Iubitorii de animale: primii care apără maidanezii, primii care îi abandonează la greu

de:
27 ian. 2011
0 Afișari
Iubitorii de animale: primii care apără maidanezii, primii care îi abandonează la greu

Cazul petrecut miercuri dimineaţă, când o femeie de 49 de ani a fost sfâştiată de câini în curtea unui fost garaj al Administraţiei Domeniului Public (ADP) din Sectorul 5 este ilustrativ pentru atitudinea aşa-zişilor iubitori de animale din Bucureşti, susţine Robert Antonio Lorentz, directorul Asociaţiei pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor Bucureşti. Când vin hingherii pentru a lua la sterilizare câinii de care pretind că au grijă, sar chiar şi la bătaie pentru a-i proteja.

Când respectivii câini sunt catalogaţi drept violenţi, în urma plângerilor primite, iubitorii de animale se jură că, dimpotrivă, sunt mieluşei. Când cineva este însă muşcat, situaţia se schimbă dramatic. Protectorii maidanezilor se leapădă de ei, ba chiar ajung să-i ocărască.

La fel s-a întâmplat şi în cazul femeii muşcate în curtea ADP din Sectorul 5, aflată în stare critică la spital. Directorul ADP Sector 5, Nicolae Dan Cristea, susţine că maidanezii s-au adunat pur şi simplu acolo, de-a lungul timpului. În primă fază s-a spus că femeia ar fi venit la furat, însă mai apoi s-a aflat că era reprezentanta unei societăţi, care venise să recupereze un container şi a intrat în curte pentru că paznicii nu erau de găsit.

Angajaţii ASPA au prins joi 15 câini adulţi şi 9 pui în curtea ADP sector 5, pe care i-au transportat în adăposturile Primăriei. În urma celor întâmplate, câinii capturaţi nu vor mai ajunge niciodată în libertate, a declarat pentru B365 Robert Lorentz. Doar doi dintre ei aveau crotale la ureche, semn că a fost sterilizaţi în adăposturile ASPA. În teorie, pentru ca un câine să fie eliberat după castrare, este nevoie ca o persoană sau o asociaţie să-şi asume responsabilitatea pentru el. În realitate, asumarea responsabilităţii implică o simplă semnătură, iar multe dintre persoanele care eliberează maidanezi nu au grijă ulterior de ei. Situaţia trebuie să se schimbe, susţine Lorentz.

”În Capitală sunt în jur de 50.000 de câini comunitari. Noi vom duce în adăpostul care va fi construit la Fundulea 20.000 dintre ei, însă vor rămâne 30.000 pe străzi. Este nevoie ca persoanele care susţin că au grijă de câini să facă asta în mod real: cu carnete, să le facă vaccinuri, să le dea de mâncare”, spune directorul ASPA, adăugând că, în prezent, doar 8.000 dintre cei 50.000 de maidanezi din Capitală sunt vaccinaţi.

Cookies