ARHIVA B365

Iohannis va sesiza Curtea Constituţională a României şi Comisia de la Veneţia pe Legile Justiţiei

„Constat chiar de la început că ele (n.r.: legile Justiţiei) nu sunt deplin adecvate nici cadrului constituţional intern şi nici standardelor europene în materie. Unele dispoziţii de modificare a legii 303/2004 au fost declarate neconstituţionale în două rânduri. Cu toate acestea, chestiuni privind integritatea şi răspunderea magistraţilor contravin Constituţiei. Lege 304/2004 a ajuns la promulgare şi am constat că ridică probleme. Noile reglemetări riscă să blocheze actul de justiţie. Apoi sunt create noi structuri menite nu să eficientizeze justiţia, ci să timoreze magistraţii. Nici legea 317/2004 nu are o redactare mai fericită căci ea instituie o segregare a garantului independenţei justiţiei, prin mutare de la CSM, la secţii. (…) Am decis, ca atare să trimit întregul pachet înapoi la CCR şi în paralel să sesizez Comisia de la Veneţia. De aceea fac un apel către CCR de a nu se grăbi şi a conlucra cu organismul european care contribuie de aproape 30 de ani la dezvoltarea unui patrimoniu constituţional comun în Europa şi care sprijină statele în materie de democraţie, inclusiv prin acordarea unui sprijin constituţional de urgenţă. Sunt convins că judecătorii CCR vor avea toată deschiderea pentru un demers care îşi propune să asigure respectare principiilor şi valorilor europene în România”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

Şeful statului a mai anunţat că după ce CCR se va exprima va face o nouă analiză a legilor şi va decide atunci dacă se impune o reexaminare.

Klaus Iohannis a amintit inclusiv de Ordonnaţa 13, acuzând partidul de guvernământ de asalt asupra Justiţiei.

„Atunci, la începutul anului 2017 au venit cu acea infamă OUG 13. Acea ordonanţă am reuşit s-o oprim împreună. Sute de români de bună credinţă au protestat în stradă pentru acest lucru. Asaltul s-a mutat în Parlament, iar demersul a ajuns acum şi în faza în care se cere promulgarea acestor legi. Procedura originală, ca să nu mă exprim altfel, graba lipsită de orice justificare şi modul autoritar în care s-au desfăşurat dezbaterile parlamentare au determinat foarte multă neîncredere. Reforma justiţiei, cum este clamată de PSD, este în continuare contestată de asociaţiile progesionale ale magistraţilor şi trezeşte mari îngrijorări ale partwenerilor externi. Nu putem să asistăm pasiv la o rescriere a Constituţie. Întregul pachet legislativ a fost adoptat, atenţie de Parlament, într-o săptămţnă, şi apoi au foat necesare 4 luni şi trei decizii ale CCR pentru a corecta unele prevederi. Toate acestea dovedesc faptul că rezultatul dezbaterilor parlamentare ar fi avut de câştigat dacă textele au fost mai bine fundamente şi dezbătute. Mă refer la Legea 303/2004, 304/2004 şi legea 317/2004”, a mai spus Iohannis.

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a susţinut astăzi o declaratie de presă, la Palatul Cotroceni.

Săptămâna trecută, tot în cadrul unei declaraţii de presă, şeful statului a cerut demisia premierului Viorica Dăncilă.

Toader, despre demersul lui Klaus Iohannis: Am văzut că dă indicaţii judecătorilor constituţionali

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, miercuri, că demersul preşedintelui de a sesiza CCR şi Comisia de la Veneţia intra în atribuţiile sale constituţionale, însă a precizat că a observat că „preşedintele României dă indicaţii judecătorilor constituţionali”.

„Am văzut din declaraţia preşedintelui, ca şi precedentul preşedinte că dă indicaţii judecătorilor constituţionali să nu se grăbească şi să analizeze corect sesizarea. De unde ai deduce, că sfatul era necesar, era contrariu pentru că judecătorii se grăbeau sau pentru că analizau corect. Eu nu cred că e necesară această îndrumare către judecătorii CCR. În al doilea rând observaţi deciziile pe care Curtea le-a pronunţat cu privire la proiectele acestea de lege că in fiecare dintre ele a făcut referire -CCR – la standardele comisiei de la Veneţia. Prin urmare, eu vă spun ceea ce am mai spus – faptul că atunci când CCR adoptă o deczie, indiferent care este, soluţia, chiar dacă nu are un aviz cerut şi primit de la Comisia de la Veneţia, CCR ţine cont de standardele stabilite de Comisia de la Veneţia”, a spus Tudorel Toader.

Solicitat să comenteze afirmaţia preşedintelui Klaus Iohannis conform căreia legile ar putea afecta funcţionarea instanţelor şi ar putea bloca instanţele, Tudore Toader a spus: „Îndemnul meu este următorul: să-l întrebaţi pe Preşedinte de ce şi prin ce se poate produce acest rezultat. Să vină preşedintele să spună articolul X poate să creeze acest rezultat pentru că şi să motiveze. Nu îmi cerţi mie să motivez afirmaţia altcuiva.”

Ministrul Justiţiei a spus că afirmaţia şefului statului că s-ar putea rescrie din mers Constituţia nu are acoperire.

„Vă mărturisesc că le-am citit pe internet (declaraţiile preşedintelui Klaus Iohannis-n.r.). De foarte multe ori am spus şi repet următorul lucru: să ne cunoaştem, să ne respectăm limitele de comeptenţă legală şi constituţională. Faptul că preşedintele republicii vrea să sesizeze CCR, Comisia de la Veneţia, intră în limitele de competenţă constituţională ale preşedintelui. Modul în care îşi exprimă public această competenţă depinde de fiecare preşedinte (…). Am văzut şi eu preocuparea dânsului, să nu zic îngrijorarea, că este un termen care a fost folosit de-a lungul timpului, ca nu cumva din mers să se rescrie Constituţia. Categoric afirmaţia nu are nicio acoperire. Noi avem o Constituţia din categoria celor clasificate semirigide, adică o Constituţie cu o procedură foarte greoaie de modificat. Constituţia nu se modifică din mers, se revizuieşte după o procedură destul de complicată, riguroasă, care presupune şi ¾ din numărul parlamentarilor, majoritate calificată, după părerea mea greu de atins în această perioadă”, a declarat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, la finalul şedinţei Comisiei speciale privind justiţia.

Detalii, pe Mediafax


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button