Ion Bârlădeanu, de la gunoier pe Moşilor la actor de Emmy

de:
23 nov. 2010
0 Afișari
Ion Bârlădeanu, de la gunoier pe Moşilor la actor de Emmy

Ion Bârlădeanu a avut o viaţă grea. Născut la Zapodeni, judeţul Vaslui, a terminat doar şapte clase şi a lucrat de-a lungul timpului ca tăietor de stuf, ca gropar, ca paznic la Casa Poporului şi, de la mijlocul începutul anilor ’90, ca gunoier în spatele unui bloc de pe Moşilor. Ajunsese la o înţelegere cu administratorul imobilului: ca răsplată pentru curăţarea ghenei de gunoi era lăsat să locuiască acolo.

Spiritul creator al lui Bârlădeanu n-a putut fi înăbuşit de condiţiile vitrege de trai. A început să realizeze colaje încă de pe vremea lui Ceauşescu şi deşi între 1998 şi 2008 s-a lăsat de artă, a strâns până în prezent peste 800 de colaje. Pe Moşilor, artistul a adunat revistele pe care locatarii blocului le aruncau la gunoi, a decupat din ele personaje şi obiecte, pe care le-a folosit pentru a crea colaje uimitoare. În 2007, Ion Bârlădeanu, la acea vreme în vârstă de 62 de ani, a fost descoperit de artistul Ovidiu Feneş, după care a intrat sub aripa protectoare a galeristului Dan Popescu.

S-a mutat într-o mică garsonieră din centru, iar prima sa expoziţie, Realpolitik, a fost găzduită de Galeria H’Art din Bucureşti. Lucrările sale au ajuns ulterior la Copenhaga, Basel, Londra şi Paris. În capitala Franţei, Ion Bârlădeanu s-a întâlnit cu actriţa Angelina Jolie, care i-a admirat lucrările.

Viaţa artistului a fost transspusă ulterior şi într-un film, intitulat ”Lumea văzută de Ion B” şi regizat de Alexander Nanău. Lansată în decembrie 2009, pelicula a fost nominalizată la peste 30 de competiţii internaţionale, iar marţi dimineaţă a câştigat premiul Emmy, cel mai prestigios din industria televiziunii, la categoria ”Arts Programming”.

Cookies