Irina Socol, şefa SIVECO, vrea în libertate

de:
18 sept. 2014
0 Afișari
Irina Socol, şefa SIVECO, vrea în libertate

Irina Socol, directoarea și fondatoarea cele mai mari companii IT din România, a fost arestată, pe 9 septembrie, în dosarul de evaziune fiscală în domeniul comercializării de programe informatice, printr-o decizie luată de Tribunalul Bucureşti, la propunerea procurorilor. Aceeaşi măsură preventivă a fost dispusă de instanţă pentru Aurora Ecaterina Crusti, preşedintele comercial adjunct al Siveco România. Irina Socol a contestat arestarea preventivă dispusă de Tribunalul Bucureşti, cererea acesteia fiind judecată, joi, la Curtea de Apel Bucureşti, anunţă Realitatea TV.

IRINA SOCOL a înființat firma SIVECO în anii 90, aceasta fiind inițial o firmă de apartament.

Irina Socol s-a născut la 23 septembrie 1957 și este absolventă a Facultăţii de Automatică, specializarea Calculatoare de proces (1981), şi a Academiei de Management Niedersachsen Germania (1993).Conform CV-ului său, IRINA SOCOL, președintele SIVECO, vorbește la perfecție engleza, rusa și franceza. Este semnatar al Inițiativei Parteneriatului împotriva Corupției, în ciuda problemelor cu legea.

Consultă aici CV-ul IRINEI SOCOL, PREȘEDINTELE SIVECO

În anii 90, Irina Socol şi soţul ei lucrau la Institutul de Cercetări pentru Tehnologia Informaţiei. La un moment dat, au fost solicitaţi de o firmă din Franţa care dorea să înfiinţeze un departament de asigurare şi control al calităţii într-o ţară din Europa de Est, perioadă în care dezvoltarea de software se făcea în India, infirmează businessmagazin.ro.

SIVECO: Irina Socol şi soţul ei, alături de colegii indieni, au reuşit să pună la punct o metodologie de testare şi de control al calităţii. Au înfiinţat un departament de asigurarea şi controlul calităţii, sediul fiind chiar în locuinţa familiei Socol. Au plecat la drum la începutul lui 1992, „în doi, şi am ajuns, în prezent, la o echipă de 1.200 de specialişti”.

De începutul acelei perioade se leagă, îşi amintea Irina Socol, un moment esenţial al carierei sale, când a decis ca din expert software să devină manager al companiei Siveco România. Compania a implementat de-a lungul anilor sute de proiecte de mare complexitate şi anvergură pentru organizaţii din 17 ţări.

De-a lungul anilor, SIVECO a trecut de la outsourcing la crearea propriilor programe informatice şi softuri. SIVECO a ajuns unul dintre cei mai importanţi furnizori de soluţii IT de pe piaţa locală, câştigând foarte multe contracte scoase la licitaţie de stat prin diferite instituţii guvernamentale, scrie ZF.RO.

Unul dintre cele mai cunoscute contracte din IT a fost cel pentru Casa de Asigurări de Sănătate, ce a depăşit 100 de milioane de euro. În acest contract, SIVECO a lucrat alături de HP şi Oracle, nume mari din industria IT mondială. De asemenea, SIVECO a jfurnizat programe pentru sistemul naţional de învăţământ.

În anul 2005, fondul de investiţii polonez Enterprise Investors şi divizia de investiţii a gigantului american Intel au cumpărat 32% din SIVECO, într-o tranzacţie evaluată atunci la 10 milioane de euro (12 milioane de dolari), evaluând astfel toată compania la 30 de milioane de euro.

În 2013, cele două fonduri au ieşit din SIVECO, acţiunile fiind răscumpărate de Irina Socol şi ceilalţi parteneri din companie, într-o tranzacţie rămasă confidenţială. Tranzacţia de răscumpărare a pachetului de 30% a fost finanţată printr-un împrumut luat de la Raiffeisen Bank, care a fost garantat cu acţiunile respective.

Conform înregistrării făcute la arhiva de garanţii, Raiffeisen a acordat un împrumut de 14,7 milioane de dolari (11 milioane de euro) celor cinci fondatori ai Siveco, Irina Socol şi Alexandru Rădăşanu alături de Florin Ilia, Aurora Crusti şi Daniela Bichir.

Potrivit studiului realizat de International Data Corporation (IDC) în 2014, SIVECO Romania ocupă primul loc pe piața de support software și instalare (11.2%) și pe cea a integratorilor de software (14.3%).
SIVECO este un jucător foarte important pe piața furnizorilor de soluții IT pentru training și educație cu o cotă de piață de 10.5% și pe cea a aplicațiilor software customizate cu o cotă de piață de 12.5%. De asemenea, SIVECO ocupă o pozitie de top pe piața serviciilor IT cu o cotă de piață de 5.6%.

PERCHEZIŢII LA SIVECO. Pe site-ul propriu, SIVECO se laudă că „Soluţiile SIVECO Romania contribuie la reducerea decalajelor digitale şi îmbunătăţesc activitatea multor instituţii publice precum Ministerul Agriculturii, Ministerul Educaţiei Naţionale, Ministerul Sănătăţii, Ministerul pentru Societatea Informaţională, Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Ministerul de Finanţe. De-a lungul celor 22 de ani de existenţă, compania şi-a construit o reputaţie solidă, fiind recompensată cu peste 200 de premii interne şi internaţionale.”
 
Potrivit unor surse judiciare, SIVECO nu s-a mulțumit cu contractele bănoase încheiate cu statul, ci a recurs la contracte fictive încheiate cu firme deținute de romi din Sintești, care nu știu să scrie și să citească, pentru a face evaziune fiscală, spun procurorii. Romii returnau banii primiți pentru servicii IT fictive, cu sacoșa. Vezi aici: Cum cumpăra SIVECO programe IT de la romi analfabeți care se ocupau cu fiare vechi
 
„Romii din Ilfov ar fi furnizat, conform unor contracte, servicii informatice firmei din Capitală. După ce Siveco achita pentru programele IT respective, reprezentanţii firmelor- fantomă retrăgeau banii de la sucursalele bancare şi îi duceau, în sacoşe, la Siveco. Umblau cu miliardele în plase, de parcă ar fi avut nişte cumpărături. Nu se gândeau că pot fi jefuiţi, aşa cum s-a mai întâmplat cu romii din Sinteşti care au fost jefuiţi la drumul mare, după ce scoteau sume mari de la bancă”, au mărturisit surse judiciare pentru Libertatea.

PERCHEZIŢII LA SIVECO. Luni dimineaţă, procurorii Parchetului au descins în Capitală, atât la sediul central al companiei de IT SIVECO, situat în Sectorul 1 al Capitalei, cât şi la domiciliile mai multor persoane din conducerea companiei. În acest dosar sunt suspiciuni de evaziune fiscală şi spălare de bani, prejudiciul ridicându-se la 3 milioane de euro, anunţă Realitatea TV.

Membrii grupării infracţionale sunt suspectaţi că nu au plătit taxe şi impozite şi au creat circuite fictive prin intermediul cărora au reuşit să spele sume considerabile de bani. 10 persoane vor fi duse la audieri.

„În fapt, în scopul sustragerii de la plata taxelor şi impozitelor către bugetul de stat, reprezentanţii unei compani producătoare de programe informatice ar fi creat un circuit infracţional format din peste 50 de societăţi comerciale prin care ar fi fost evidenţiate tranzacţii fictive derulate în perioada 2009-2013, în valoare de aproximativ 10 milioane de euro”, se arată într-un comunicat emis de Poliţia Română.

PERCHEZIŢII LA SIVECO. Din cercetările făcute până în prezent, ar fi reieşit că în contabilitatea producătorului de soft ar fi fost înregistrate achiziţii fictive de servicii reprezentând crearea unor programe informatice care în realitate nu au fost prestate, bugetul de stat fiind astfel prejudiciat cu peste 3 milioane de euro.

Procurorii prezintă elementele care dovedesc fictivitatea prestărilor de servicii de către firmele tocmite de Siveco, prin contractele nelegale verificate de către anchetatori.

Astfel, se arată în documentul citat, societăţile prestatoare nu au avut angajaţi, iar asociaţii şi administratorii societăţilor prestatoare nu au cunoştinţele necesare pentru a presta astfel de servicii.

„Astfel, de la Eurovip, Siveco România a achiziţionat, în cursul anului 2009, servicii în valoare de 2.500.718 lei, plus TVA în cuantum de 475.137 lei. Societatea Eurovip a avut ca asociat şi administrator pe Valentina Mihai Gogu, persoană de etnie romă, în vârstă de 49 ani, care locuieşte în satul Sinteşti, Ilfov, şi care nu ştie să scrie şi să citească. Toţi banii care au fost încasaţi de Eurovip de la Sivero România au fost retraşi în numerar pe baza unor borderouri de achiziţie fier vechi de la persoane fizice. Practic, aşa cum rezultă din documente, societatea Eurovip achiziţiona fier vechi, dar vindea programe informatice”, se arată în documentul procurorilor, potrivit mediafax.ro.

Vezi aiciPozitia oficiala a SIVECO, după arestarea Irinei Socol

Percheziţiile din 8 septembrie nu sunt primele acţiuni care vizează marii jucători din IT. Procurorii DIICOT au descins şi pe 17 septembrie, la mai multe domicilii din Bucureşti, Vrancea şi Ilfov, pentru a depista modul în care compania de IT Ultra Pro Computers a fost devalizată, Cristian Fughină, fondatorul companiei, fiind acuzat de spălare de bani și delapidare. De asemenea, în iulie, fostul director general interimar al Microsoft România, Sorin Eftene, a fost audiat la DNA, în dosarul privind închirierea de licenţe IT pentru şcoli, în care se fac cercetări in rem pentru trafic de influenţă, abuz în serviciu, dare şi luare de mită. În acest dosar au mai fost audiaţi şi Ioan Cordoş, fostul secretar de stat în Ministerul Comunicaţiilorfostul ministru de Finanţe, Mihai Tănăsescuministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Mihnea Costoiu şi senatorul Şerban Mihăilescu.

Citeşte şi: Kovesi,despre MITA in dosarul EADS-Microsoft-Siveco:Până acum vorbim de circa 60 DE MILIOANE DE EURO

 

Cookies