVORUL TĂMĂDUIRII. Dupa ce preotul a sfintit apa, ii stropeste pe credinciosi in timp ce se canta troparul: „Mantuieste, Doamne, poporul Tau, si binecuvinteaza mostenirea Ta, biruinta binecredinciosilor crestini asupra celui potrivnic daruieste, si cu crucea Ta pazeste pe poporul Tau”. Astfel, s-a retinut in popor ca scopul urmarit prin aiasma este de a alunga „aratarea urata si rea”, adica duhul cel rau.

Izvoare tămăduitoare în România

IZVORUL TĂMĂDUIRII. În România sunt trei mănăstiri cu izvoare tămăduitoare, potrivit crestinortodox.ro. La aceste mănăstiri vin pelerini din toata ca sa primeasca apa de la aceste izvoare tămăduitoare.

IZVORUL TĂMĂDUIRII. Manastirea Ghighiu este cunoscuta nu doar prin icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului, adusa aici in anul 1958, ci si prin izvorul ei tamaduitor.

IZVORUL TĂMĂDUIRII. La Manastirea Dervent, pe locul unde Sfantul Apostol Andrei a facut o minune, exista un alt izvor cu apa vindecatoare.

IZVORUL TĂMĂDUIRII. Un alt loc in care românii pot gasi izvor cu apa vindecatoare este Manastirea Horaicioara.

IZVORUL TĂMĂDUIRII. VEZI AICI: TRADIŢII ŞI OBICEIURI DE IZVORUL TĂMĂDUIRII: Cum se sărbătoreşte IZVORUL TĂMĂDUIRII


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button