Isărescu: Cu o creștere de 1% pe an putem ajunge la 80% din media europeană a PIB-ului în 25 de ani

de:
09 mai 2016
0 Afișari
Isărescu: Cu o creștere de 1% pe an putem ajunge la 80% din media europeană a PIB-ului în 25 de ani

Isărescu a susținut astfel importanța unei creșteri economice coerente pentru a atinge convergența cu statele dezvoltate din Uniunea Europeană.

„Nu există niciun substitut pentru politicile economice coerente. (…) Una dintre concluziile raportului este că nu orice creștere economică asigură convergența. Raportul avertizează asupra încetinirii procesului de convergență. Tema convergenței pentru România poate uni națiunea, toată lumea vrea să ne apropiem de nivelul de trai al țărilor dezvoltate”, a precizat Isărescu.

El a amintit că România a avut în trecut doi ani consecutivi de creștere economică de 7%, creștere care nu a fost sustenabilă, iar efectele acestui lucru se văd și acum. Isărescu a subliniat că este preferabilă o creștere economică mai mică, dar constantă, decât o creștere economică mare, dar care să fie riscantă și care să fluctueze conjunctural.

„BNR sprijină pe toate căile ideea unui proiect de țară, unde creșterea economică să fie bazată pe creșterea productivității. (…) Cu o creștere economică de 1%, dar care să fie an de an, în următorii 25 de ani putem ajunge la 80% din media europeană a PIB-ului pe cap de locuitor, care să nu fluctueze în funcție de cursul de schimb. Această perspectivă de 25 de ani poate fi îndepărtată pentru cei din generația mea, însă la fel a fost și cu aderarea la Uniunea Europeană”, a mai spus guvernatorul BNR, conform Agerpres. 

Cookies