ÎPS Teodosie, din nou peste putință de ascultat: “În perioada neputinţei lunare, femeile nu pot lua nici agheasmă, nici anafură”

ÎPS Teodosie, din nou peste putință de ascultat: “În perioada neputinţei lunare, femeile nu pot lua nici agheasmă, nici anafură”
ÎPS Teodosie, din nou peste putință de ascultat: “În perioada neputinţei lunare, femeile nu pot lua nici agheasmă, nici anafură”. Sursă foto: Facebook/ Arhiepiscopia Tomisului

ÎPS Teodosie, din nou peste putință de ascultat: “În perioada neputinţei lunare, femeile nu pot lua nici agheasmă, nici anafură”, a declarat Arhiepiscopul Tomisului, miercuri, la un post local de radio.

ÎPS Teodosie, despre „neputința lunară”

Înalt Prea Sfinţitul Teodosie a fost invitat miercuri, 5 ianuarie 2022, la Radio Dobrogea. Arhiepiscopul Tomisului a declarat că în momentul „neputinței lunare”, femeile nu au voie să ia agheasmă, anafură și nici apă sfințită. Cea din urmă poate fi băută abia la 3 zile după finalizarea perioadei de „neputință”.

Te-ar mai putea interesa și: Accesul la biserică în valul 5 de Covid-19, conform noilor restricții adoptate

Totodată, ÎPS Teodosie a declarat că până vineri, pe 14 ianuarie, moment în care se termină praznicul Bobotezei, ar trebui să evităm să spălăm rufe, pentru a arăta respect apei sfințite.

Invitat în cadrul emisiunii „Dialog duhovnicesc” de la Radio Dobrogea, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie a spus care sunt regulile sărbătorii de Bobotează, conform Adevărul.ro.

Praznicul Bobotezei ține de pe 5 până pe 14 ianuarie. În această perioadă, oamenii au voie să se spele, dar este bine să evităm spălarea rufelor. De ce? Lăsăm mai jos cele spuse de Arhiepiscopul Tomisului:

„(…) din această decenţă, sfială şi respect faţă de apa sfinţită. Să nu spălăm rufele murdare în timpul praznicului Bobotezei. Aşa este şi după canoane”, a declarat ÎPS Teodosie, potrivit sursei citate.

Femeile trebuie să respecte mai multe reguli

Dacă femeile sunt în perioada de „neputință lunară” au de respectat mai multe reguli de Bobotează:

  • Femeile care se află la menstruație nu pot lua agheasmă, anafura, agheasmă mică sau agheasmă mare.
  • Dacă femeile sunt la menstruație în timpul sărbătorii Bobotezei, aceasta coincide cu cele 8 zile și nu pot lua agheasmă.
  • Acest lucru poate fi compensat, pentru că ÎPS Teodosie spune că „Dumnezeu întotdeauna compensează”. Agheasma mare poate să fie luată vreme de 3 zile după perioada de „neputință”. De ce? Pentru că în acest timp, femeile au mers la biserică și s-au rugat.
  • Arhiepiscopul Tomisului a mai spus că femeilor nu le este interzis să meargă la biserică când sunt la menstruație.
  • În acea perioadă a lunii, femeile nu au voie să meargă la altar, să sărute icoanele sau să ia agheasmă şi anafură.
  • „Dar la biserică poţi să vii, că nu este interzis să te rogi”, a mai declarat ÎPS Teodosie.