ȘTIRI

Ion Sturza este noul premier al Republicii Moldova

Ion Sturza a fost desemnat prim-ministru al Republicii Moldova de către președintele Nicolae Timofti. Sturza a mai fost premier al Republicii Moldova în 1991. 

Calculele arata ca sansele ca guvernul lui Sturza sa treaca sint destul de mici, el fiind sustinut doar de PLDM (partidul fostului premier Vlad Filat, acum arestat preventiv – n.red.) si, eventual, de PL (liberalii condusi de Mihai Ghimpu si Dorin Chirtoaca) – departe de necesarul de 51 de voturi. Impotriva lui Sturza s-au pronuntat deja PD (Plahotniuc – Lupu), precum si partidele pro-ruse conduse de Igor Dodon si Renato Usatai, scrie hotnews.ro.

Ion Sturza a fost asociat cu Dinu Patriciu si a creat, in 2002, impreuna cu Rompetrol, compania Rompetrol Moldova, unde ocupa functia de presedinte director general.
Cine este Ion Sturza:

Ion Sturza, 55 de ani, s-a nascut in raionul Calarasi, in Republica Moldova, si a terminat facultatea de Economie la Chisinau.

In 1998 devine deputat si este numit, in acelasi an, vicepremier si ministru al Economiei. In februarie 1999 este numit premier, functie in care se mentine pana la finalul anului.

A fost asociat cu Dinu Patriciu si a creat, in 2002, impreuna cu Rompetrol, compania Rompetrol Moldova, unde ocupa functia de presedinte director general.

Este considerat cel care i-a adus pe kazahii de la KazMunaiGaz in actionariatul Rompetrol.

Averea sa este estimata, potrivit Forbes si Capital, in jurul cifrei de 90 de milioane de euro.

Este consul onorific al Moldovei in Kazahstan.

Sturza este presedinte al Fribourg Investments, care detine si Elefant.ro. Este un fond de private equity si venture capital cu sediul in Bucuresti si operatiuni in Europa de Est si CSI.

Portofoliul Fribourg Investments include companii care activeaza in domenii precum IT&C, real estate, resurse naturale, productie industriala si agricultura.


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button