Se spune că cele mai bune idei vin în perioadele de criză, iar pandemia a fost testul pe care trebuie să îl depășim cu toții. Tăvălugul stării de urgență ne-a arătat slăbiciunile noastre, dar și lucrurile care contează cu adevărat și ne fac să ne simțim vii și împliniți. Mai jos aveți povestea unei mici afaceri din București apărute la viață în vreme de corona și pusă cap la cap de doi frați, într-o perioadă în care firmele din România au suferit enorm din cauza restricțiilor și a virusului.
Doi frați din Constanța, George și Florin, de 30 și 24 de ani, stabiliți în București, unul inginer și altul corporatist cu experiență în bucătărie, au renunțat la joburile lor în plină pandemie (și șomaj tehnic) pentru a lansa BCheese, un concept de cloud kitchen bazat pe un singur produs, Mac & Cheese-ul american, dus la gustul său autentic, și departe de macaroanele cu brânză românești.
Cei mai mulți închideau atunci. Pe noi ne-a ajutat pandemia. Dacă nu ar fi fost pandemia, n-am fi ieșit pe piață, n-am fi avut curajul. S-au pupat super mișto.
Pornid de la o idee și cu un plan clar în minte, cei doi tineri au șase sortimente de produs ce pot fi livrate în orice colț al Capitalei, pot fi mâncate direct pe stradă, din cutie, fără să te murdărești, ori la birou înainte să intri în vreo ședință.
Din frustrări am creat cele mai mișto chestii. Lumea se ferește de greșeală. Dacă faci totul perfect înseamnă că nu faci ceva bine. S-au pupat super bine lucrurile și s-au legat cum trebuia. A fost o super experiență.
În timp ce restaurantele tradiționale din București se închideau unul câte unul din cauza pandemie și a măsurilor restrictive, livrările online explodau, simultan cu dorința bucureștenilor de a încerca lucruri noi și diferite. Bucătăriile care au înțeles că trebuie să se adapteze au rezistat.Altele – multe – au dispărut ca și cum n-ar fi existat. Localuri vechi de zeci de ani și-au dat jos firma și au plecat acasă. În locul lor au început să răsară supermarketuri. Totuși, micile idei, care poate în alte vremuri n-ar fi rezistat, au primit o șansă la viață și dezvoltare într-un mediu total nou și diferit față de ce existase până acum.
Ce avem noi în comun? Și el îmi zice :Cuba Libre. Zic: Lasă, mă, Cuba Libre, altceva, ce ne place nouă să facem? Ne place să gătim și zic Bingo! Hai să ne facem un truck cu mâncare, dar nu cu orice mâncare, hai să facem ceva diferit, ceva pentru noi, pe care poți să îl iei și nu te murdărești când îl mănânci pe stradă.
B365.ro începe astăzi proiectul “micile afaceri din MARELE ORAȘ”, o colecție de povești cu business-uri de tot felul, care încântă și dau viață Capitalei. De mai bine de un an de zile, micile afaceri sunt într-o luptă inimaginabilă pentru supraviețuire și adaptare.
Unele dispar, altele apar, însă toate sunt “mânuite” de adevărați războinici neștiuți, de supraviețuitori care fac tot posibilul să există. Sunt sute sau poate chiar mii de mici antreprenori în București care caută soluții să reziste, să se adapteze și, dacă e musai, să se reinventeze.
Proiectul B365.ro este un implicit call to buy and live local. Este ghidul tău într-o lume mai degrabă nevăzute, dar foarte prezente și esențiale în existența Universului numite București, cu străzi și străduțe, bulevarde și trotuare unde la tot pasul poți să dai de ceva nou și inedit.
Așadar, Mac & Cheese-ul american a ajuns de aproape un an în București și e pregătit să rămână. Inițial a pornit ca un fel de „totul sau nimic” în pandemie. Acum este singurul loc din România unde poți mânca autenticele macaroane cu brânză americane. Aproape de centru, la doi pași de Calea Șerban Vodă, în Piața Concordiei, se află rezultatul unui produs nou pentru piața românească, creat de cei doi frați care au descoperit ce îi leagă de fapt în momentul în care au acceptat că s-au săturat să muncească pentru alții și au vrut ceva doar al lor.
“Scoți pasta și vezi cum se întinde cașcavalul”, cam la asta se rezumă macaroni and cheese sau Mac & Cheese pentru prieteni, din ce îmi povestește George Borșaru, unul dintre frații fondatori ai BCheese, în timp ce vorbim despre macaroane cu brânză, un produs aproape tradițional în SUA, cu o poveste veche de peste 200 de ani și o rețetă clară ce trebuie musai respectată. O rețetă pe care o respectă neabătut un inginer și un economist pe care-i găsești la food truck.
“Eu știam pe partea de online și el pe partea de bucătările. Mergeam cu un produs pe care știam că nu o să îl vindem la trecători, îl vindeam online. Aveam produsul, îl vindeam online, doar că acum vindeam mâncare”, povestește fratele cel mare.
În fiecare iarnă, în perioada Crăciunului, îl vedem mereu pe Macaulay Culkin cum se pregătește să mănânce în Noaptea de Crăciun, rămas singur acasă, o porție de mac & cheese în timp ce ceasul sună și îl anunță că trebuie să se pregătească de lupta cu hoții.
Povestea macaroanelor cu brânză americane începe atunci când unul dintre cei mai influenți dintre „părinții fondatori” ai Statelor Unite, președintele Thomas Jefferson, aduce în SUA rețeta macaroanelor cu brânză, după ce le descoperă la Paris, în Franța.
În 1802, acestea capătă popularitate în rândul americanilor după ce sunt prezentate la o cină oficială drept plăcintă de macaroane. Mai mult, în anii 1920-1930, când a lovit Marea Depresiune, o criză economică extrem de serioasă, acest tip de mâncare a fost vândut de Kraft Foods, într-o formă semipreparată, la cutie, drept o masă sățiosă pentru patru persoane la un preț extrem de avantajos.
“A luat pasta pur și simplu, a transformat într-un praf cedarul, l-a pus într-un plic și ambalat totul într-o cutie. A marketat acest produs ca fiind o masă sățioasă pentru o familie de patru persoane, la doar 50 de cenți. Era nevoie ca oamenii să mânânce ieftin și mult. Și azi se mai găsesc aceste produse”, mi-au povestit cei doi.
„BCheese” vine de Brothers and Cheese sau Borșaru and Cheese. Așa ieșit BCheese. Fratele mai mic, Florin, a venit cu numele, cu logo-ul și secretele din bucătărie, în timp ce fratele mai mare se ocupă de partea de marketing online. Nu puteau să îi spună mac and cheese, că nu știau dacă o să meargă, și au vrut un brand pe care să îl poată păstra dacă vor fi nevoiți să schimbe produsul.
A fost o luptă pe ce nume punem. Stârnește zâmbetul ăla și îi rămâne omului în cap.
“Am pornit toată nebunia asta cumva constrânși de situația asta pandemică. Eu lucram în inginerie, am lucrat la Renault. După m-am dus pe marketing. Și frate-miu a cochetat cu bucătăria, după ce a terminat și facultatea, la fel, s-a angajat în bucătării. Amândoi pasionați de gătit, cu maica-mea bucătar. Ne-a insuflat asta de mici, ne-a responsabilizat super mult și ne-a învățat să ne facem singuri de mâncare”, îmi explică George ideea lor.
După un brainstorming, cei doi frați și-au adus aminte că, într-o vizită în UK, au mâncat pentru prima dată mac and cheese. De aici le-a venit ideea și au vrut să refacă produsul și în România.
“Erau doar câteva restaurante care aveau un singur tip de mac and cheese, era făcut la cuptor și era făcut cu smântână de gătit. Nu avea nicio treabă cu rețeta originală. După ce am văzut care este rețeta și că toată lumea spune că trebuie să ai niște ingrediente foarte exacte, nu poți să te duci stânga dreapta că își pierde din flavor, ne-am apucat noi doi de gătit“, mai spun cei doi.
Inițial, au făcut produsul pentru ei. În momentul în care au reușit să găsească o rețetă de bază, au început și testele cu prietenii, înainte de a lansa mac and cheese-ul pe piață. Un ajutor imens au primit de la mama lor, care este de asemenea bucătar și care i-a învățat cum trebuie să funcționeze o bucătărie.
Ne-am strâns prietenii, le-am făcut de mâncare și am testat rețetele. Ne-au uimit feedback-urile, toți erau „Băi, e incredibil, super mișto!”. I-am rugat să fie sinceri și, la sfârșit, după ce au mâncat, le-am pus întrebări. Am pregătit produsul fix cum ar fi ieșit pe piață, în aceleași boluri, cu aceleași furculițe cu care o să le vindem. La final trebuia să voteze și așa am reușit să ne facem o direcție cu preparatele.
Trebuie să ne mișcăm super repede, mâncarea să fie mereu fresh și fix pe chestia asta am mers.
Au început căutările prin martie 2020 și în august deja au dat drumul la treabă. Secretul ar fi stat în organizare și pus totul pe hârtie.
Dar la 1 iunie am zis că trebuie să avem actele gata, la 1 iulie trebuie să avem rulota gata și la 1 august să îi dăm drumul. Surprinzător, ne-a ieșit planningul, adică am fost super uimiți să vedem că funcționează chestia asta. Dacă pui pe hârtie și zici că până atunci trebuie să o faci, trebuie să îți iasă.
Din start, cei doi au plecat pe ideea de cloud kitchen, în timp ce toată lumea era panicată că se închid restaurantele.
“Pentru o bucătărie profesională aveam nevoie de mii de euro, însă la momentul ăla, din ce ne-am scormonit și eu și frate-miu am strâns pe undeva pe la 8-9.000 de euro”, mai spune George.
Am găsit rulotă, am fost și am înfoiat-o, dar apoi nu știam unde să o punem. Mergeam din loc în și întrebam. Era unul cu cașcarabeta aici și îl întrebam: „De unde ți-ai luat spațiul ăsta? Ce ai făcut?” Am fost surprins să văd că oamenii îmi răspundeau și nu se temeau că vine cineva să le pună întrebări. Cu unul am stat două ore de vorbă și mi-a spus multe insighturi.
Cu toate că nu au prins zona Pipera în plină expansiune corporatistă, frații Borșaru au deschis prima oară truck-ul într-o parcare din Pipera pentru a-și forma mâna, în timp ce livrau online mâncare în toată Capitală. Totuși, după o lună de stat aici, au început să își caute un loc mai central și mai aproape de oameni.
“Rulota era un cloud kitchen-up al nostru, dar trebuia să validăm produsul în piață și să vedem feedback-ul oamenilor. Aveam nevoie să ne facem mâna undeva cu oamenii care erau acolo. Era super încântare, veneau oamenii și nu le venea să creadă. Am început să ne cronometrăm, să vedem cât durează să facem produsele. Prima oară am început cu cantități mari, să reducem din timp, dar apoi am observat că se duce din calitatea produselor.
Atunci am zis că le facem pe loc, la un timp de așteptare între 7 și 9 minute, și de atunci am mers pe varianta asta. Am avut noroc de un distribuitor care era acolo tot timpul cu noi. Aveam fix ceea ce aveam noi nevoie. Ne-a ajutat pe partea de aprovizionare că ne aducea cantități mici și zilnic, chiar și de două ori pe zi. Asta ne-a învățat cât să comandăm și care e ponderea pe online în zilele săptămânii”, au mai povestit aceștia.
Lunea și vinerea era cam slab, în timpul săptămânii oamenii începeau să comande
Am avut noroc, veneau foarte mulți oameni la fereastră și am reușit să ne stabilizăm.
Cu intenția de a vinde mai mult online, dar totuși cu aplicațiile de delivery în spate care cer un procent de 30% din vânzări, cei doi frați au început să caute un nou loc pentru afacerea lor. Așa au ajuns în Buzești, într-o zonă de food truck-uri, unde au stat până a venit frigul și nu au mai putut efectiv să lucreze.
Știam că trebuie să schimbăm zona, toți spuneau că suntem prea departe. Și ne-am dorit efectiv să ajungem la toți și să livrăm în tot Bucureștiul. Agregatorii îți iau minim 30%, noi am avut și noroc. Agregatorii au un range față de restaurant și client, trebuie să fie de maxim 3 kilometri. Automat ești restrâns.
Și-au găsit un loc undeva după colț, cu o chirie de 1000 de euro pe lună, fără utilități. Pentru promovare, au început să iasă în fiecare zi pe stradă cu mac and chees-ul într-un bol atrăgând clienții.
Ne plimbam printre clienți și încercam să ne promovăm. Ne făcusem o terasă micuță, aveam un gazon și eram noi mișto. Am prins și vară, însă când a venit frigul nu mai mergea. Stăteam super înghețați, nu aveam nicio sursă de căldură, cu șapte cojoace, aveam palton și vestă și căciulă. Eu n-aș fi venit să cumpăr de la mine că nu îmi plăcea cum arătam. Nu era ok. A venit momentul să ne întoarcem la cloudul pe care îl stabilisem.
Cu toate că mâncarea lor a fost primită din start cu un feedback pozitiv, frații Borșaru sunt cei mai mândri de feedbackul primit de la americani, ei fiind cei care știu cu adevărat gustul de mac and cheese.
Am primit feedback de la vreo trei americani getbeget care ne-au împărtășit experiența lor. Ne-au zis că suntem demențiali, nu pot să creadă că ne-am apropiat de gustul pe care îl fac ei. Am fost încântați să vedem că e un feedback de la mama lui. Sunt multe feedback-uri bune.
După ce au renunțat la truck din cauza frigului, au fost la un pas să facă o greșeală care ar fi putut să îi coste tot business-ul: să se mute într-un spațiu cu mult peste bugetul lor de investiții.
Trebuia să semnăm contractul, dar în nopatea aia n-am putut să dorm și am zis că nu mai semnăm contractul. A doua zi i-am sunat că nu mai semnăm nimic. Investiția foarte mare pe care noi nu o planificasem cu niște riscuri foarte foarte mari. Trebuia să facem niște împrumuturi, dar mergeam prea la risc. Am zis nu, ca ulterior să ne dăm seama că astăzi mai mult ca sigur nu am mai fi fost pe piață pentru că n-am fi putut să suținem businessul.
O mamă sare mereu în ajutorul copiilor, iar George și Florin au profitat din plin de sprijinul celei care le-a și insuflat pasiunea pentru gătit, mama lor, de profesie bucătar.
Maică-mea a fost genială femeia. Ea ne-a stabilizat rețetele cum nu se putea mai bine. Noi la început nu știam să folosim un cântar. De la început am zis că trebuie să te saturi. Ne consilia ea prin telefon, era super super into idee. Când i-am zis că deschidem food truck a fost foarte entuziasmată. Două sau trei luni a stat cu noi în truck. A venit, a stat cu noi și ne-a făcut rețetele așa cum trebuie. Ne-a calculat tot și ea ne-a învățat cum să facem business cu mâncare. Știa cum merge treaba asta. Era totul la gram calculat. Fiecare gram de produs trebuie luat în seamă, că are un cost.
Printr-o serie de coincidențe fericite și o inițiativă a lui Florin, BCheese și-a găsit o nouă casă, în Piața Concordia, pe strada Petru Cercel nr. 1, printr-o colaborare cu organizația Umanitară CONCORDIA, care le-a oferit un spațiu unde să își desfășoare activitatea, într-o cafenea închisă de asemenea în pandemie. Acum pot fi găsiți acolo sau în aplicațiile de livrare online, de luni până vineri, între 11 și 19.
Servim oamenii la fereastră. Majoritatea vin exact și ne zic ce vor, că ne știu de pe net.
Lupta mare în online se duce pe prețuri. Când platformele de livrare precum Glovo sau Bolt cer un procent de 30%, păstrarea unui preț bun pentru produse este dificilă.
Pe online costă 27 de lei mac and chees-ul clasic, pe când la rulotă avem prețurile noastre care sunt cu 5 lei mai ieftine, practic diferența pe care o dăm la aplicații.
Următorul plan al BCheese este deschiderea unui restaurant doar cu mac and cheese, alături de preparate la cuptor și side dish-uri cu mac and cheese, totul „ca la americani”.
Când te duci la BCheese să știi că mănânci cel mai bun mac and cheese din oraș
Vrem să ne deschidem primul restaurant într-un an de zile. Nu contează cum obținem banii și, după ce o să validăm, primul restaurant, fie o multiplicăm în regie proprie, fie dacă nu franciză direct.
Recent, cei doi frați au luat parte și la un accelerator de business-uri, participând la HoReCa Business Accelerator, acolo unde au avut șansa să intre în contact cu traineri de succes și antreprenori din domeniu Horeca. Asta le-a deschis și mai mult orizontul și i-a ajutat să își înțeleagă business-ul mai bine, având acces la o serie de resurse și sprijin extrem de important.
Vezi această postare pe Instagram