Isterie la pompe în București și țară, dupa ce unii benzinari au scumpit enorm carburanții, iar zvonul „11 lei litrul” a pus stapanire pe internet. Premierul cere controale in benzinarii

09 mart. 2022
958 afișări
Isterie la pompe în București și țară, dupa ce unii benzinari au scumpit enorm carburanții, iar zvonul
Isterie la pompe în București și țară, dupa ce unii benzinari au scumpit enorn carburanții, iar zvonul "11 lei litrul" a pus stapanire pe internet. Premierul cere controale in benzinarii. Sursa foto: B365.ro

Șoferii din toată țara s-au înghesuit miercuri la benzinării după ce pe rețelele de socializare s-a răspândit zvonul că benzina se va scumpi începând cu ziua de joi, 10 martie. Panica a fost confirmată de o benzinărie din Beiuș, județul Bihor, unde benzina standard a costat la prânz 11,10 lei pe litru. Prețurile de la celelalte stații de alimentare a rămas însă la fel, iar autoritățile au dat asigurări privind stabilitatea prețului și faptul că este vorba despre un simplu zvon.

Benzinăriile din România s-au confruntat miercuri după-amiază cu un val de clienți care au luat cu asalt pompele, speriați de o posibilă creștere a prețurilor. Șoferii ar fi fost speriați de un zvon neconfirmat potrivit căruia prețul la benzină ar urma să crească la 9 sau chiar la 10 lei din această noapte. Informația a prins avânt pe grupurile de socializare ale unor transportatori, ajungând în cele din urmă la populația generală.

Isterie la pompe. Ministrul Energiei dă asigurări că românii nu trebuie să se panicheze și că urmează controale la benzinării

După ce fenomenul cozilor la benzină a luat amploare, autoritățile au decis să anunțe cetățenii că nu există probleme privind stocurile de carburanți, iar statul la coadă este inutil, fiind destulă benzină pentru toată lumea.

„România nu are nicio problemă cu aprovizionarea cu carburanți în benzinării. Am avut astăzi întâlniri de lucru cu reprezentanții Rompetrol și ai OMV Petrom și am primit asigurări că există stocuri suficiente de produse petroliere și vor asigura livrările către clienți. Totodată, vreau să le transmit românilor că nu trebuie să intre în panică și să stea la cozi. AVEM SUFICIENTE STOCURI!”, a transmis ministrul Energiei, Virgil Popescu pe pagina sa de Facebook.

Mai mult, benzinăriile care au scumpit astăzi combustibilul vor avea parte de controale din partea autorităților, anunță ministrul Energiei.

„Nu există absolut niciun motiv ca mâine benzina să ajungă la 11 lei, dar există motive mâine, şi am discutat şi cu primul-ministru, ca organe de control ale statului român să se ducă peste benzinăriile care au ridicat nejustificat acest preţ pentru că au apărut în poze preţuri de 11 lei, de 9 lei, de 10 lei, şi de mîine să înceapă controale pentru că deja mi se pare că este o speculaţie, iar speculaţiile trebuie asupru pedepsite mai ales în situaţii de criză, cum suntem acum, cu război la frontieră”, a declarat miercuri seară ministrul Virgil Popescu la Digi24.

În acest sens, ministrul Energiei a adăugat faptul că în această perioadă ne putem aștepta la o serie de zvonuri și dezinformări, consecință a războiului din Ucraina. Virgil Popescu a asemănat acest fenomen cu cel legat de zvonul potrivit căruia în România nu mai este valută, informație care a fost dovedită ca fiind falsă.

Mai multe benzinării au crescut prețul, însă una a realizat creșteri record: 11,10 lei litrul la o benzinărie din Beiuș

O serie de benzinării din Bihor au mărit prețul benzinei standard în cursul zilei de miercuri până la circa 9 lei pe litru în unele locații. Totuși, recordul absolut a fost înregistrat la o benizinărie din Beiuș, deținută de o companie locală, parteneră cu lanțul Mol, unde litrul de benzină standard a costat 11,10 lei.

Panicați de aceste evenimente, șoferii din toată țara s-au grăbit la pompe de frica scumpirilor. Pentru a scăpa de cozile interminabile de șoferi, unele benzinării au sistat vânzarea de combustibil, motivul oferit clienților fiind că „sistemul nu funcționează”.

Cookies