Italianul care şi-a distrus maşina prin gropile din Capitală

de:
10 iul. 2011
1 afișări
Italianul care şi-a distrus maşina prin gropile din Capitală

Claudio Minuzzo, unul dintre cei doi asociaţi ai companiei Minuzzo, care are ca principal obiect de actictivitate producţia de mobilă italiană de lux, a venit pentru prima dată în Bucureşti în 1991. Atunci oraşul nu arăta, în opinia sa, ca o capitală, dar spune că, în prezent, paşii mari făcuţi pentru dezvoltarea municipiului sunt vizibili. Potrivit afirmaţiilor lui Minuzzo, Bucureştiul de acum se apropie de orice capitală europeană fiindcă „nu-i lipseşte nimic, nici măcar traficul”.

„Bucureştiul seamănă mai mult cu Milano pentru că este o capitală industrială spre deosebire de Roma, care este o capitală culturală”, explică omul de afaceri italian.

În ciuda acestei evoluţii, asociatul producătorului de mobilier de lux este nemulţumit de starea Centrului Vechi, unde spune că multe construcţii de valoare sunt lăsate în paragină.

Italianul susţine că gropile de pe străzile Capitalei, dar şi cele de pe drumurile din întreaga ţară îl deranjează foarte mult. „Drumul de la Bucureşti până la Sibiu este teribil. Mai ales, pe toată Valea Oltului drumul este periculos, plin de gropi. Fiindcă nu avem autostradă, nu pot pleca din Capitală vineri după-amiază, din cauza aglomeraţiei. De foarte multe ori plec noaptea, iar noaptea e periculos, nu văd bine gropile, iar aici maşinile se strică mult mai repede”, mai spune Minuzzo.

Oficialul producătorului de mobilier de lux şi-a distrus autoturismul, marca Alfa Romeo 166, pe plaiurile mioritice. „În urmă cu vreo trei-patru ani, când plecam (din Bucureşti) pe drumul spre Snagov, am găsit o gaură profundă, care mi-a tăiat roata maşinii la jumătate. Am fost nevoit să chem o firmă de tractare auto ca să pot merge mai departe”, îşi aminteşte Minuzzo.

Pe lângă craterele din asfalt, italianul introduce pe lista defectelor Capitalei şi lipsa locurilor de parcare. Dacă ar fi primarul Bucureştiului, acesta spune că ar crea mai multe locuri de parcare pentru că simte, pe propria piele, din cauza zonei în care se află showroom-ul, cât de dificil poate ajunge cineva cu maşina în Centrul Vechi, fiindcă nu are unde parca autoturismul.

Acesta nu este mulţumit nici de faptul că, de cele mai multe ori, plăcuţele cu numele străzilor sunt greu de văzut fiindcă se află pe colţurile blocurilor. Bucureştiul, în opinia omului de afaceri, are şi o numerotare proastă a străzilor, care nu ţine cont de criteriile ascendente. ”Aici e numărul 13, alături e 48”, explică reprezentantul companiei de mobilă de lux.

Deşi este stabilit la Sibiu, acesta îşi petrece în Bucureşti cel puţin două – trei zile, în fiecare săptămână, pentru a discuta cu clienţii săi. Chiar dacă locuieşte de 15 ani în România, Minuzzo şi-a înscris copiii la liceu în Italia „pentru că nu vorbeau chiar bine limba italiană”.

Italianul şi-a invitat aici, de multe ori, prietenii şi membrii familiei. Expatul spune că toţi apropiaţii săi care au venit în Capitală nu se aşteptau ca oraşul să fie chiar atât de frumos. Aceştia au fost încântaţi mai ales de faptul că, spre deosebire de oraşele italiene, în Bucureşti sunt multe zone verzi, dar nu atât de multe ca în localităţile mai mici din ţară, acestea din urmă stârnind cel mai mult interesul prietenilor omului de afaceri.

Când are timp, asociatul companiei de mobilier de lux iese la cină cu prietenii la restaurantele italiene sau la cele cu mâncăruri tradiţionale. Printre locaţiile favorite se numără Trattoria Il Calcio şi Caru’ cu bere, restaurant care, spune el, este bine organizat , iar clienţii sunt serviţi foarte rapid, mâncarea este gustoasă şi are un preţ bun pentru calitatea preparatelor.

Italianul a observat şi faptul că bucureştenii au o doză de tristeţe întipărită pe chipurile lor şi, chiar dacă unii susţin că sărăcia este de vină pentru această atitudine, Minuzzo îi contrazice pe cei care au această părere şi spune că locuitorii Africii de Sud, chiar dacă sunt săraci, sunt fericiţi.

”Românii puneau lemn masiv pe foc”

Omul de afaceri a ales să investească în România pentru că a văzut că materia primă era foarte bună, însă nu era apreciată. „În Italia materia primă avea costuri enorme, iar aici, când am venit la început, am văzut că lumea făcea focul cu lemn de nuc, în loc să facă ceva bun din el, şi atunci m-am gândit că aici se poate face o mobilă de calitate cu materie primă din lemn masiv. În România, cireşul este de cea mai bună calitate din întreaga Europă, dar şi nucul, din punct de vedere calitativ, se află pe primele locuri în Europa”, spune Minuzzo.

Din perspectiva domeniului în care activează, italianul spune că bucureştenii sunt acum mai deschişi, au o cultură în segmentul mobilierului de lux şi pun mult accentul pe calitate. Acesta mai spune că Bucureştiul este o piaţă bună de desfacere pentru activitatea companiei pe care o conduce, are restaurante bune şi este o capitală care oferă cam tot ce îşi doreşte cineva.

Vezi aici: Cum arată showroom-ul de mobilă de lux, din Centrul Vechi

Cookies