Italia și Spania, două state UE de unde se întorc românii de sărbători, au intrat în zona roșie. Actualizare țări CNSU

17 dec. 2021
255 Afișari
Italia și Spania, două state UE de unde se întorc românii de sărbători, au intrat în zona roșie. Actualizare țări CNSU
Italia și Spania, două state UE de unde se întorc românii de sărbători, au intrat în zona roșie. Actualizare țări CNSU

CNSU a actualizat, vineri, lista țărilor cu risc în funcție de rata de infectare. Astfel, înainte de sărbătorile de Crăciun și Anul Nou, două țări de unde se întorc românii care lucrează în străinătate, au intrat în zona roșie.

În zona roșie au fost introduse de către CNSU următoarele țări: Spania, Italia, Suedia, Dominica și Maldive.

Hotărârea Guvernului care se aplică la intrarea în țară din 10 decembrie

Se instituie măsura carantinei cu o durată de 14 zile la domiciliu, la locația declarată sau spațiul special destinat cu privire la persoanele care sosesc din statele membre ale Uniunii Europene, ale Spațiului Economic European sau Confederația Elvețiană, astfel:

  • persoanele care sosesc din zona Roșie și nu prezintă dovada vaccinării sau dovada confirmării pozitive pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile anterioare intrării în țară și pentru care au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la data intrării în țară.

Se instituie măsura carantinei cu o durată de 10 zile pentru persoanele nevaccinate ori pentru persoanele care nu au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile anterioare intrării în țară și care sosesc din statele membre ale Uniunii Europene, ale Spațiului Economic European sau Confederația Elvețiană aflate în zona Roșie, dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii).

  • Sunt exceptate de la măsura carantinei: persoanele nevaccinate ori persoanele care nu au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile anterioare intrării în țară, care sosesc din zona Roșie și rămân pe teritoriul național pentru o perioadă mai mică de 3 zile (72 de ore) dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARSCoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii).

Lista completă a țărilor cu risc epidemiologic poate fi studiată AICI.

Șoferii de TIR și de autobuze, exceptați de la efectuarea carantinei

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat Hotărârea numărul 115 prin care sunt exceptați de la carantină șoferii de TIR, dar și șoferii de microbuze și autobuze.

”Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat Hotărârea numărul 115.

Principalele prevederi:

1. Modificarea HCNSU 111/2021 privind regulilor de aplicare a măsurii carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din statele terțe, valabile în perioada 10.12.2021 – 08.01.2022, în sensul:

  • exceptarea de la măsura carantinei a conducătorii autovehiculelor cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone care asigură transportul de marfă.
  • exceptarea de la măsura carantinei a conducătorii autovehiculelor prevăzute cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului, care asigură transport de persoane,  dacă fac dovada vaccinării, testării sau trecerii prin boală .

2. Actualizarea listei țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat :

  • în zona roșie au intrat: Spania, Italia, Suedia, Dominica și Maldive;
  • în zona galbenă au intrat:

•  din zona roșie, în urma scăderii incidenței: nici un Stat;

• din zona verde, în urma creșterii incidenței: Bolivia, Coreea de Sud și Insulele Virgine Britanice;

  • în zona verde au intrat: Armenia, Albania, Mongolia și Brunei Darussalam.”, arată CNSU.

 

Cookies