Ion Caramitru a murit duminică seara. Cunoscutul actor avea 79 de ani și era internat la Elias

05 sept. 2021
1019 Afișari
Ion Caramitru a murit duminică seara. Cunoscutul actor avea 79 de ani și era internat la Elias
Ion Caramitru, cunoscutul actor român, a murit duminică seara. Avea 79 de ani și era internat la Elias

Zi neagră în România duminică, după ce cunoscutul actor Ion Caramitru a murit sâmbătă seara. Legenda teatrului românesc avea 79 de ani și era internată la Spitalul Elias din București. Vestea tristă vine după ce Ivan Patzaichin a decedat tot în cursul acestei zile.

Ion Caramitru a murit în cursul zilei de duminică, anunță toate televiziunile de știri. Actorul de 79 de ani se afla internat la Spitalul Elias din București de mai mult timp.

Ion Caramitru avea 79 de ani

Zilele acestea, marele actor trebuia să se afle la Iași pentru a participa la Festivalul Serile Filmului Românesc. Totuși, din cauza problemelor medicale, actorul a lipsit de la eveniment, scrie Mediafax.

Actorul Ion Caramitru s-a născut în Bucureşti, în data de 9 martie 1942, într-o familie de aromâni. Mama sa era născută lângă Salonic, iar tatăl în partea albaneză a oraşului Korcea.

Regizor și actor la Bulandra din 1965

A fost actor şi regizor al Teatrului „Lucia Sturza Bulandara” (din 1965), fiind, în perioada 1990-1993, şi director general al acestei instituţii. A interpretat peste 60 de roluri în piese de Shakespeare, Cehov, Pirandello, Buchner, Bernard Shaw, Alfred de Musset, Suto Andras, Rolf Hochhuth şi alţii. A interpretat roluri principale în 40 de filme.

Ion Caramitru a câștigat numeroase premii

În lunga sa carieră teatrală şi cinematografică a fost recompensat cu numeroase premii şi distincţii. Premii teatrale: în 1975, 1979, 1981 şi 1985 a fost desemnat „Cel mai bun actor al anului”. Premii pentru film: Premiul revistei „Cinema” pentru interpretare (1976); Premiul Asociaţiei Cineaştilor (1980); Premiul special al juriului pentru rolul principal din filmul „Luchian” la Festivalul Naţional al Filmului de la Costineşti (1984).

A fost decorat, în 1995, de regina Elisabeta a Marii Britanii cu titlul de „Cavaler de Onoare al Ordinului Imperiului Britanic”. În 2008 a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Arte „George Enescu” din Iaşi.

A participat la Revoluția din 1989 și a fost ministru al Culturii

În zilele de 21 şi 22 decembrie 1989, Caramitru s-a numărat printre conducătorii manifestaţiilor anticeauşiste din Bucureşti. La 22 decembrie 1989, în fruntea unei coloane de manifestanţi, a pătruns în clădirea Televiziunii Române, fiind primul care a anunţat pe postul naţional de televiziune înlăturarea dictaturii. La 11 decembrie 1996 este desemnat ministru al Culturii, odată cu învestirea Guvernului Victor Ciorbea. Era, la acea dată, neînregimentat politic. Ulterior, se înscrie în PNŢCD. În Cabinetele prezidate de Radu Vasile şi Mugur Isărescu a deţinut acelaşi portofoliu până la sfârşitul anului 2000.

A revenit pe scena Teatrului Național în 2008

În anul 2008, Ion Caramitru revine pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, la 44 de ani de la debutul său, care s-a produs chiar aici. Interpretează rolul titular în piesa „Eduard al III-lea” de Shakespeare, în regia lui Alexandru Tocilescu şi scenografia lui Dragoş Buhagiar. De asemenea, semnează regia uneia dintre premierele stagiunii 2008-2009 a TNB – „Şapte dintr-o lovitură”, montare după o piesa scrisă de Lia Bugnar, special pentru cei şapte tineri actori recent angajaţi la Teatrul Naţional. Actorul a primit la 28 martie 2011 Premiul de excelenţă al Uniunii Teatrale din Republica Moldova (UNITEM).

Cookies