Relația dintre Putin și fostul președinte de colhoz Lukașenko a ajuns de batjocura internetului. Lukașenko a făcut armata la KGB și școala de agricultură la fără frecvență

13 mart. 2022
764 Afișari
Relația dintre Putin și fostul președinte de colhoz Lukașenko a ajuns de batjocura internetului.  Lukașenko a făcut armata la KGB și școala de agricultură la fără frecvență
Iubirea dintre Putin și fostul președinte de colhoz Lukașenko a ajuns de batjocura internetului; Lukașenko are nickname „Lukașescu”, aluzie la răposatul Ceaușescu. Sursa foto: Twitter #kyiv

Relația pasională dintre Putin și Lukașenko, ultimii dictatori din Europa din care ei nu fac parte, este îndelungată și fără certuri conjugale. În 1990, Belarus s-a rupt de la sânul Maicii Rusia, URSS, însă a rămas o țară totalitară păstorită cu mână de fier de „Tătuca” Aleksandr Grigorievici Lukașenko, cel mai longeviv dictator din partea lui de lume. Revoluția din Belarus din anul 2020 a fost înăbușită de Lukașenko cu ajutorul lui Putin, partenerul său de hochei, pescuit și rele. În timpul invaziei ruse în Ucraina, care s-a făcut și prin Belarus, dictatorii au devenit subiect de batjocură pe internet. Până la urmă și umorul este o armă împotriva tiranilor.

Lukașenko, cel mai longeviv șef de stat din Europa pe care o urăște cot la cot cu Putin

Tătuca” Aleksandr Grigorievici Lukașenko – „Tătuca” i se spune în Belarus – este președintele țării din anul 1994. Practic, bate orice record, fiind cel mai longeviv șef de stat din Europa pe care o urăște, cot la cot cu Putin. Cine se aseamănă se adună. După destramarea URSS, Belarus a rămas fidelă Moscovei, granița sa de est cu Rusia fiind mai mult de formă. Rusia a invadat Ucraina și prin Belarus, fiind acum supusă celor mai dure sancțiuni internaționale. Cei doi dictatori au rămas împreună la bine și la rău, până când moartea îi va despărți. Iar istoria ne spune foarte palpabil cum au sfârșit pâna și cei mai strong evil tirani, mai devreme sau mai târziu.

putin, lukasenko
Cei doi dictatori au rămas împreună la bine și la rău, până când moartea îi va despărți. Foto credit Twitter #Kyiv.
Lukașenko, armată făcută la KGB și școală de agricultură la fără frecvența

Fost președinte de cooperativă agricolă de producție, Lukașenko (67 de ani) și-a făcut stagiul militar la trupele de grăniceri KGB, a devenit apoi activist de partid, instructor de cadre și director la mai multe fabrici și ferme. „Tătuca” a terminat Academia de Agricultură din Belarus la fără frecvența. Veteranul are o relație extraconjugală cu o femeie cu mult mai tânără decât el, îl desparte 43 de anișori de ea. Maria Vasilevisch este o fostă Miss Belarus și a intrat în Parlamentul din țara ex-sovietică fără să priceapă o boabă din politică.

lukasenko, si, iubita lui
Tatuca si Miss Parlamentara, Foto credit ProfiMedia Images.
Putin este colonel și mi-a promis că mă va face și pe mine colonel în armata rusă; Dacă a promis să o facă”

Însă în inima lui Lukașenko tot Putin ocupă cel mai mult teritoriu. În februarie 2020, Tătuca se plângea unui jurnalist rus de la o televiziune goarnă a Kremlinului că Putin nu vrea să-l facă colonel (cacofonia este permisă de astă dată). „Putin este colonel și mi-a promis că mă va face și pe mine colonel în armata rusă; Dacă a promis să o facă. Îi voi acorda apoi gradul de general lui Putin. Eu am acum grad de locotenent colonel. Nu-mi pot agăța singur steaua de generalisim sau de general”, au relatat AFP și Ria Novosti, citate de Agerpres.

lukasenko, putin
„Putin este colonel și mi-a promis că mă va face și pe mine colonel în armata rusă; Dacă a promis să o facă”. Foto Twitter #Kyiv.
În timpul prostestelor din Belarus, Lukașenko s-a afișat cu vestă antiglonț și arma în mână; Cu ajutorul lui Putin a înăbușit orice opoziție

Protestele din Belarus din anul 2020, numite și „Revoluția papucilor”, s-au produs în timpul alegerilor prezidențiale în care „Tătuca” a fost declarat câștigător pentru un al șaselea mandat. Lukașenko a înăbușit protestele cu ajutorul lui Putin și a trecut la epurarea tuturor celor care l-au contestat. Activiști ai opoziției, bloggeri și jurnaliști au fost arestați. Aidoma lui Ceaușescu, Lukașenko a zis că protestele au fost puse la cale de NATO și de ucraineni, adică de „agenturile străine”.

putin, lukasenko
Doi frumosi pe valurile istoriei. Foto credit Profimedia Images.
putin, lukasenko
Foto credit ProfiMedia Images.
Uniunea Europeană a aplicat sancțiuni economice și împotriva Belorus; Ce mi-e rus, ce mi-e belarus

În ziua de 24 februarie, 2022, invadatorii ruși au intrat în Ucraina și prin Bielorus. Forțele de apărare Teritorială de Nord ale Ucrainei au declarat atunci că trupele bieloruse au intrat în regiunea Cernihiv din nordul Ucrainei, în apropiere de granița cu Belorus, deși Lukașenko declarase că trupele sale nu se vor alătura Rusiei. Uniunea Europeană a probat sancțiuni împotriva Belorus pentru rolul său în invazie, a interzis importurile din această țară și a suspendat programele de cercetare și cooperare.

depardieu, lukasenko, la cosit
Foto credit AFP.
Lukașenko, dictatorul care l-a învățat pe Gerard Depardieu să cosească

Pe lângă crimele și violențele din timpul mandatelor sale, Tătuca va intra în istorie drept fostul președinte de colhoz care l-a învățat pe Gerard Depardieu să cosească (Depardieu are cetățenie rusă din anul 2013) și drept amabilul și ospitalierul care i-a dat lui Steven Segal să mănânce morcovi. Fac bine la ten uscat.

lukasenko, steven, segal
Foto credit Andrei Stasevich/TASS.

Cookies