Iubiri primejdioase în București: Sașa și Petre, 40 de ani de dragoste pe furiș. „Cum să fac să nu te pierd?”

20 feb. 2023
5371 Afișari
Iubiri primejdioase în București: Sașa și Petre, 40 de ani de dragoste pe furiș.
Iubiri primejdioase în București: Sașa și Petre, 40 de ani de dragoste pe furiș. "Cum să fac să nu te pierd?”

Sașa Lupescu a fost o viață profesor de matematică la un liceu din București. Petre, regizor de filme documentare la “Sahia Film”. Aici este povestea primejdiilor și dragostei lor de-o viață. Au rămas îndrăgostiți de când s-au cunoscut. Povestea asta este spusă de Sașa Lupescu și este preluată din cartea “Un spatiu doar al nostru. Povești de dragoste LGBTQ”.

Sașa, Petre și “lucrurile care aveau frumusețea căutărilor zadarnice”

Părea imposibil. Și nu știai exact ce cauți. O mână care se așează peste mâna ta în tramvai sau o iubire de-o viață? Erau anii 1950. Sașa era la facultate și știa locurile. Știa locurile de agățat. În tramvai. O mână care te adulmeca. La cinematograf. Puteai intra dimineața și ieșeai seara. Mergeai la cinematograf îmbrăcat într-un fel de pelerină sau palton și purtai pantaloni cu fermoar la spate. Mai erau, desigur, WC-urile publice. Dacă intrai acolo, nu scăpai fără să faci sex. La Palatul Telefoanelor era un pisoar foarte frecventat. Te luau de când intrai. Toți oamenii de acolo purtau același stigmat. Un om “serios” nu se ducea acolo. Era periculos pentru că puteai fi provocat de către un milițian de la moravuri „sub acoperire”. Și intrai la pușcărie.

„Întâlnirea mea cu Petre a fost un miracol”

Sașa povestește:

Trăisem fără tată și îmi doream un om matur la care să mă adresez cu o întrebare când o aveam de pus. Nu aveam o asemenea persoană în viața mea. Aveam nevoie și de cineva care să mă oprească din a greși. Mi se părea că tot timpul sunt în pericol. Aveam nevoie de un om pe care să-l iau de exemplu, să știu că e al meu.

Asta căuta Sașa. Asta a găsit.
Era student în ’56. Avea o profesoara de limbă rusă – Xenia Sirin  – la facultatea de fizică matematică. Și singurul lucru a cânta pe care-l știa era povestea, în rusă, despre un ocnaș care fuge de la închisoare. Doamna Xenia stătea pe strada Mircea Vodă, acolo unde stătea și mătușa lui. Într-o zi, le-a găsește la taclale pe stradă. Au mers cu toții la un ceai în casă și Sașa a cântat balada despre ocnașul fugit. Așa mare impresie le-a făcut Sirinilor că „l-au adoptat”.

Sașa și Petre. El avea 28 de ani, iar el avea 36

El era student în anul trei, în timp ce el lucra la filmele proprii. “Nimeni nu era pe potriva mea, pe gustul meu. Când l-am văzut, am spus un singur lucru, care l-a frapat: “Cum să fac să nu te pierd?”

Și nu l-a pierdut. Și uite ce poezie i-a scris:

“Aștept ca infinitul s-aștearnă vălul nopții,
Tăcere voluptoasă, nirvană de păcat,
Și doar eternitatea să facă jocul morții,
Eu să nu mai fiu singur, tu să nu fii plecat. […]
Mă-ntreb: de ce plâng iarăși?
Nu-s lacrimi, sunt chiar perle,
Pe care așteptarea le naște atât de greu.
Eu una câte una le adun, petale grele,
Cu truda încărcată de argint de dorul tău.
Acum că ești aproape, aici, și mă petreci,
Îmi fac altar din tine, nu te mai las să pleci.”

Petre era capabil de multe iubiri simultane

De fiecare dată, Petre spunea: “Sașa, nu pleca. Fără tine, eu nu mai am echilibru.” Uite întâmplarea care a schimbat tumultul vieții în linie dreaptă, spre „mereu împreună.”
“Îmi spunea să îi calc pantalonii pentru că “avea întâlnire”. Într-o zi, i-am lăsat pantalonii pe masă, am ieșit și l-am urmărit la întâlnire. Am văzut cum s-a întâlnit cu un domn, foarte plăcut, într-adevăr. S-au luat de mână și au mers la plimbare. I-am urmărit de la biserica Sf Gheorghe până dincolo de Patria. Când a venit acasă, i-am spus: «Felicitări, e foarte drăguț băiatul cu care te-ai văzut. Dar mie să nu îmi mai lași ciorapii la spălat. Îi dai lui să-i spele.» S-a scuzat cât s-a scuzat, a ținut-o o săptămână-două cu băiatul ăla, și după a revenit la mine.”

După un punct, Sașa a renunțat să mai pună patimă turbată. Și uite cu o asemenea atitudine, Sașa și Petre au trăit împreună 45 de ani.

Povestea Petre și Sașa are ș-un film. E mai jos

Sașa și Petre/ Sașa and Petre (2020) from Luca Istodor on Vimeo.

I❤️InBucharest – alte Iubiri prin București, mai jos:

Cookies