ȘTIRI

Ion Mihai Pacepa, cel mai cunoscut spion român, a murit. Omul care l-a trădat pe Ceaușescu și a arătat adevărata imagine a comunismului din România

Ion Mihai Pacepa, probabil cel mai cunoscut spion român din toate timpurile, a murit, luni, fiind infectat cu noul virus COVID-19. El mai era cunoscut drept omul care l-a trădat pe fostul dictator Nicolae Ceaușescu și a arătat adevărata imagine a comunismului din România la nivel mondial, lucru care a dus la destabilizarea regimului.

Ion Mihai Pacepa a fost șef adjunct al Departamentului de Informații Externe (spionaj) a României comuniste și consilier personal al președintelui Nicolae Ceaușescu. Acesta era infectat cu Covid-19 și se afla la Terapie Intensivă, pierzând ulterior lupta cu boala.

Cine a fost Ion Mihai Pacepa

Pacepa este faimos pentru că ceruse azil politic în SUA în 1978, și pe capul său s-a pus o recompensă semnificativă în acel moment. În cele din urmă Pacepa a decedat la vârsta de 92 de ani.

Pacepa avea diverse probleme de sănătate în ultimii ani și se afla internat în spital, la terapie intensivă, fiind infectat cu Covid-19, conform publicației The Epoch Times.

Ion Mihai Pacepa (născut pe  28 octombrie 1928, București) a fost șef adjunct al Departamentului de Informații Externe (spionaj) a României comuniste și consilier personal al președintelui Nicolae Ceaușescu.

A cerut azi politic în SUA în 1978

În anul 1978 el a cerut azil politic în Statele Unite ale Americii, unde a lucrat pentru comunitatea de informații a SUA în diferite operații împotriva fostului bloc sovietic.

Contribuția spionului Pacpea a fost considerată de guvernul american „o importantă și unică contribuție adusă Statelor Unite”. Considerat trădător în România, Pacepa a ajuns cetățean american și a trăit în SUA.

Un raport al Comisiei Prezidențiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România (pagina 628), aprobat de Președintele României și publicat la 18 decembrie 2006, subliniază “rolul excepțional jucat în demascarea naturii criminale a regimului și a Securității” de generalul Pacepa.

Potrivit acestui raport, el “a contribuit la degradarea dramatică a imaginii lui Ceaușescu”. Informațiile oferite de Pacepa au fost de asemenea un important revelator al caracterului criminal al dictaturii în influente cercuri politice și de media din Vest.

Ceaușescu a vrut să îl omoare

Disperat să se răzbune pe Pacepa, Nicolae Ceaușescu a apelat inclusiv la serviciile teroristului internațional Carlos „Șacalul”, însă misiunea a fost un eșec. Aflat sub protecția americanilor, Pacepa a contribuit serios la degradarea imaginii lui Ceaușescu în afara țării și este considerat de vest cel mai important spion din spațiul ex-sovietic care să fi întors armele vreodată.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button