Istoria interzisă a grandiosului Palat de la Scroviștea. Domeniul de lângă București preferat de președinții României, loc de taină bine păzit. Interviu cu arh. Mădălin Ghigeanu

03 apr. 2023
34103 Afișari
Istoria interzisă a grandiosului Palat de la Scroviștea. Domeniul de lângă București preferat de președinții României, loc de taină bine păzit. Interviu cu arh. Mădălin Ghigeanu
Istoria interzisă a grandiosului Palat de la Scroviștea, al Regelui Carol al II-lea. Domeniul de lângă București preferat de președinții României, loc de taină bine păzit. Interviu cu arh. Mădălin Ghigeanu. Foto: fațada cu intrarea principală, 1942, credit: Narcis Dorin Ion.

În prezent, Complexul Scroviștea, administrat de RA-APPS, este compus din patru vile, club bazin, popicărie, cramă, zonă de piscultură, 2.562 hectare de pădure, precum și din cantoane destinate creșterii fazanilor, toate acestea fiind incluse în baza materială destinată activității de reprezentare și protocol a Administrației Prezidențiale.

Este locul preferat de demnitarii români din ultimii 30 de ani, de la Ion Iliescu și Adrian Năstase la Traian Băsescu și Liviu Dragnea. Un domeniu strict secret de pescuit, vânătoare și viață retrasă pentru Putere, la care nu au acces muritorii de rând.

Puțină lume știe că vilele existente acum au fost ridicate în anii ’60 pe locul celui mai grandios Palat care a fost construit vreodată în România. Edificiul, proiectat pe 4 niveluri, cu vedere spre lac, cu încălzire centrală, cinematograf, lift, piscină și teren de tenis, a fost ridicat de Regele Carol al II-lea pentru doar trei persoane: Domnia sa, Elena Lupescu și Voievodul Mihai I. Cu documente și informații extraordinare descoperite de istoricul dr. Narcis Dorin Ion recompunem istoria nefericită a acestui Palat construit în stil mediteranean revival cu influențe italiene. Interviu cu arh. Mădălin Ghigeanu.

palatul, scrovistea
Palatul Scrovistea, curtea cu colonade spre lac, fotografie din 21 august, 1942. Sursa foto: Narcis Dorin Ion apud Mădălin Ghigeanu, „Curentul Mediteranean in arhitectura interbelică românească”, Editura Vremea, 2022.

Fostul Domeniu Regal Scroviștea, loc ascuns, luminat, cu verdeață, ponton și vile de protocol pentru puterea de dinainte și după 1989

Fostul președinte Ion Iliescu a cerut în anul 2005, la încheierea ultimului său mandat, să aibă acces la Complexul Scroviștea, ocazional. Ulterior, a anunțat că s-ar putea să renunțe la idee.

Ion Iliescu declara atunci că exploatarea pădurii și a vânatului, a lacului populat cu pește și a fermei de fazani se face de către o unitate economică subordonată RA-APPS, care ar fi rentabilă. Nu doar Ion Iliescu s-a simțit atras de liniștea sigură și discretă a fostului Domeniu Regal din Pădurea Scroviștea, declarată în anii ’90 arie europeană protejată. Lacul, priveliștea, aerul curat, clima blândă, toate au rămas motive pentru demnitari ca să își dorească să rămână cât mai mult timp în paradis.

Palatul Regelui Ferdinand, vedere dinspre lac, toamna anului 1936. Foto-Tehnica, imagine rară din Colecția personală a arhitectului Mădălin Ghigeanu.

În anul 2019, RA-APPS a cumpărat un frigider pentru vânat, cu suma de 171.500 lei

Încă de dinainte de 1 ianuarie 1990, suprafața de 2.562 hectare de pădure a fost înregistrată în Cadastrul Funciar General și în Amenajamentele Silvice ca fond forestier, agricol și cinegetic aflat în proprietatea publică a Statului. În anul 2019, administratorul “Sucursalei Agrosilvica și de Agrement Scroviștea”, RA-APPS, a cumpărat un frigider pentru vânat, având în vedere că domeniul este inclus în domeniile de vânătoare, folosit pentru această activitate încă din perioada în care premier era Adrian Năstase. Conform SEAP “Obiectul Contractului îl constituie furnizarea unui ansamblu frigorific pentru vânat R.A-A.P.P S S.A.A Scroviștea”. Contractul a fost câștigat pentru suma de 171.500 lei, sursa Digi24. Numele vânătorilor este secret, desigur.

Palatul Scroviștea, perspectivă peste lac. Sursa plan: Narcis Dorin Ion, apud Mădălin Ghigeanu, „Curentul Mediteranean in arhitectura interbelică românească”, Editura Vremea, 2022.

Palatul de la Scroviștea al Regelui Carol al II-lea era gigantic, cu 4 niveluri și 91 de camere și holuri

Pe acest domeniu vast și retras, dar aproape de București, și-a ridicat Regele Carol al II-lea un palat de basm, cu 4 niveluri, 91 de camere și holuri, cu mobilier de secol XV-XVIII, portaluri, coloane sculptate și pietrărie, sculpturi de marmură cu capiteluri de Seravezza adusă din Toscana, cu terase, apartamente somptuoase și cele mai moderne dotări tehnice (încălzire centrală, gaz, lumina electrică, lift, cinematograf, drum pavat și iluminat între București și Scroviștea).

Construcția a durat între anii 1938-1940 și nu a fost terminată în totalitate, regele Carol al II-lea fiind obligat să abdice în toamna anului 1940. Informațiile din acest articol le datorăm istoricului Narcis Dorin Ion, cel care a descoperit în Arhivele Naționale documente excepționale legate de construirea Palatului Regal de la Scroviștea.

Palatul Scroviștea, Pavilionul Adjuvanților. Sursa plan: Narcis Dorin Ion, apud Mădălin Ghigeanu, „Curentul Mediteranean in arhitectura interbelică românească”, Editura Vremea, 2022.
1948: Palatul a fost naționalizat și ocupat de comandamentul trupelor sovietice de ocupație din România

A urmat naționalizarea Palatului de la Scroviștea. “Prin Decretul nr. 38 din 26 mai 1948 al Prezidiului Marii Adunări Naționale au fost naționalizate toate construcțiile de pe Domeniul Regal de la Scroviștea; la categoria palate și castele, decretul menționa în mod special, “marele Castel clădit de fostul Rege Carol al II-lea, compus din 4 corpuri, cu un total de 210 camere (palatul și anexele în curs de construcție), precum și toate materialele de construcție”.

Încă de dinainte de 1 ianuarie 1990, suprafața de 2.562 hectare de pădure a fost înregistrată în Cadastrul Funciar General și în Amenajamentele Silvice ca fond forestier, agricol și cinegetic aflat în proprietatea publică a Statului. Foto credit: reportajglobal.ro.
Palatul de la Scroviștea a fost demolat în anul 1959 de Gheorghe Gheorghiu Dej

Palatul a fost trecut în administrația Ministerului de Interne și va fi demolat de către Gheorghe Gheorghiu Dej în anul 1959, după ce adăpostise trupele sovietice de ocupație. La începutul anilor ’60, au fost construite trei pavilioane noi pentru nomenclatura de partid.

B365.ro: Ce a mai rămas din Palat după demolarea sa?

Arh. Mădălin Ghigeanu: “Nu am fost acolo, este foarte greu să intri pe Domeniul Scroviștea. Știu că au mai rămas corpul de gardă, pavilionul adjutanților, pavilionul personalulu și o parte din subsol cu ghețarie și berărie”.

Vechiul Conac al Regelui Ferdinand realizat in stil neoromânesc, demolat de Regele Carol al II-lea in anul 1937. Sursa: Narcis Dorin Ion
Sursa Foto: Jurnalul Reginei Maria, păstrat la Arhivele Naționale ale României, apud dr. Narcis Dorin Ion.
Am descoperit o fotografie inedită care reprezintă Casa Pescarului, reședința Reginei Maria; o vom publica aici în premieră”

B365.ro: Publicul nu știe povestea Palatului dispărut al Regelui Carol al II-lea. Românii asociază Scroviștea cu Ceaușescu și cu președinții din ultimii 30 de ani, care s-au bătut să stea acolo cât mai mult timp. Care este povestea?

Arh. Mădălin Ghigeanu: “Pentru istoria nefericită a acestui Palat, mai întâi menționez un studiu important și complex, unicul până acum, semnat de istoricul Narcis Dorin Ion, intitulat “Palatul Regelui Carol al II-lea de la Scroviștea, județul Ilfov”. A fost publicat în Revista Muzeului Național Vol. 32, din anul 2020. Domeniul Regal Scroviștea avea, în anul 1906, o suprafață de 3674, 37 ha, dintre care 2287,12 ha erau pădure.

Acolo exista deja un Palat al Regelui Ferdinand I, ce fusese construit în anul 1926, extins de Regina Maria în 1927, 1930 și reamenajat în anul 1936 după planurile arh. Arthur Lorentz, autorul Castelului Foișor din Sinaia. Din păcate, imaginea acestui palat demolat de Regele Carol al II-lea se păstrează doar în două fotografii. Una dintre ele va fi publicată de inginerul Emil Pragher în lucrarea sa “Betonul Armat din România”. Din fericire, pot spune că am descoperit o fotografie inedită cu interiorul Casei Pescarului, reședinta Reginei Maria, pe care o vom publica în acest articol pentru prima dată, în premieră. Este foarte interesantă și valoroasă, pentru că în ea recunoaștem spiritul și gusturile Reginei Maria”.

Fotografie publicată in premieră absolută. Casa Pescarului, reședința Reginei Maria de la Scroviștea, dormitor-salon. Sursa imaginii: Colecția personală arh. Mădălin Ghigeanu.
Regele Carol al II-lea a demolat Palatul mamei sale, Regina Maria, ca să construiască alături un uriaș Palat în stil mediteranean

Arh. Mădălin Ghigeanu: “Palatul Regelui Ferdinand, în stil neoromânesc, o construcție valoroasă, va fi șters de pe fața pământului de Regele Carol al II-lea în anul 1937 pentru a realiza, la 200 de metri mai încolo, un nou palat. Pe locul lui, Regele Carol al II-lea va amplasa un teren de tenis, nici mai mult nici mai puțin”.

B365.ro: De ce a făcut asta? Era o vorba despre o reședință valoroasă, cu valoare sentimentală pentru mama sa, Regina Maria.

Arh. Mădălin Ghigeanu: “Câteva lucruri le va păstra. Va păstra pavilioanele construite de Regina Maria, Casa Pescarului, Casa Albastră a Principesei Ileana, bordeiul-ghețărie și foișorul, amplasate pe malul lacului. Nu pot să înțeleg de ce a demolat Palatul Regelui Ferdinand I. Mi-e greu să spun că pentru a-i face necaz Reginei Maria. Regina Maria va muri în august 1938, deci, practic, a asistat la această demolare”.

Revista Realitatea Ilustrată, 29 octombrie 1931, „Suveranul la Scrovistea, mângâind cățelul favorit”.
Un Palat cu o arhitectură pur și simplu exotică, în stil mediteranean revival cu influențe italiene, justificat prin campanila-turn”

B365.ro: Am înțeles că acolo există cea mai bună priveliște pentru noul palat, era amplasamentul ideal, chiar pe malul lacului și de aceea Regele a demolat palatul mamei sale.

Arh. Mădălin Ghigeanu: “Regele Carol al II-lea avea nevoie de acel loc, de acea priveliște extraordinară. Pe de altă parte, poate că cele două palate nu erau potrivite din punct de vedere stilistic, vorbim de un conac neoromânesc lângă un nou palat cu o arhitectură pur și simplu exotică, un stil mediteranean revival cu influențe italiene, justificat prin campanila-turn, cât și registrul major al curților, marcat cu colonadă îmbogățită cu arce în plin cintru; un exotic accentuat, care ar fi contrastat destul de mult cu conacul Regelui Ferdinand”.

Regina Maria pe lacul Scroviștea in anul 1926. Sursa, revista Identitatea Românească.
Scrovistea Reginei Maria. Sursa România interbelică, Zetu Collection.
Cu trei zile înainte să abdice, Regele Carol al II-lea verifica lucrările pe șantierul de la Scroviștea

B365.ro: Să ne imaginăm ziua de 3 septembrie, anul 1940. Regele Carol al II-lea se afla pe șantier, deși 3 zile mai târziu va fi obligat să abdice. În ce stadiu se afla la acea dată “Castelul” de la Scroviștea, cum este trecut în documente?

Arh. Mădălina Ghigeanu: “Era aproape terminat. Avem câteva fotografii realizate ulterior de inginerul Emil Pragher, a cărui Antrepriză va construi monumentalul Palat. Nu erau gata toate finisajele, scara urma să fie placată cu marmură. Aspectul nefinalizat era totuși impunător la data de 22 mai 1943, când Constantin Rădulescu Motru îl vizitează și ne lasă o mărturie foarte importantă”.

Am vizitat, cu ocazia vizitei la Periș, construcția începută la Scroviștea a palatului ce și-l pregătea ca reședință fostul Rege Carol al II-lea. O construcție gigantică sub raportul proporției date încăperilor. Săli enorme, cu verande tot atât de enorme deschise spre lacul care se află în fața palatului, scara monumentală, deocamdată în beton, dar care așteaptă să fie îmbrăcată în marmură, coloane de susținere sculptate frumos, așezate în părțile laterale ale vastului hol de intrare; în sfârșit, o construcție monumentală făcută, desigur, după proiectul sugerat de însuși fostul rege. Sunt convins că dacă palatul ar fi putut să se realizeze, el ar fi fost ca dintr-un basm”, Constantin Rădulescu Motru.

Palatul Scrovistea, fațada cu intrarea principală, fotografie din timpul execuției. Sursa foto: Narcis Dorin Ion.
Palatul Scroviștea, fațada spre intrare. Sursa plan: Narcis Dorin Ion, apud Mădălin Ghigeanu, „Curentul Mediteranean in arhitectura interbelică românească”, Editura Vremea, 2022.
Arh. Alexandru Zaharia a fost în Italia ca să aleagă piese de mobilier antice și decorațiuni pentru curtea interioară”

B365.ro: Cine este arhitectul Palatului Regal de la Scroviștea?

Arh. Mădălin Ghigeanu: “Proiectul a fost realizat de arh. Alexandru Zaharia, avându-i colaboratori pe arhitecții Dori Galin Golingher și Leon Strulovici, iar data finală de începere a lucrărilor a fost 3 octombrie 1938. Arh. Alexandru Zaharia a fost în Italia ca să aleagă piese de mobilier antice și decorațiuni pentru curtea interioară de la faimoasa firma Guido Minerbi. S-au importat cantități enorme de marmură de Seravezza din Italia (Toscana), de la carieră cu o tradiție multiseculară, de la care se știe că a folosit piatră și Michelangelo. Zaharia era mult pe teren și importa pentru palat capiteluri, detalii de piatră și piese de mobilier de epocă, de secol XVI, XVII, XVIII. În acest timp, Alexandru Zaharia lucra în paralel la așa numită Vila Albă de la Băneasa a Elenei Lupescu, pe care nu am identificat-o până în acest moment. Zaharia, fiind mai mult plecat pe teren, va lăsa proiectul în grija celor doi colaboratori, Dori Galin Golingher și Leon Strulovici. In perspectivele găsite se observă destul clar stilul de randare și linia arhitectului Dori Galin Golingher, pe care l-am reîntâlnit la proiectul vilei avocatului Dragoș Bolgiu din str. Londra 23, unde Golingher are un mod personal, inconfundabil de a hașura fațadele. Conceptul însă îi aparține integral lui Zaharia, pentru că regăsim peristilul amplu al colonadelor pe care îl realizase anterior la Vila Scanavi din Aleea Modrogan 20, cât și la imobilul alăturat de la nr 22, Vila Societații de Fundațiuni și Construcțiuni (azi demolată). Conceptul se va finaliza în primăvara lui 1938, iar construcția va demara în trombă în toamna aceluiași an. Arată extraordinar și ar fi fost cel mai mare palat regal, cea mai mare construcție de acest tip, nu numai din România ci din tot estul Europei”.

Palatul Scroviștea, Parter. Sursa plan: Narcis Dorin Ion, apud Mădălin Ghigeanu, „Curentul Mediteranean in arhitectura interbelică românească”, Editura Vremea, 2022.
Sufrageria (în suprafață de 203 mp) avea pardoseala realizată din marmură franțuzească tip Comblanchien, de 2 cm grosime, lucrată octogonal, încadrată cu benzi din marmură de tip Botticino”

La capitolul “lucrări de piatră și marmoră” erau enumerate finisajele principalelor spații de recepție ale palatului, care aveau pardoseli din marmură combinată, în timp ce coloanele și șemineele erau realizate din piatră. De pildă, sufrageria (în suprafață de 203 mp) avea pardoseala realizată din marmură franțuzească tip Comblanchien, de 2 cm grosime, lucrată octogonal, încadrată cu benzi din marmură de tip Botticino, cu puncte intercalate de marmură tip Verde de Alpi, conform desenului realizat de arhitect, care nu s-a păstrat, din păcate, în arhive. Valoarea pardoselii era de 568.000 lei, la care se adăugau 21.000 lei, reprezentând montarea celor 71 metri liniari de plintă (soclu) la perete, din bucăți de marmură tip Comblanchien, de 10 cm înălțime și 2 cm grodime, cu “muchia lustruită și puțin teșită. (…). Sufrageria mai avea ca elemente decorative opt coloane în grup de câte două, din piatră românească similară de Rusciuk, executată pe un postament din același material, din care erau și “capitelul și cornișa scobită pentru lumina indirectă”, Narcis Dorin Ion în studiul “Palatul Regelui Carol Al II-lea de la Scroviștea, Județul Ilfov”, publicat în Revista Muzeului Național Vol. 32.

Palatul Scroviștea, Plan de situație. Sursa plan: Narcis Dorin Ion, apud Mădălin Ghigeanu, „Curentul Mediteranean in arhitectura interbelică românească”, Editura Vremea, 2022.
Pavilonul Personalului. Sursa plan: Narcis Dorin Ion.
Gândiți-vă ce efort au făcut ca să se conecteze la rețeaua de electricitate, de gaz, de drumuri, la o asemenea distanță față de București; parterul avea 46 de camere și holuri”

Arh. Mădălin Ghigeanu: “Palatul a fost construit pe patru niveluri, având nu mai puțin de 91 de camere și holuri. Este extraordinară structura sa funcțională. La subsol erau o hală de bere, pivnițe de depozitare și spații tehnice pentru sistemul centralizat de încălzire. S-a utilizat tehnologie foarte avansată pentru perioda aceea. Gândiți-vă ce efort au făcut ca să se conecteze la rețeaua de electricitate, de gaz, de drumuri la o asemenea distanță față de București. Parterul avea, nici mai mult nici mai puțin, de 46 de camere și holuri, cu funcțiuni de zi, un living-room de dimensiuni imense (10,85 m /14, 4 m), o sufragerie (14, 40 m/ 9,00 m), bucătărie, loggie parter cu ieșire la o piscină de 25 m/10. Și tot la parter era faimosul birou regal (9m/20m), cu acces către portic și parc. Este foarte interesant cum tot spațiul, tot parterul era compus în jurul a trei curți, dintre care una interioară cu coloane de jur împrejur. Etajul 1 era privat, compus din 4 apartamente de dimensiuni impresionante, compuse fiecare din dormitor, salon, baie, dressing, ce comunicau cu loggia și două terase descoperite, cu priveliște către lac. Tot acest etaj va avea o funcțiune în plus, exista un cinematograf într-un spațiu de mari dimensiuni, dotat cu garderobă, oficii, chiar și bucătărie”.

Palatul Scroviștea, Etajul I. Sursa plan: Narcis Dorin Ion, apud Mădălin Ghigeanu, „Curentul Mediteranean in arhitectura interbelică românească”, Editura Vremea, 2022.
Regele Carol al II-lea venea să vadă filme la Palat; alături de invitații săi viziona cele mai noi producții americane”

Arh. Mădălin Ghigeanu: “Din memoriile Regelui Carol al II-lea, un pasionat al cinematografiei, știm că cinematograful a fost finalizat. Venea să vadă filme, alături de invitați, mai ales filme americane pe care le comentează în memoriile sale. Toată această construcție uriașă, cu 4 niveluri, era concepută pentru doar 3 oameni: Regele, Elena Lupescu și Voievodul Mihai”.

Palatul Scrovistea, fațadă către lac. Sursa foto: Narcis Dorin Ion.
Aceste lucrări erau, chipurile, realizate cu fondurile Casei Regale, dar erau făcute din banii statului, fără nicio problemă”

B365.ro: Palatul avea cele mai moderne dotări, cele mai scumpe finisaje, se pare că Regele Carol al II-lea nu s-a uitat deloc la bani. Însă, din studiul istoricului Narcis Dorin Ion aflăm că monumentalul edificiu a fost construit din bani publici. Regele a făcut totul cu banii statului, de la infrastructura rutieră, branșamente de gaz, electricitate, telefonie, chiar și iluminarea drumului până la Palat. I-a cerut prim-ministrului Gheorghe Tătărescu să refacă cei 10 km de drum București-Scroviștea într-o singură lună. Drumul rural a a fost declarat național prin decret lege, tocmai ca să fie realizat cu bani publici.

Arh. Mădălin Ghigeanu: “Pentru aceste lucruri se pare că Regele Carol al II-lea a plătit cu tronul. Tocmai acest exces de zel i-a adus antipatia românilor și abdicarea forțată. Să ne gândim că nu era vorba doar despre acest palat. Casa Regală tocmai definitivase, cu un an în urmă, Palatul Elisabeta și Palatul Principelui Nicolae de la Snagov, de asemenea unul de dimensiuni impresionante, pe care-l putem vedea și în ziua de azi. Aceste lucrări erau, chipurile, realizate cu fondurile Casei Regale, teoretic, dar cred că erau făcute din banii statului, fără nicio problemă. După marea tragedie din vara lui ’40 când România pierde Basarabia, Bucovina de Nord, Transilvania și Cadrilaterul, în acele 3 zile nefaste din vara lui ’40, Carol al II-lea își vedea în continuare de treabă la Scroviștea, utilizând banii statului.  Să nu uităm că trecuse prin niște scandaluri anterioare, cum a fost Afacerea Skoda”.

regele carol II
De la stânga la dreapta, Principesa Elisabeta, Regele Carol al II-lea si Regina Marioara a Iugoslaviei in decembrie 1937, la inaugurarea Palatului Elisabeta, cu un an inainte de demararea lucrărilor la Palatul Scrovistea. Fotografie de epocă.
Mi se pare nedrept felul în care Administrația Prezidențială persistă în a ascunde Scroviștea privirilor noastre, mai mult chiar decât Carol al II-lea”

B365.ro: Palatul de la Scroviștea, o construcție total necunoscută în perioada regalității, în comunism, dar și în prezent. De ce vorbim despre ceva care nu mai este? Ce importanță mai are pentru prezent fabulosul palat dispărut?


Arh. Mădălin Ghigeanu:
“Aici am o viziune personală. În primul rând ar trebui să vorbim despre contextul cultural european, mă gândesc la monumentele distruse ale Germaniei în timpul celui de-al doilea război mondial și refăcute în totalitate ulterior. Mă refer la Palatul Zwinger, Catedrala Frauen Kirche sau Palatul Bruhl din Dresda, la atitudinea francezilor față de catedrala Notre Damme, cât și a britanicilor în cazul Palatului Windsor, care au reconstruit edificii de importanță națională, exact așa cum arătau inițial, trecând cu discernământ peste dilema reconstrucțiilor în spirit modern (care a fost pusă în discuție de fiecare dată !)”.

emil, pragher, inginer
Inginerul Emil Pragher in fața Palatului Scrovistea in 1940. Sursa foto: Narcis Dorin Ion.
Scroviștea ar fi destinația ideală, atunci când ai nevoie de odihnă culturală”

Arh. Mădălin Ghigeanu: “Evident că nu se mai poate vorbi despre funcționalitatea inițială a Palatului de la Scroviștea, dar mi se pare foarte nedrept felul în care Administrația Prezidențială persistă în a ascunde Scroviștea privirilor noastre, mai ceva decât Carol al II-lea. Cred că putem vorbi despre o necesitate a orașului București, de așa numitul loisir cultural de weekend, în care pur și simplu, oamenii să se bucure de Domeniul de la Scroviștea. Bucureștenii poate că au obosit să tot vadă Palatul Mogoșoaia, Palatul Știrbey și alte palate din jurul Bucureștiului. Scroviștea ar fi destinația ideală, atunci când ai nevoie de odihnă culturală. Să vezi un muzeu, să stai pe iarbă să asculți muzică în preajma unui edificiu istoric. S-ar putea folosi și dota spații de concerte pentru importantul Festival Enescu, s-ar putea realiza expoziții temporare sau lansări de carte, săli de conferințe și congrese, ce ar veni în sprijinul bucureștenilor (și nu numai), unde multe firme sau corporații cu siguranță ar investi”.

Cum este posibil să tratăm funcția prezidențială ca pe una monarhică? Numai în țările din lumea a 3-a mai vezi președinți ce se lăfăie în palate regale”

Arh. Mădălin Ghigeanu: “Palatul de la Scroviștea ar putea și ar trebui să fie reconstruit după planurile lui Alexandru Zaharia, dar doar dacă se va dori la un nivel foarte înalt. Ar putea fi refuncționalizat unor cerințe publice, conform zilelor de azi. Suntem o republică pentru că toți am hotărât asta și, până la urmă, părerea majorității contează. Dar cum este posibil să tratăm funcția prezidențială ca pe una monarhică? E absurd ! Numai în țările din lumea a 3-a mai vezi președinți ce se lăfăie în palate regale. Sincer, cred că și Cotrocieniul ar trebui să redevină muzeu. Poate domnul Klaus Iohannis, pe sfârșit de mandat, ar putea face un act de mare noblețe culturală, recalibrând funcția prezidențială la dimensiunile ei normale, printr-un astfel de demers edilitar”.

Va urma.

„Make Bucharest Great Again” vă spune povestea neștiută a clădirilor de patrimoniu din București sau vă prezintă proiecte de arhitectură inovatoare, moderne, revoluționare. Ce am mai scris se află aici:

EXCLUSIV I Descoperire remarcabilă pe șantierul de la Palatul Universității din București: un tunel înalt de 4 metri înconjoară clădirea principală a monumentului

 

 

Cookies