Iohannis va ataca la CCR modificările Codului Penal. Iohannis: Am fost de la bun început pe baricade

de:
17 mai 2015
0 Afișari
Iohannis va ataca la CCR modificările Codului Penal. Iohannis: Am fost de la bun început pe baricade

Klaus Iohannis a afirmat într-un interviu acordat postului public de televiziune german ARD, că va ataca la Curtea Constituţională eventualele modificări aduse în Parlament Codului Penal şi de Procedură Penală, pentru a nu se împiedica lupta anticorupţie, scrie gandul.info.

„Lupta anticorupţie nu este un hobby al meu, ci este o necesitate pentru ca România să se dezvolte”, a spus şeful statului în interviu.

Mesajul preşedintelui Iohannis a venit în contextul în care în ultima lună, în Parlament, deputaţi şi senatori din actuala majoritate au depus mai multe proiecte pentru modificarea Codului Penal şi de Procedură Penală.

CITEȘTE ȘI: Kovesi: Anchetele DNA produc panică în rândul clasei politice.Se încearcă LIMITAREA atribuțiilor DNA

La începutul acestui luni, DNA a reacţionat după ce mai parlamentarii au introdus în Parlament mai multe proiecte legislative petnru modificarea Codului Penal şi de Procedură Penală, susţinând că dacă s-ar adopta aceste iniţiative „s-ar diminua semnificativ eficienţa DNA şi s-ar afectat în mod sever statutul procurorilor”.

Ponta, despre modificarea Codului de Procedură Penală: Dosarele pot fi documentate fără probleme

Senatului a decis pe 11 mai, cu 88 de voturi pentru şi 26 împotrivă, înlocuirea sintagmei „suspiciuni rezonabile” din Codul de Procedură Penală cu formula „indicii temeinice”. Astfel, dacă acum o măsură preventivă, cum era arestarea, poate fi dispusă „dacă există probe sau indicii temeinice din care rezultă suspiciunea rezonabilă că o persoană a săvârşit o infracţiune”, potrivit noii reglementări aceasta poate avea loc doar „dacă există probe sau indicii temeinice din care rezultă că o persoană a săvârşit o faptă prevăzută de legea penală”. DNA a atras atenţia că o astfel de reglementare va face practic imposibilă luarea unei măsuri preventive.

Klaus Iohannia a declarat în interviul acordat televiziunii publice germane, referitor la tăcerea sa in mai multe momente cheie pe subiecte de importanta majora pentru societate, că „tăcerea mea nu a fost o tăcere adevărată, am fost de la bun începute pe baricade”.

„Am fost de la bun inceput pe baricade, doar ca tacerea mea nu a fost o tacere adevarata. Pentru ritmul in care e Romania obisnuita ma adresez opiniei publice, intr-adevar, rar. In comparatie cu statele europene insa, iesirile mele publice sunt de-a dreptul dese. Felul in care aleg sa adresez problemele si felul in care ma exprim este foarte diferit de predecesorul meu si tocmai din aceasta comparatie unii au impresia ca vorbesc putin. Totusi stiu cand e necesar ca gandurile mele sa fie exprimate public”, a declarat Iohannis.

CITEȘTE ȘI: Klaus Iohannis: Am cerut SRI să verifice acuzațiile lui Ponta! Primul ministru va răspunde!

Referitor la scandalul iscat în jurul Codului Silvic și acuzațiilor aduse de premierul Victor Ponta, Iohannis a declarat că nu îi cunoaște pe cei de la Schweighofer, adăugând că posibilitatea ca el să facă lobby pentru firma austriacă este o idioțenie totală.

„Nici nu ii cunosc pe acesti oameni. Nu am nici apropiere, nici distanta fata de ei si nici nu cred ca o lege ar trebui facuta pentru o companie sau un grup de companii. In acest sens, ideea ca eu fac lobby pentru o companie austriaca e o idiotenie totala. Ideea a fost plantata in spatiul public doar pentru ca eu sunt de origine germana, deci cumva si austriaca, nu are nimic de-a face cu realitatea. Problema defrisarilor ilegale exista, eu sunt struct impotriva acestui fenomen si am spus asta public in repetate randuri. Nu e de trecut insa cu vederea faptul ca in acest scandal sa da o lupta intre cel putin doua grupuri de lobby, care vor sa atraga in aceasta lupta cat de multi politicieni pot. Si daca asta nu se poate, atunci se duce o campanie de tarat prin noroi. Faptul ca tineri protesteaza inpotriva fenomenului mi se pare un demers legitim pe care il sustin si sper ca vom reusi sa schimbam legea in asa fel incat sa nu mai poata avea loc asa ceva”, a mai afirmat președintele Iohannis. 

Cookies