Istorie și mediocritate la chiflă. Cea mai veche burgărie din București, care hrănește șmecherii de Dorobanți, din 1992. MG Burger

24 feb. 2023
30501 afișări
Istorie și mediocritate la chiflă. Cea mai veche burgărie din București, care hrănește șmecherii de Dorobanți, din 1992. MG Burger

De unde-am plecat:

“- Bă, jur. Tre să mergi la MG Burger. E de pe vremea când era mama fată mare. Mă întâlneam seara acolo cu cu mulți șmecheri, cu lăutari care veneau să mănânce, că nu era nimic altceva deschis la orele alea. Cred că e cea mai veche bărgărie.

Ăsta e locu’

Salutare și bine-ai venit la Mănânc pentru tine. Știi sentimentul ăla când ieși din discotecă, la 2 noaptea sau chiar dimineața, și ești atât de beat și de nemâncat încât ai mușca din prima bordură și i-ai acorda trei stele Michelin? O legendă urbană bucureșteană spune că, din 1992 încoace, burgăria MG Burger îi face pe toți șmecherii (se ma folosește oare termenul ăsta?), petrecăreții și lăutarii de Dorobanți să se bată pe burdihane la orice oră din zi și din noapte. MG Burger există dinainte să fi apărut primul McDonald’s în România! Senzațional. Și stăteam așa și mă gândeam: “Bă, tu-ți dai seama cât de buni trebuie să fie burgării aia? Și tu staaaaai ca prostu’ în Romană și balotezi burgeri de hipsteri la 40 de lei, în loc să guști din istorie.”. Așa că i-am vizitat pe cei de la MG Burger, tot pe seară, ca să simt vibe-ul ăla nocturn de bogătan.

Și unde-am ajuns:

După Pompa 2. Interior – Exterior MG Burger

Cum te uiți la Petrom, în spatele pompei 2, se ascunde MG Burger Arată ca un magazin mixt non stop din anii 90, cu facelift stradal. Pe casetă scrie mare „MG Burger – Hamburger din 1992” și, pe sistemul laudă-mă gură că ți-oi da friptură, autoproclamatul „Best (n.r. hamburger) in town”.

Interiorul e mic, cu tejghea înaltă și oglindă mare pe stânga, iar pe partea dreaptă e zona de gătit, dacă îi pot spune așa. De fapt, e un grătar electric o idee mai mare decât o coală A4. Pe grătarul ăla se perpelește carnea pentru hamburgeri și sandwichuri. Treizeci da ani de făcut burgeri pe aceeași plită electrică de mărimea unui A4? Pare incredibil, dar nu e. Există. Și așa a fost mereu.

În rest, arată ca un fix ca un non stop de cartier, de unde poți cumpăra de toate: și cafea și suc și vin și tărie și cornuri 7 Days, sărățele și ce mai vrei tu. Programul de funcționare e și el de magazin mixt: luni – sâmbătă 7:30 – 00:00. Doar duminica e pe relaxare: 17:00 – 23:00.

Doamna care m-a întâmpinat a fost foarte amabilă, eram și singurul client, am stat de vorbă puțin, în timp ce colega ei trăgea cu nesaț dintr-o țigară, undeva la 3-4 metri mai în spate. Și nimic nu emană mai mult atmosfera anilor 90 decât fumul de țigară amestecat cu cel de mâncare. Asta m-a teleportat în timp, undeva pe la mijlocului anilor 90, în pizzeriile din Piatra Neamț unde în același timp se juca biliard, se fuma și se mânca pizza de calitate îndoielnică la suprapreț. Ah, dulce copilărie! Cu topping de ananas.

Habar n-aveam că se mai permite fumatul de țigări normala la interior în 2023.

Living the Mg Burger Experience

Meniu MG Burger. Cash only. Vezi figura de mai jos.

Meniu Mg Burger

Judecata de Acum

Am mâncat pentru tine de la MG Burger

 

Hamburger special – carne, ketch-up, castraveți murați, ceapă caramelizată, chees + bacon | 30 lei

Sunt aici să spun lucrurilor. Și aici mă refer la gustul mâncării, nu la întreaga experiență descrisă mai sus, de unde poți face singur o părere preliminară. Mediocru e cam cel mai bun compliment pe care îl pot face acestui burger fad, fără gust, fără sare și piper. Bacon aproape crud, ceapă caramelizată care nu e caramelizată, ketchup ordinar și maioneză așijderea. Ce să zic despre el? Că e chifla moale și pufoasă?

E doar o catastrofă la 30 de lei.

Păcat. Venisem cu speranțe mari.

Sandwich cu grătar din mușchi de vită | 40 lei

Cel mai lăudat preparat MG Burger. Parcă îl și aud pe prietenul ăsta al meu: „Ia-ți vită, ia-ți vită că e belea!”

Ei, și mi-am luat vită, poftim, dar e aceeași mărie cu cea de mai sus, dar cu altă pălărie, un pic mai scumpă. 40 de lei în loc de 30, pentru aceleași ingrediente de duzină, adică ketchup maioneză niște castraveți și ceapă, o frunză de salată, dar de data aceasta cu o bucată de vită la mijloc. Carnea n-a fost talpă, dar am mestecat îndelung pentru fiecare înghițitură. Deși miroasea a ceva baiț, ca și cum ar fi fost ținută în vin de casă, strășinică cum se zice la noi, tot n-am înțeles nimic din ea. Putea fi orice fel de carne, chiar nu conta. Zero gust. Zero arome. Umple mațu și atât. Adică ideal dacă ți-ai amorțit papilele toată noaptea cu alcool.

Total MG Burger: 70 lei.

O să mai mănânc pentru tine de la MG Burger: Nu.

Dezamăgire totală. Sorry. Partea cea mai bună din toată experiența culinară cu cea mai veche burgărie din București e că nu mi-a fost rău a doua zi. De apreciat. Bravo mie.

Să ne fie de bine. Am mâncat și azi pentru tine.

Alte locuri pe unde-am mai mâncat pentru tine prin București:

 

Cookies