Ivan Patzaichin a murit duminică dimineața la Spitalul Elias. Fostul mare campion olimpic avea 71 de ani

05 sept. 2021
16602 Afișari
Ivan Patzaichin a murit duminică dimineața la Spitalul Elias. Fostul mare campion olimpic avea 71 de ani
Trupul lui Ivan Patzaichin, depus la clubul Dinamo București. Oamenii își pot lua rămas bun de la el până mâine, când va fi înmormântat

Marea legendă a sportului românesc, Ivan Patzaichin, a murit sâmbătă dimineața la Spitalul Elias. Fostul mare campion olimpic avea 71 de ani și era internat de o bună perioadă de timp.

Ivan Patzaichin a murit duminică dimineața, la Spitalul Elias din București, unde era internat de mai multe luni. Marea legendă a României la canou avea 71 de ani. Acesta lasă în urmă mari performanțe în acest sport, unde a reușit să câștige 7 medalii de aur și argint la cinci olimpiade.

Ivan Patzaichin era internat de trei luni în spital

De 3 luni, încă din vară, fostul mare campion olimpic era internat la Spitalul „Elias” din București, asta după fusese diagnosticat cu o boală incurabilă. Din păcate, starea sa de sănătate s-a agravat în ultima lună, iar sâmbătă dimineață a încetat din viață, la vârsta de 71 de ani.

O viață dedicată sportului

Ivan Patzaichin, născut pe 26 noiembrie 1949, la Mila 23, în Delta Dunării, în județul Tulcea, a fost un canoist român, cvadruplu laureat cu aur la Jocurile Olimpice de vară din 1968, 1972, 1980 și 1984 și triplu laureat cu argint. Acesta era de etnie lipoveană.

A absolvit Institutul de Educație Fizică și Sport în 1975 și a devenit membru al Clubului Sportiv Dinamo din București. La data de 1 decembrie 2004, colonelul în rezervă Ivan Patzaichin din Ministerul Administrației și Internelor a fost înaintat la gradul de general de brigadă (cu o stea), în rezervă. De asemenea, a fost antrenorul lotului olimpic de caiac-canoe, spune wikipedia.

Ivan Patzaichin a avut o viață pe care și-a dedicat-o sportului și marele său regret ar fi fost faptul că nu a avut mai multe medalii de aur. În 2020, Ivan Patzaichin într-un interviu, a vorbit despre marele său regret.

 „Regret că am o grămadă de medalii de argint și de bronz care ar fi trebuit să fie de aur! Am vrut să le arăt bunicilor și părinților mei că pot să fiu campion. De la oamenii din sat și de la ai mei am învățat să am respect față de muncă, față de oameni și de tot ce vrei să faci. Dacă te apuci să faci ceva, fă-l cu profesionalism! Cu ambiție! Așa cum trebuie!”, spunea Ivan Patzaichin.

Cauza decesului lui Ivan Patzaichin nu a fost deocamdată anunțată

Potrivit apropiaților, Ivan Patzaichin a suferea de o boală incurabilă, cu care s-a luptat singur, fără să spună nimănui. Din 1968, Ivan Patzaichin a participat la cinci ediții ale Jocurilor Olimpice și a reușit performanțe impresionante.

A concurat cu pagaia ruptă în 1972, la Olimpiada de la Munchen

În 1972, la Jocurile Olimpice de la Munchen, într-o serie de calificări, lui Patzaichin i se rupe pagaia. Regulamentul preciza că dacă pagaia se rupe în primii 25 de metri, atunci se reia cursa, dar cursa nu s-a oprit.

Patzaichin a reușit să obțină calificarea în finală, după ce delegația României a făcut contestație, și chiar a obținut o medalie de aur.

Cookies