IZVORUL TĂMĂDUIRII: MÂNĂSTIREA ROMÂNEASCĂ CU IZVOR TĂMĂDUITOR

de:
25 apr. 2014
2 Afișari
IZVORUL TĂMĂDUIRII: MÂNĂSTIREA ROMÂNEASCĂ CU IZVOR TĂMĂDUITOR

În fiecare an, in prima vineri dupa PAŞTI, Biserica Ortodoxa sarbatoreste IZVORUL TAMADUIRII. Este un praznic inchinat Maicii Domnului, menit sa arate rolul Fecioarei Maria in lucrarea mantuirii oamenilor. Numele de IZVORUL TAMADUIRII aminteste de o serie de minuni savarsite la un izvor aflat in apropierea Constantinopolului.

IZVORUL TĂMĂDUIRII Peste 5.000 de credincioşi, constănţeni dar şi pelerini veniţi din toate colţurile ţării, sunt așteptați să ajungă, vineri, la Mănăstirea Dervent din judeţul Constanţa, cu prilejul sărbătorii Izvorul Tămăduirii.

IZVORUL TĂMĂDUIRII este rânduită de Biserică în prima zi de vineri după Învierea Domnului, iar pelerinii vin la Mănăstirea Dervent cu credinţa că apa izvorului despre care se spune că a apărut după ce Sfântul Apostol Andrei a lovit cu toiagul într-o piatră vindecă bolile.

Vineri dimineaţă, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, va oficia slujba Acatistului şi a Ceasurilor, continuând cu Sfânta Liturghie, iar apoi, în jurul prânzului, clerul, împreună cu participanţii la sărbătoarea de la Dervent, vor porni în procesiune spre Izvorul Tămăduitor al Sfântului Apostol Andrei, unde va fi oficiată şi slujba de sfinţire a aghiazmei mici.

IZVORUL TĂMĂDUIRII Potrivit reprezentanților Grupării de Jandarmi Mobile „Tomis” Constanța, la ceremonialul religios organizat la Dervent sunt aşteptaţi să participe peste 5.000 de credincioși din județul Constanţa, dar şi din judeţele limitrofe, iar 50 de jandarmi vor asigura ordinea publică. Dispozitivele de ordine vor fi formate din echipe de patrulare, precum şi echipe de intervenţie mobile, zona în care se va desfăşura ceremonialul religios va fi delimitată cu garduri metalice, iar în zonele de acces se va efectua control preventiv corporal şi al bagajelor.

IZVORUL TĂMĂDUIRII Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii datează din prima jumătate a mileniului I şi face referire la vindecarea unui orb care şi-a recăpătat vederea după ce glasul Maicii Domnului i-a spus împăratului Leon cel Mare să îl ducă să se spele cu apa dintr-un izvor din apropierea Constantinopolului. Pe acel loc, Leon a zidit ulterior o biserică.

IZVORUL TĂMĂDUIRII În Dobrogea şi în ţară este recunoscut ca izvor tămăduitor Izvorul de la Mănăstirea Dervent, despre care tradiţia spune că a apărut la rugăciunea Sfântului Apostol Andrei, cel ce, în drumurile sale, s-a oprit în locul din apropierea actualei mănăstiri pentru a-i învăţa cuvântul Evangheliei pe cei din zonă. După predica sa a bătut cu toiagul în pământ şi a izvorât o apă limpede în care i-a botezat pe cei ce au dorit să primească botezul creştin.

IZVORUL TĂMĂDUIRII În decursul timpului s-a păstrat vie amintirea acestui izvor şi în fiecare an, chiar şi în perioada comunistă, pelerini din întreaga ţară poposeau la acest izvor pentru a lua apă.

TRADIŢII ŞI OBICEIURI DE IZVORUL TAMADUIRII

Potrivit traditiei, Leon cel Mare, cu putin timp inainte de a ajunge imparat, se plimba printr-o padure din apropierea Constantinopolului. Intalneste un batran orb care ii cere sa-i dea apa si sa-l duca in cetate. Leon va cauta in apropiere un izvor, dar nu va gasi.

TRADIŢII ŞI OBICEIURI DE IZVORUL TAMADUIRII

La un moment dat, a auzit-o pe Maica Domnului spunandu-i: „Nu este nevoie sa te ostenesti, caci apa este aproape! Patrunde, Leone, mai adanc in aceasta padure si luand cu mainile apa tulbure potoleste setea orbului si apoi unge cu ea ochii lui cei intunecati”. Leon va face ascultare si astfel, va gasi un izvor din care ii va da orbului sa bea. Ii va spala fata cu aceasta apa, iar orbul va incepe sa vada.

TRADIŢII ŞI OBICEIURI DE IZVORUL TAMADUIRII

Dupa ce a ajuns imparat, Leon a construit langa acel izvor o biserica. Mai tarziu, imparatul Justinian (527-565), care suferea de o boala grea, s-a vindecat dupa ce a baut apa din acest izvor. Ca semn de multumire a construit o biserica si mai mare. Aceasta biserica a fost distrusa de turci in anul 1453.

TRADIŢII ŞI OBICEIURI DE IZVORUL TAMADUIRII

De-a lungul timpului, apa acestui izvor a vindecat multe boli si a tamaduit diferite rani si suferinte.

Cookies