Irinel Columbeanu și Monica Gabor, Iri și Moni, s-au luat în 2006 și au divorțat 5 ani mai târziu. Cei doi sunt printre puținii care au reușit în viața mondenă a Bucureștiului. Reușita în acest domeniu – mondenitatea, dar și cifrele, mereu au fost o provocare, dar și o “durere” pentru cei doi.
Obsesia de a fi în centrul atenției și numărul banilor nu le-au adus fericirea pe termen lung. Astăzi, Iri este un caz de compătimire prin emisiuni de miză mică, iar banii s-au evaporat. Să nu uităm diferența de vârstă (30 de ani) și nici vârsta Monicăi (18 ani) la căsătorie. Cifra de afaceri (în anii 2000, 150 de milioane de euro) și faptul că acum Iri e falit, stă cu chirie, abia poate s-o plătească și are o mașină second hand.
Dar la începutul lumii de după Revoluția din 1989 în România, s-a întâmplat să se expună Iri și Moni. Și să inventeze meseria de a trăi pentru a se expune în văzul lumii. Probabil că Iri și Moni ar fi trecut neobservați, dacă Iri nu ținea neapărat să fie văzut și să ne arate ce vânători mai făcea în toiul nopților.
Irinel este fiul tatălui său. Irinel este fiul mondenităților. Când tatăl n-a mai avut putere politică, neștiința afacerilor l-a prăbușit. Când mondenitatea i-a ruinat viața, când între el și Moni a intervenit suspiciunea, gelozia a făcut prăpăd.
Nu-i trebuia. El a stăpânit, 50 de ani, nu glumă, zona birocratică a Guvernului României. Prin el treceau hârtiile și el putea sau nu să oprească cursul unor acte esențiale pentru mersul afacerilor, legilor din România. Era temut, mai de temut decât orice prim-ministru trecător prin funcție. El rămânea sub orice ocârmuire. Era cenușiu, mulți îl cunoșteau, mulțimea nu-i știa chipul.
Nici după 1989 nu s-a expus, nu dădea interviuri, nu-și spunea părerea. Darul lui era să se folosească de bani, relații, influență pentru a crește imperiul financiar. Și nu erau afaceri vizibile sau la îndemâna tuturor. Punea banii în zone invizibile pentru orice muritor. La Târgu Cărbunești o firmă de construcții, în altă parte firma Caesopatru SRL, pentru extracția pietrei ornamentale, extracția pietrei calcaroase, a cretei și a ardeziei. Un procent dintr-o firmă globală de comunicații. Cui să-i treacă prin cap astfel de afaceri în anii de după Revoluție? Criza economică a erodat averea, căderea lui Columbeanu ăl bătrân pe pe ouăle relațiilor, nepriceperea lui Iri în afaceri a pus pe butuci totul.
Și o inocență se vede și aici. Uite-l în scandalul “Sexy Club”, unde avem “exploatare sexuală” în beneficiul clienților și prietenilor patronului. Sexy Club a prosperat vreo 7-8 ani în Bulevardul 13 Septembrie. Fiind deschis în 1992, a rezistat prin clienții atrași de reclama “avem cei mai mari sâni din București” și a fost închis în clipa în care patronul a supralicitat și și-a dorit porno sex live. Aici îl vedeau zorile și pe Irinel Columbeanu. Și de aici a fost luat la ochi de presa mondenă. Apoi, aventurile lui au fost consemnate, pe un tipic caritabil.
Viața aceasta de gol existențial tapetată cu bani atrage “magnet” victime, dar în același timp este o capcană pentru mai târziu. Moni, Monica Gabor apare în viața lui Irinel ca un astru, dar și ca o victimă sigură. La 18 ani, era fotomodel, venită din provincia săracă, plină de instinctele sălbatice ale acelor ani. Abuzată sexual de tatăl său, Moni caută o protecție, un cavaler al dreptății mai mult, decât o însoțire pe viață până la moarte. Și obține. Iri caută să se așeze la peste 40 de ani ai săi. Și asta și face: o ia într-o căsătorie de basme și împreună au drept fiică, o zână.
Cei doi n-au timp să se sudeze, să fie parte. Sunt doar două bibelouri într-o vitrină. Atinse de prea multe mâini, bibelourile nu mai au fermitate. Se deformează. Și apoi, luați de val, cei doi se gelozesc. De ce ai făcut aia, de ce ailaltă? Cu cine mi-ai fost aseară, de ce nu m-ai privit? Se-ncearcă salvarea relației prin Moni. I se oferă o emisiune în care să fie filmată zi de zi. Cei doi erau plicticoși, n-aveau ce să arate oră de oră. Emisiunea n-are ce arăta.
Și aici tiparul îl găsim într-o poveste de Liviu Rebreanu, “Ciuleandra”. Acolo, tot așa, un boier sătul de viața sa goală își ia o fată de la țară, cu gândul de a recăpăta puritatea. Rezultatul este nefast. Fetica de la țară crește, își ascute ghearele. Privirea de stăpân a boierului devine dictatură. Ciocnirile dintre cei doi devin scandaluri de durată.
Din păcate, copilul devine un obiect tranzacțional între cei doi. Pentru că nu mai e nimic de împărțit. Lui Iri îi este fatal. Neștiutor în ale finanțelor, îmbrăcat în Yamamoto, cu un zâmbet mieros pe chip, e părăsit de Moni și-și cere copilul în instanță. Moni, tot mai încruntată, tace cât poate ea mai mult lângă un Mr. Pink, un chinez din America și vrea singura avere de-o viață: copilul.
Iri este abandonat de ochii mondeni. Moni îl are pe Mr.Pink, care-i prea departe de gura lumii, nu-i numără nimeni zilnic milioanele.
Iri este cenușiu și stă prin cartiere, pe chirie, în București. Moni e roz și stă la Mister în America.
Povestea lor a fost printre primele care au pus în funcțiune „gura lumii” bucureștene după 1989. Și merită povestită chiar mai bine decât am făcut-o aici și mai bine decât a făcut-o chiar Iri în cărțile sale, „Istoriile unui vehement. Apofenia” și „Istoriile unui vehement. Chintesența”. Vehementul caută modele ca să se adune, să se potolească.
Și caută esența ca să intre pe un drum. Adevărat, din războiul monden de altădată, Iri a căștigat un nou drum. Se spune că Mr Pink și Romanița Iovan îl mai ajută pe fostul vehement în momente dificile. Adevărul este că, în meseria asta de a te expune și de a fi văzut, există și speranța de a trăi din gloria trecutului. Aici, Iri are succes.
Nota B365.ro: #I❤️InBucharest – alte iubiri din București, mai jos: