ARHIVA B365

Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta, REŢINUT. DNA cere arestarea preventivă

În referatul cu propunerea de arestare preventivă pe numele lui Iulian Herţanu, cumnatul premierului Victor Ponta, procurorii DNA precizează că acesta, împreună cu ceilalţi doi oameni de afaceri inculpaţi, au acţionat ”concertat” pentru fraudarea fondurilor UE şi că există riscul major ca nefinalizarea investiţiilor să ducă la pierderea finanţării europene. 

Reţinerea lui Iulian Herţanu fost dispusă marţi. în dosarul vizând fraudarea de fonduri europene pentru lucrări de canalizare la Comarnic, executate de SC Grossman Engineering Group, al cărei administrator este, informează Mediafax.ro.

Iulian Herţanu, care a fost adus la DNA Ploieşti marţi, la ora 11.40, a fost scos încătuşat din sediul instituţiei, miercuri dimineaţă, în jurul orei 4.30, după aproximativ 17 ore petrecute în sediul DNA Ploieşti, şi preluat de o dubă, fiind transportat în arestul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova, de la Câmpina.

Alături de Iulian Herţanu, au fost scoase din DNA Ploieşti, în stare de reţinere, alte două persoane cercetate în dosar, una dintre acestea fiind omul de afaceri Vladimir Ciorbă, administrator şi asociat la trei firme, care fusese adus la sediul instituţiei cu aproximativ o jumătate de oră înaintea lui Herţanu.

Procurorii DNA Ploiești au efectuat 14 percheziţii, marţi, una dintre percheziții vizând o firmă controlată de familia lui Victor Ponta. În cauză există suspiciuni de fraudare și deturnare de fonduri europene. Firma Exfin SRL a fost înfiinţată de mama lui Victor Ponta şi este controlată de sora şi cumnatul premierului, Alexandra și Iulian Herțanu. Percheziții au avut loc și acasă la Iulian Herțanu care, prin firma lui SC Grossman SRL și alături de alți doi oameni de afaceri, ar fi deturnat 54% din fondurile destinate unor lucrări de canalizare. 

În referatul de reţinere, comunicat miercuri, de DNA,  se precizează că s-a dispus reţinerea lui Iulian Herţanu pentru săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, schimbarea, nelegală, a destinației fondurilor europene şi evaziune fiscală.

Sebastian Ghiţă este acuzat, în acelaşi dosar, că a intervenit pentru numirea în funcţii a unor persoane şi pentru obţinerea de informaţii confidenţiale.

Suspiciunile DNA privind ceilalţi inculpaţi reţinuţi:

COMAN MIHAIL-MARIAN – administrator/asociat la S.C. INDSERV S.R.L. Ploiești și S.C. INDSERV PROIECT S.R.L. Ploiești și angajat al S.C. Hidro Prahova S.A. (în calitate de consilier al directorului general din data de 24.05.2012), pentru săvârşirea infracţiunilor de:
constituirea unui grup infracțional organizat,
schimbarea, nelegală, a destinației fondurilor europene,
evaziune fiscală,

CIORBĂ VLADIMIR-RĂZVAN – administrator/asociat la S.C. CVR ASFALT CONSTRUCT GROUP S.R.L. Dobroești, jud. Ilfov, S.C. CVR ACTIVITES GROUP S.R.L. București și S.C. GEFAM PRO S.R.L. Dobroești, jud. Ilfov, pentru săvârşirea infracţiunilor de
constituirea unui grup infracțional organizat,
schimbarea, nelegală, a destinației fondurilor europene,
evaziune fiscală,

MUNTEANU LIVIU, administrator al S.C. GROSSMAN ENGINEERING GROUP S.R.L. începând cu data de 25.04.2014, pentru săvârşirea infracţiunilor de: –aderarea la un grup infracțional organizat,
– schimbarea, nelegală, a destinației fondurilor europene
– evaziune fiscală,

Celor patru inculpaţi li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând ca ei să fie prezentaţi, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În aceeaşi cauză s-a pus în mişcare acţiunea penală şi s-a dispus măsura controlului judiciar faţă de următorii:

COSMA MIRCEA, președinte al Consiliului Județean Prahova și președinte al organizației județene Prahova a unui partid, iar ulterior vicepreședinte al acelui partid, pentru săvârşirea infracţiunilor de sprijinirea unui grup infracțional organizat şi folosirea influenței sau autorității în scopul obținerii, pentru sine sau pentru alții, de bani, bunuri sau foloase necuvenite

COSMA VLAD ALEXANDRU, deputat, (fiul celui anterior menționat), pentru săvârşirea infracţiunii de sprijinirea unui grup infracțional organizat,

GHIŢĂ SEBASTIAN AURELIAN, deputat, pentru săvârşirea infracţiunilor de sprijinirea unui grup infracțional organizat

Din ordonanţele întocmite de procurori a reieşit că, în cauză, există date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 2011- 2015, HERȚANU IULIAN CRISTIAN – administrator de drept și, începând cu data de 25.04.2014, administrator de fapt al S.C. GROSSMAN ENGINEERING GROUP S.R.L., respectiv angajat al S.C. CVR ASFALT CONSTRUCT GROUP S.R.L. Dobroești, jud. Ilfov, CIORBĂ VLADIMIR-RĂZVAN – administrator/asociat la S.C. CVR ASFALT CONSTRUCT GROUP S.R.L. Dobroești, jud. Ilfov, S.C. CVR ACTIVITES GROUP S.R.L. București și S.C. GEFAM PRO S.R.L. Dobroești, jud. Ilfov și COMAN MIHAIL-MARIAN – administrator/asociat la S.C. INDSERV S.R.L. Ploiești și S.C. INDSERV PROIECT S.R.L. Ploiești și angajat al S.C. Hidro Prahova S.A. (în calitate de consilier al directorului general din data de 24.05.2012), au constituit un grup infracțional pentru a acționa în vederea:
– adjudecării frauduloase a unui contract de lucrări finanțat preponderent din fonduri europene și
– însuşirii, nelegale, a unor importante sume de bani, prin schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor obținute în cadrul proiectului cu finanţare europeană
– sustragerii de la plata contribuţiilor datorate către stat, prin evidenţierea unor cheltuieli nereale sau operaţiuni fictive în documentele societăţilor pe care le-au controlat

Contractul având ca obiect „Extindere reţele de canalizare în oraşul Comarnic a fost atribuit de către S.C. HIDRO PRAHOVA S.A. Ploieşti (societate cu capital integral de stat la care Consiliul Județean Prahova este acționar majoritar), Asocierii S.C. GROSSMAN ENGINEERING GROUP S.R.L. – S.C. EURO CONSTRUCT TRADING 98 S.R.L. şi a fost semnat la data de 13.01.2012 .

La grupul infracţional astfel constituit a aderat, prin numirea ca administrator al S.C. GROSSMAN ENGINEERING GROUP S.R.L., începând cu data de 25.04.2014, inculpatul Munteanu Liviu, rolul său fiind acela de a semna documente în cadrul proiectului cu finanţare europeană şi de a asigura efectuarea unor plăţi către societăţile controlate de membrii grupului, începând cu data anterior menţionată.

Grupul infracţional menţionat a fost sprijinit în realizarea scopului propus de
COSMA MIRCEA care, în perioada 2011 – 2015, în calitate de președinte al Consiliului Județean Prahova și președinte al organizației județene Prahova a unui partid, iar ulterior vicepreședinte al acelui partid, a efectuat demersuri (intervenții pentru numirea în funcții a unor persoane, obținerea de informații confidențiale – activități derulate direct sau prin intermediul consilierilor săi personali) la nivelul unor funcționari ai S.C. HIDRO PRAHOVA S.A. (societate la care Consiliul Județean Prahova este acționar majoritar) și a exercitat presiuni (amenințări cu privire la înlocuirea din funcție) asupra directorului general al societăţii menţionate, pentru ca, prin prisma atribuțiilor de serviciu pe care aceștia le aveau, să determine atribuirea nelegală, către Asocierea S.C. GROSSMAN ENGINEERING GROUP S.R.L. – S.C. EURO CONSTRUCT TRADING 98 S.R.L., a contractului de lucrări având ca obiect „Extindere reţele de canalizare în oraşul Comarnic”, iar pe parcursul derulării contractului, să determine prelungirea termenelor de execuție și efectuarea plăților în condiții de nelegalitate.

COSMA VLAD ALEXANDRU, deputat în Parlamentul României și fii al lui Cosma Mircea, care a efectuat demersuri ( intervenții pentru numirea în funcții a unor persoane, obținerea de informații confidențiale) la nivelul unor funcționari ai S.C. HIDRO PRAHOVA S.A. ( societate la care Consiliul Județean Prahova este acționar majoritar) și exercitat intervenții asupra directorului general al acestui agent economic,  pentru ca, prin prisma atribuțiilor de serviciu pe care aceștia le aveau, să determine atribuirea nelegală, către Asocierea S.C. GROSSMAN ENGINEERING GROUP S.R.L. – S.C. EURO CONSTRUCT TRADING 98 S.R.L.,  a contractului de lucrări având ca obiect „Extindere reţele de canalizare în oraşul Comarnic” iar pe parcursul derulării contractului, prelungirea termenelor de execuție și efectuarea plăților în condiții de nelegalitate.

GHIȚĂ SEBASTIAN AURELIAN, deputat în Parlamentul României, care a efectuat demersuri (intervenții pentru numirea în funcții a unor persoane, obținerea de informații confidențiale) la nivelul unor funcționari ai S.C. HIDRO PRAHOVA S.A. (societate la care Consiliul Județean Prahova este acționar majoritar ) și exercitat intervenții asupra directorului general al acestui agent economic,  pentru ca, prin prisma atribuțiilor de serviciu pe care aceștia le aveau, să determine atribuirea nelegală, către Asocierea S.C. GROSSMAN ENGINEERING GROUP S.R.L. – S.C. EURO CONSTRUCT TRADING 98 S.R.L.,  a contractului de lucrări având ca obiect „Extindere reţele de canalizare în oraşul Comarnic” iar pe parcursul derulării contractului, prelungirea termenelor de execuție și efectuarea plăților în condiții de nelegalitate.

Scopul grupului infracțional astfel format și sprijinit a fost atins, urmărirea penală efectuată până la acest moment relevând:
– deturnarea din cadrul proiectului și însușirea în interes propriu, de către membrii grupului, a sumei totale de 7.797.410 lei (bani ridicați în numerar din conturi ale persoanelor juridice și fizice, reprezentând un procentaj de aproximativ 54% din totalul sumelor ce au fost identificate ca fiind achitate de S.C. GROSSMANN ENGINEERIG SRL, către „partenerii” la care se pretinde că au fost subcontractate lucrări),
– sustragerea de la plata către stat, prin practici evazioniste, a sumei de 2.515.293 lei ( din care 1.509.176 lei reprezentând TVA şi 1.006.117 lei reprezentând impozit pe profit).


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button