ITP 2020. Cum se face? De ce acte ai nevoie?

16 dec. 2020
34 Afișari
ITP 2020. Cum se face? De ce acte ai nevoie?

Te uiți în certificatul de înmatriculare și vezi că îți expiră ITP. Ce-i de făcut?

Mai întâi trebuie să știi că ITP-ul certifică faptul că mașina ta este în stare regulamentară de funcționare și are dreptul să circule pe drumurile publice. Însă în situația în care acesta își pierde valabilitatea, apare riscul unor amenzi foarte mari. Așa că, orice s-ar întâmpla, nu circula cu ITP expirat.

ITP-ul expirat suspendă automat înmatricularea unui vehicul în România şi atrage amenzi usturătoare, cumulate, de până la 5.800 de lei. Bineînţeles că pe lângă amenda zdrobitoare, care ar putea fi mai mare decât valoarea maşinii în sine, poliţia reţine certificatul şi plăcuţele de înmatriculare. Alte probleme.

ITP 2020. Cum se face? De ce acte ai nevoie?

  1. Certificat de înmatriculare al autovehiculului (talonul) – original, sau după caz, autorizația provizorie de circulație
  2. Actul de identitate al conducătorului auto-original
  3. Poliță R.C.A. (Asigurare de Răspundere Civilă Auto) valabilă la data inspecției – original
  4. Cartea de identitate a autovehiculului (CIV) – original-securizată de R.A.R

PONT. Atenție! Verifică înainte de a face ITP-ul dacă ai polița RCA valabilă. Este una dintre cele mai comune greșeli.

PONT. Atenție! Este bine să te interesezi din timp la ITP-ul vizat dacă se fac programări sau nu. Unele stații nu lucrează decât cu programări, iar deseori acestea nu se întâmplă de pe o zi pe alta.

Cât costă ITP-ul?

Prețul pentru inspecția tehnică periodică variază în funcție de mai mulți factori. Sevice-ul ales cântărește și nu prea. În sensul că nu sunt diferențe esențiale între tarife de la un service la altul. Mai există o diferență generată de tipul autovehiculului. Unul cu motor diesel va costa cu 10-15% mai mult decât unul pe benzină. Evident că și perioada pe care îți faci ITP-ul 6 luni, un an, doi sau trei cântărește. În cazul în care ai de ales.

Care este valabilitatea ITP?

ITP 2020. Cum se face? De ce acte ai nevoie?

Valabilitatea ITP variază în funcție de vechimea autovehicului, de tipul său sau de destinația de utlizare. Astfel:

Mașini noi – ITP la 3 ani. La înmatricularea mașinii noi (la RAR) ți se va pune pe certificatul de înmatriculare o folie cu data maximă la care trebuie să faci ITP-ul. În acest caz, se calculează la 3 ani.

Mașini mai noi de 12 ani – ITP valabil 2 ani

Mașini mai vechi de 12 ani – ITP valabil 1 an

Acestea sunt cele mai frecvente situații, la care se adaugă:

Mașini destinate transportului de persoane în regim de taxi/UBER/Bolt etc și autoevhicule care au mai mult de 8 locuri – ITP valabil 6 luni

Autovehicule destinate transportului de mărfuri, având o masă totală maximă mai mare de 3.500 kg – ITP valabil 1 an;

Autovehicule cu cel puțin 4 roți, destinate transportului de mărfuri, având o masă totală maximă ce nu depășește 3.500 kg – ITP valabil 1 an;

Motociclete, mopede, autovehicule cu 3 roți și cvadricicluri – ITP valabil 2 ani;

ITP 2020. Cum se face? De ce acte ai nevoie?

PONT. Atenție! Este bine să vă verificați mașina înainte de ITP, pentru a nu avea probleme. De asemenea trebuie verificat kit-ul de siguranță auto. Deseori trusa medicală sau extinctorul pot fi în afara perioade de garanție și o să vă simțiți datori să „recompensați” personalul ITP pentru a trece testul. Valoarea în sine ar putea să fie mai mare decât al unui kit de înlocuire sanitară, de exemplu.

PONT. Atenție! Există stații ITP independente, dar și stații aflate în incinta unor service-uri auto. El le-aș alege pe cele din urmă. Dacă se arde un bec și apare o problemă minoră pe ultima sută de metri, este bine să aveam la cine apela.

Cookies