Deci, ce-i cu G.Y.S.T.?
Scrolând în gol pe Insta am aflat că, de curând, Răzvan Crișan, creatorul celebrelor branduri bucureștene M60, KANE, Mamizza și Mercato Comunale, a deschis un nou gastropub, inspirat de Copenhaga și servit bucureștenilor sub numele G.Y.S.T. Deocamdată, nimeni nu știe de la ce vine G.Y.S.T. Eu am două teorii: 1. posibil să vină din suedezul “gist”, care înseamnă “esență” sau 2. E doar un acronim aruncat la mișto în eter și vine de la “Get Your Sh*t Together”. Sunt doar presupuneri.
Clădirea în care astăzi funcționează G.Y.S.T. are o istorie extrem de interesantă. Se pare că, în 1899, aici au locuit tipograful austriac Gustav Göbl și fratele său Stefan Göbl, în perioada în care aveau tipografia și legătoria în imediata apropiere.
Conform @Aiciastat, în această clădire a funcționat și una dintre primele linii telefonice din București: între locuința lui Göbl și atelierele sale tipografice aflate la o aruncătură de băț, pe strada Doamnei. Mai târziu, după 1918, clădirea a devenit sucursala fabricii de postavuri Scherg – Brașov.
Fără îndoială, deschiderea G.Y.S.T. a însemnat salvarea de la moarte sigură a superbei clădiri istorice de pe Strada Blănari de la nr. 18. La nivel estetic, respectiv design de interior, G.Y.S.T. e o gură de aer proaspăt într-un centru vechi prea turistic, prea kitchos și prea de neam prost, din toate punctele de vedere.
Primul lucru care-ți sare în ochi sunt ușile imense, grele, ca de seif, și care, după părerea mea, sunt de pe vremea postăvăriei. La interior e o combinație de mobilier minimalist de factură nordică, sudeză, oglinzi, plante decorative, lemn și puțin industrial. Totul scăldat în lumină caldă. Dacă vrei la toaletă, trebuie să cobori scările. Ghidează-te după buzele roșii. Mozaicul de pe podea este fascinant și el, dar o să te las pe tine să-i descoperi frumusețea și farmecul.
Meniul G.Y.S.T. este împărțit în trei categorii: Early Brunch (08:00 – 15:00), Full Brunch (10:00 – 15:00) și Cină (doar în intervalul 18:00 – 23:00).
Oferta împacă pe deplin și vegetarienii și carnivorii. De menționat că nu acceptă rezervări (e walk in only), se plătește doar cu cardul, nu fac livrări, iar comanda se face la bar, consumația se achită înainte și tot atunci alegi și tips-ul pe care vrei/sau nu să îl lași băieților. Un pic aiurea, dacă mă-ntrebi pe mine, pentru că bacșișul îl lași și în funcție de cum te-ai simțit în restaurantul respectiv.
Ca orice local mai spălat și cu aer de hipster nordic, din meniu nu lipsește berea artizanală, care, apropo, marțea e la jumătate de preț. Că tot veni vorba de prețuri: nu e un loc neapărat ieftin și nici nu cred că intenționează să fie vreodată. Deși, 45 de lei pentru un burger chiar nu e mult. Absolut deloc. Spoiler: n-am mâncat burger. Pentru leneșul din tine (și din mine), îți las mai jos meniul G.Y.S.T.
Suna prea bine ca să nu încerc pui crispy cu vodkă și maioneză kimchi. Estimez că aveau undeva pe la 250 – 300 de grame ambele bucăți. Puiul e crispy în exterior și fraged la interior, foarte puțin sărat, de unde și fulgii de sare / kosher salt presărați pe deasupra. Maioneza kimchi sună sexy, dar, în realitate, e destul de banală și o idee cam sărată pentru gustul meu.
Am stins setea cu un pahar de bere craft daneză, de la To Øl, care s-a pupat de minune cu cartofii prăjiți pe care i-am comandat separat. Un castron plin de cartofi, pe care, dacă ajungi pe la ei, să știi că o porție e suficientă pentru două persoane. Deci, vreo 11 lei de om, cam atât costă, în realitate, cartofii.
De neratat sunt murăturile casei sub înfățișarea unor castraveți aromați, puțin dulcegi, tăiați fin și serviți reci (ca la carte). Toate cele de mai sus, combinate într-un singur dumicat mi-au făcut seara mai bună. Ca să fiu și cârcotaș: de la preparatul ăsta căutam zvâcul de vodkă, o aromă specială sau măcar un damf mai pregnant de alcool, care, din nefericire, n-a venit niciodată. Scuze, defect de moldovean.
Sunt un om al cărnii și am o slăbiciune maximă pentru cârnați, mai ales afumați și mai ales de porc. Conform oamenilor de la G.Y.S.T, carnea pentru acest cârnat provine de la o fermă locală, atent aleasă de ei. Organic, neorganic, cârnatul e cârnat, chiar și la G.Y.S.T. Plin de carne macră, consistent și delicios alături de aceleași murături ca cele de mai sus. N-are gust de afumat sau de vreun condiment special. E doar un cârnat obișnuit, de porc, cu un piure obișnuit, de cartofi. M-a întrebat ospătarul la final:
– Ce ați schimba la acest preparat?
– Măi nu știu ce să-ți zic, că până la urmă e rețeta voastră, dar sigur aș schimba forma în care mi-ați pus piureul în farfurie.
Senzațional desert! Cremos și fin, cu o textură delicată ca mătasea și un mare defect: se termină prea, prea repede. Un final mai fericit pentru experiența mea la G.Y.S.T nici că se putea. Mă bucur mult că m-am lăsat convins de personalul localului care mi-a recomandat acest desert: “n-o să regretați. E foarte, foarte gustos!” Sigur că am câte ceva de comentat la fiecare preparat din meniul G.Y.S.T, dar nu și la acesta. Mă uit la poze și e perfect din toate punctele de vedere. Cheesecake Basque și-a făcut loc în lista mea de top cheesecake pe București.
Total G.Y.S.T: 152 lei
O să mai mănânc pentru tine de la ei? 100% Da. Voi merge și pentru restul preparatelor din meniu, de mânuță cu vegetarianul familiei.
Centrul vechi începe să se spele. A început cu MOM și continuă cu G.Y.S.T.
Să ne fie de bine! Am mâncat și azi pentru tine.
Uite și alte locuri în care am mai mâncat pentru tine:
C’est Nepal possible! Aditi’s Kitchen. Bucate de poveste cu frații nepalezi și dumplings de aur
Locul în care ți-a zis maică-ta să nu intri. Maimuca Restaurant. Punk restaurant!
Aloha, Pokeful! Ca să ajungi în Hawaii, te duci în Dorobanți și faci la dreapta înainte de Petrom
CozoFest. Aproape toate locurile de unde comanzi cozonaci de Crăciun în București
Când se mănâncă bine prin cartier în București. Soare și sandwichuri bune, la Fresco Artigianale
Hushimo. Asia din Amzei. Poftă de Tom Yum și vită în sos de stridii
Doar gustul contează. Smith Eatery, o bucătărie fascinantă de 9 metri pătrați
Are balta pește bun. Acasă la Ivan Pescar & Scrumbia Bar. Din apă, în farfurie.
Am mâncat pui de la POPEYES din București. Este zguduitor de la fel ca la ceilalți
Raclette și vin. Amis de la Fête, microfestivalul de brânză din buricul Bucureștiului
Reper de București. Caracatiță infuzată în ceai negru și ecleruri umplute cu pateu
Cei mai buni burgeri din România. Câștigătorii Burger Fest și cum dai de ei în București
„Înainte era mai bine?” Am mâncat pentru tine la Restaurantul Monte Carlo din Cișmigiu
În căutarea unui panino italian adevărat în București. Vizită la Tasteataly