IRATA – Alpinism Utilitar Industrial – IRATA in Romania

de:
30 mai 2018
3 afișări
IRATA – Alpinism Utilitar Industrial – IRATA in Romania

De ce alpinism utilitar IRATA?

Alpinismul utilitar a devenit metoda preferata de acces pentru interventiile rapide la inaltimi mari sau zone greu de accesat. IRATA ofera un set de proceduri sigure pentru folosirea in deplina siguranta a alpinismului utilitar.

Ce este IRATA ?

 Industrial Rope Access Trade Association este Asociatia profesionala de alpinism industrial. Sistemul de alpinism utilitar al IRATA este o metoda sigura de lucru la inaltime. In cadrul acestuia corzile si echipamentele asociate sunt folosite pentru a obtine acces catre/de la locul de munca. Dar si pentru pozitionare. AlpAccess este membru IRATA, fiind inregistrat cu numarul 6008/O.

Avantajul folosirii metodelor de alpinism utilitar sta in principal in siguranta si viteza cu care operatorii pot ajunge in locatii dificile unde sa-si desfasoare activitatea. Deseori aceasta se desfasoara cu impact minim asupra activitatilor care se desfasoara in apropiere. Un alt beneficiu major este acela ca numarul total de ore lucrate si nivelul de risc pentru o anumita sarcina sunt deseori reduse, comparativ cu alte metode de acces.

Obiectivul primar al folosirii metodelor de alpinism utilitar consta in planificarea, administrarea si desfasurarea activitatii cu un minimum de accidente, incidente si situatii periculoase. Astfel incat sa garanteze un sistem sigur de lucru, fara ca proprietatea sau mediul sa fie in vreun fel afectate.

Procedurile IRATA

IRATA International detine proceduri de lucru in continua evolutie, pe care membrii trebuie sa le urmeze si a caror respectare este monitorizata. Astfel este implementat si pastrat un sistem sigur de lucru. Acest lucru diferentiaza companiile membre IRATA fata de altele care lucreaza in acelasi domeniu.

Ca si orice alta metoda de lucru la inaltime, alpinismul utilitar trebuie privit ca un sistem complet. Planificarea, managementul, competenta si echipamentul corespunzator trebuie vazute ca avand o importanta egala. Fiecare depinde de celelalte pentru existenta unui sistem sigur de lucru.

Codul de bune practici ofera recomandari si informatii orientative cu privire la metodele de alpinism utilitar.

  • Prima parte prezinta principiile fundamentale si mijloacele de control.

  • Partea a 2-a reprezinta detalierea primei parti.

  • A 3-a parte reprezinta o lista de anexe, continand indrumari cu privire la practicile de lucru si informatii legate de alte subiecte importante. Cateva anexe sunt inca in lucru.

  • Partea a 4-a contine trimiteri la legislatia national relevanta.

  • A 5-a parte contine bibliografia.

Partile trebuie citite tinandu-se cont de legatura dintre ele, aceasta mentiune aplicandu-se in special primelor doua parti.

Cookies