Cu toții ne dorim să ne bucurăm de cât mai multe zile senine și călduroase, dar, în cele din urmă, temperaturile scad, ziua se scurtează și iarna bate la ușă. Fie că este vorba de repararea acoperișului, de verificarea izolației sau chiar de sigilarea ușilor și ferestrelor, sunt foarte multe lucrări de întreținere pe care toți proprietarii de case trebuie să le efectueze înainte de instalarea sezonului rece.
O izolație adecvată este cel mai bun aliat al sistemului de încălzire. Casele prevăzute cu izolație slabă și construite din materiale îndoielnice determină sistemul de încălzire să lucreze din greu, nu sunt deloc eficiente din punct de vedere energetic, fiind, implicit, mari consumatoare de bani. În general, ar trebui să izolați orice parte a casei care este conectată la exterior, în special mansarda, pereții exteriori, tavanul și acoperișul. Nu uitați nici de subsol! Folosiți vata bazaltica pentru a asigura o eficiență energetică ridicată, pe lângă o excelentă izolare termică. Nu doar că vă veți bucura de un confort termic sporit, dar întreaga familie va rămâne sănătoasă pe tot parcursul iernii.
Dacă nu ați mai examinat de ceva vreme starea în care se află mansarda, acoperișul și coșul de fum sau dacă ați achiziționat o casă mai veche, cel mai probabil veți avea nevoie de intervenția unei echipe specializate în reparații acoperișuri și sisteme de coș de fum. Astfel de reparații vor presupune, totodată, un anume necesar de materiale specifice: cărămidă pentru consolidarea mansardei, cărămidă și mortar pentru reconstruirea coșului de fum și vată bazaltică pentru îmbunătățirea izolației. Pentru a afla ce cantitate de cărămidă și mortar va fi necesară pentru efectuarea tuturor reparațiilor, vă puteți folosi de un eficient calculator caramida.
Nu uitați că zăpadă este mai grea decât ploaia, prin urmare acoperișul are mai multe de înfruntat în timpul iernii decât în timpul verii. De aceea, este important să verificați dacă există infiltrații de apă în acoperiș, porțiuni de țiglă sau șindrile deteriorate. În mod normal, sfârșitul verii este momentul perfect pentru a repara acoperișul, așadar dacă nu ați demarat încă astfel de lucrări, nu mai amânați. Costurile finale pentru reparațiile acoperișului vor depinde în mare măsură de dimensiunea și înclinația acestuia, de tipul de acoperiș, dar și de perioada anului.
În cele din urmă, verificarea sistemului de încălzire este obligatorie înainte ca temperaturile să scadă drastic. Nu este nimic mai neplăcut decât să vă treziți într-o dimineață înfrigurați, deciși să porniți sistemul de încălzire și să observați că acesta nu funcționează. Revizia anuală a sistemului de încălzire este obligatorie, la fel ca și controlul anual la gaz.