Ivan Patzaichin și visul său care s-a înecat în Dâmbovița. Cum a vrut „Amiralul” să facă Bucureștiul mai frumos

05 sept. 2021
524 Afișari
Ivan Patzaichin și visul său care s-a înecat în Dâmbovița. Cum a vrut

Vestea că Ivan Patzaichin a murit sâmbătă a adus tristețe în întreaga Românie. În 2018 acesta primise titlul de Cetățean de Onoare al Bucureștiului și a fost omul care a vrut să aducă bucurie pe râul Dâmbovița și să facă Capitala mai frumoasă. În 2015 a lansat Dâmbovița Smart River, un proiect inițiat de Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 împreună cu Asociația pentru Tranziție Urbană - ATU. El a fost lansat la UrbanFest, eveniment organizat de Reprezentanța Comisiei Europene în România. Totuși, inițiativa sa s-a pierdut în cele din urmă. În 2017 a mai avut loc un eveniment asemănător și apoi totul s-a pierdut.

Aceasta este povestea lui Ivan Patzaichin și a visului său care s-a înecat până la urmă în Dâmbovița. Cel numit „Amiralul” voia să facă Bucureștiul mai frumos și să schimbe fața râului care taie Capitala în două prin Dâmbovița Smart River.

Ivan Patzaichin era cetățean de onoare al Bucureștiului

La finalul anului 2018, cel numit ”Amiralul” flotei românești, Ivan Patzaichin, devenea cetățean de onoare al Municipiului București.

”Sunt onorat pentru acest titlu de cetățean de onoare al Municipiului București. Sincer, nu știu al câtelea titlu este, nu le-am ținut numărul. Oricum nu am mai multe titluri decât medaliile pe care le-am obținut ca sportiv”, spunea acesta în ianuarie 2019.

Proiectul său de suflet era Dâmbovița Smart River

Cam tot atunci vorbea și despre proiectul său pe care îl avea în plan de la începutul anilor 2010, și care a reușit să fie pus în practică, pentru puțin timp, începând cu 2015, dar apoi a fost abandonat. Practic, era vorba de un ponton smart prin care râul Dâmbovița să poată fi folosit de comunitate în privința sporturilor pe apă cu ambarcațiuni și nu numai.

”Trebuie să facem ceva pentru ca Dâmbovița să devină mult mai prietenoasă. În prezent, nu poți să te apropii de ea. Avem de vreo 8 ani un plan de reamenajare a acestui râu în Capitală, între Bibioteca Centrală și Parcul Izvor, dar lucrurile nu s-au mai mișcat de atunci. Așteptăm răspunsul factorilor de decizie, ca să putem reda această râu bucureștenilor. Să devină un loc de relaxare, de plimbare, pentru mișcare în aer liber”, spunea Patzaichin despre Dâmbovița Smart River pentru Libertatea.

Ultimul eveniment a avut loc în luna august

Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23, alături de Biblioteca Națională și Ministerul Culturii și Identității Naționale au propus un nou spațiu cultural pentru București în 2017 când a fost scos în evidență proiectul Dâmbovița Smart River, un proiect care punea în valoare importanța strategică a râului interior pentru o metropolă și cum poate ajuta un râu inteligent ca orașul să devină un oraș inteligent. Ultimul eveniment mai important a avut loc în iulie 2017 și a fost sponsorizat de Strongbow.

Un alt eveniment va avea loc în septembrie, la Street Delivery

„A avea un râu ce traversează orașul este un privilegiu pentru locuitorii acestuia, iar potențialul Dâmboviței este departe de a fi cu adevărat valorificat de bucureșteni. Noi ne dorim transformarea râului într-un spațiu public vibrant în care oamenii se bucură de apă, de faună și floră și de comunitatea din jurul lui. Sperăm ca în scurt timp Dâmbovița să devină diagonala verde a anilor 2020, lăsând în trecut imaginea râului de canal colector sau de diagonala de trafic a anilor ‘80.
Cu ocazia Street Delivery și a Săptămânii Dezvoltării Durabile, comunitatea creativă Nod makerspace alături de Rowmania Asociația Ivan Patzaichin – Mila 23 și Street Delivery București se mobilizează pentru a realiza o serie de activități edu-sportive pe râu și pe stradă, alături de implementarea unor intervenții urbane punctuale. 2021 ne permite să organizăm o mică mostră a ceea ce poate fi râul pentru orașul nostru: un spațiu public atractiv și prietenos.
Intră aici să vezi mai multe: https://fb.me/e/dMMIsgK1f și hai la DD!”, a scris Tamina Lolev pe Facebook privind evenimentul în care este implicat și proiectul lui Ivan Patzaichin.

„Majoritatea metropolelor străbătute de ape sunt construite cu faţa la acestea şi le valorifică urban şi economic. Malurile râurilor din orașe contribuie la întărirea ecosistemelor naturale, la generarea de noi proiecte urbane și spații publice. Prin contrast, mai ales după intervenţiile din anii ’80, Bucureştiul stă cu spatele la râul său. Dâmbovița este încorsetată de multe mașini care trec în viteză, de betoane și de spații abandonate care ascund potențial.

Chiar în zonele semi-centrale, de-o parte și de alta sunt încă terenuri şi clădiri semi-abandonate. E momentul să ne imaginăm un nou profil al capitalei, și putem porni de la un râu ce trebuie să fie o axă ecologică și să aibă un cadru construit cu clădiri spectaculoase, un râu ce nu mai divide oraşul, ci îl unește, un râu care generează capital, un râu pentru o capitală europeană”, se arăta în proiectul Dâmbovița Râul Inteligient, care a fost pus în practică în 2015, la Urban Fest și apoi uitat de autorități.

Ivan Patzaichin a murit sâmbătă și proiectul său odată cu el

Declarat Maestru Emerit al Sportului în 1968, Ivan Patzaichin a mai primit, de-a lungul timpului, următoarele distincții: Maestru Internațional al Sportului (1982), Ordinul Olimpic Colanul de Platină (1990), Antrenor Emerit (1991), Ordinul Național “Serviciul Credincios” în gradul de Ofițer (2000), Ordinul “Meritul Sportiv” în clasa I (2008), Decorația Regală “Nihil Sine Deo” (2010). În 2012, Ivan Patzaichin a fost transformat într-un erou de benzi desenate de Alex Talambă și George Drăgan, în volumul „Mila 23”.

Cookies