Ion Iliescu ar putea rămâne fără certificatul de revoluționar. Procedurile de retragere a titlului au început

09 iun. 2022
170 afișări
Ion Iliescu ar putea rămâne fără certificatul de revoluționar.  Procedurile de retragere a titlului au început
Ion Iliewscu ar putea rămâne fără certificat de revoluționar | Foto: Ion Iliescu. Sursa: Inquam

Secretariatul de Stat pentru Recunoaşterea Meritelor Luptătorilor (SSRML) împotriva Regimului Comunist instaurat în România cere ca fostului președinte Ion Iliescu să îi fie retras certificatul de revoluționar.

Ion Iliescu ar putea pierde titlul de revoluționar cu merite deosebite

SSRML, care se află în subordinea Guvernului, răspunde astfel unei adrese înaintate de Asociaţia 21 decembrie 1989 cu privire la îndeplinirea condiţiilor de obţinere a titlului de luptător pentru victoria Revoluţiei din 1989.

Așa se face că, în urma unei adrese din anul de grație 2022, o comisie a verificat documentele din dosarul administrativ și a constatat (în anul de grație 2022)  că Ion Iliescu a fost membru al Uniunii  Tineretului Comunist (UTC) în anul 1944 şi membru al Partidului Comunist Român, în care a deținut și funcții de conducere.

Comisia mai subliniază  că ambele calități – adică de membru UTC și de membru PCR – reies atât din CV-ul public al fostului președinte , cât și din presă. 🙂 

Legea Recunoștinței: nu poți fi și lider PCR, și revoluționar anticomunist

Ion Iliescu are titlul de luptător pentru victoria Revoluției din 1989 – Luptător remarcat prin fapte deosebite. Doar că titlul acesta este cam incompatibil cu  anterioarele sale calități de tânăr și, mai apoi, adult comunist.

Este o incompatibilitate conform Legii Recunoştinţei pentru victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989.

Această lege spune că de prevederile sale  nu beneficiază persoanele care sunt dovedite că, în perioada 1945-1989, au deţinut cel puţin o demnitate sau o funcţie de conducere în cadrul organelor de conducere la nivel.

În consecință, membrii comisiei au început procedurile  administrative de anulare a certificatului de revoluţionar al lui Ion Iliescu în instanţa de contencios administrativ.

 

Cookies