ÎPS Teodosie, din nou peste putință de ascultat: “În perioada neputinţei lunare, femeile nu pot lua nici agheasmă, nici anafură”

06 ian. 2022
323 Afișari
ÎPS Teodosie, din nou peste putință de ascultat: “În perioada neputinţei lunare, femeile nu pot lua nici agheasmă, nici anafură”
ÎPS Teodosie, din nou peste putință de ascultat: “În perioada neputinţei lunare, femeile nu pot lua nici agheasmă, nici anafură”. Sursă foto: Facebook/ Arhiepiscopia Tomisului

Probabil că niciuna dintre cele vreo 10 milioane de femei din România - din care peste un milion cel puțin sunt în București - nu a știut cum se cheamă, de fapt, fireasca, banala și normala menstruație. Se cheamă “neputință”, potrivit “Dicționarului Teodosie”, iar definiția cuvântului nu vine cu declinări, ca în dicționare lumești obișnuite, ci cu interdicții.

ÎPS Teodosie, din nou peste putință de ascultat: “În perioada neputinţei lunare, femeile nu pot lua nici agheasmă, nici anafură”, a declarat Arhiepiscopul Tomisului, miercuri, la un post local de radio.

ÎPS Teodosie, despre „neputința lunară”

Înalt Prea Sfinţitul Teodosie a fost invitat miercuri, 5 ianuarie 2022, la Radio Dobrogea. Arhiepiscopul Tomisului a declarat că în momentul „neputinței lunare”, femeile nu au voie să ia agheasmă, anafură și nici apă sfințită. Cea din urmă poate fi băută abia la 3 zile după finalizarea perioadei de „neputință”.

Te-ar mai putea interesa și: Accesul la biserică în valul 5 de Covid-19, conform noilor restricții adoptate

Totodată, ÎPS Teodosie a declarat că până vineri, pe 14 ianuarie, moment în care se termină praznicul Bobotezei, ar trebui să evităm să spălăm rufe, pentru a arăta respect apei sfințite.

Invitat în cadrul emisiunii „Dialog duhovnicesc” de la Radio Dobrogea, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie a spus care sunt regulile sărbătorii de Bobotează, conform Adevărul.ro.

Praznicul Bobotezei ține de pe 5 până pe 14 ianuarie. În această perioadă, oamenii au voie să se spele, dar este bine să evităm spălarea rufelor. De ce? Lăsăm mai jos cele spuse de Arhiepiscopul Tomisului:

„(…) din această decenţă, sfială şi respect faţă de apa sfinţită. Să nu spălăm rufele murdare în timpul praznicului Bobotezei. Aşa este şi după canoane”, a declarat ÎPS Teodosie, potrivit sursei citate.

Femeile trebuie să respecte mai multe reguli

Dacă femeile sunt în perioada de „neputință lunară” au de respectat mai multe reguli de Bobotează:

  • Femeile care se află la menstruație nu pot lua agheasmă, anafura, agheasmă mică sau agheasmă mare.
  • Dacă femeile sunt la menstruație în timpul sărbătorii Bobotezei, aceasta coincide cu cele 8 zile și nu pot lua agheasmă.
  • Acest lucru poate fi compensat, pentru că ÎPS Teodosie spune că „Dumnezeu întotdeauna compensează”. Agheasma mare poate să fie luată vreme de 3 zile după perioada de „neputință”. De ce? Pentru că în acest timp, femeile au mers la biserică și s-au rugat.
  • Arhiepiscopul Tomisului a mai spus că femeilor nu le este interzis să meargă la biserică când sunt la menstruație.
  • În acea perioadă a lunii, femeile nu au voie să meargă la altar, să sărute icoanele sau să ia agheasmă şi anafură.
  • „Dar la biserică poţi să vii, că nu este interzis să te rogi”, a mai declarat ÎPS Teodosie.
Cookies