BAZAR

Iohannis: Prea mulți copii cresc azi în România lipsiți de afecțiunea și îndrumarea părintească

Şeful statului a salutat inițiativa organizației „Salvați Copiii” de a lansa linia telefonică Help-Line și platforma on-line destinate copiilor cu părinți plecați la muncă în străinătate și a vorbit despre situația dramatică în care se află prea mulți copii din România care ar putea duce la consecințe grave pe termen lung pentru dezvoltarea lor.

În cadrul evenimentului care a avut loc la Palatul Cotroceni, președintele Klaus Iohannis a punctat faptul că „modul în care o societate ştie să aibă grijă de copiii ei spune multe despre aceasta şi despre viitorul ei”, notează dcnews.ro.

„Găzduim acest eveniment la Palatul Cotroceni ca o continuare a colaborării noastre și ca expresie a unui parteneriat în sprijinul celor care au cea mai mare nevoie de noi.
M-am gândit cu atenție cum am putea defini cel mai bine momentul la care asistăm – respectiv lansarea primei linii telefonice și a platformei online în sprijinul copiilor ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate.
Bucuria de a vă avea aici și aprecierea pentru eforturile dumneavoastră nu pot fi separate de preocuparea față de o situație dramatică pentru zeci de mii de copii și familiile lor. Prea mulți copii cresc azi în România lipsiți de afecțiunea și îndrumarea părintească, iar consecințele pe termen lung pentru dezvoltarea lor sunt majore.

De aceea, aș spune mai degrabă că este un moment al adevărului și al acțiunii responsabile. Modul în care știe să aibă grijă de copiii ei spune multe despre o societate și despre viitorul ei.
După generația care a avut de înfruntat lipsa de libertate în perioada comunistă, după generația care a suportat costurile tranziției, după cea care a plătit din buzunar ieșirea din criza economică, nu vreau să avem o altă generație de sacrificiu – aceea a copiilor care cresc singuri, departe de părinții lor. Aceștia nu trebuie să plătească prețul emoțional și social al unui context care a obligat milioane de români să caute o viață mai bună în afara granițelor.
Pe termen scurt se impun răspunsuri rapide. Acești copii au nevoie de noi azi. Suntem datori la un efort comun al instituţiilor cu atribuţii în domeniu, al autorităţilor responsabile de protecţia familiei şi copilului, al școlilor, al comunităților locale și al societății civile, pentru ca ei să nu fie afectați pe termen lung.
Cred în importanţa unor reţele de suport, cu persoane din afara familiei – profesori, asistenţi sociali, consilieri şcolari, psihologi – care să preia o parte din atribuţiile părinţilor în domeniul performanţei şcolare, care să îi motiveze și încurajeze pe copii și să se asigure că aceștia sunt pe deplin integrați. De asemenea, comunicarea permanentă dintre şcoală şi părintele rămas în ţară este esențială.
Nu doar acești copii trăiesc o dramă, ci și părinții lor. Pe termen lung, reducerea și stoparea acestui fenomen este în strânsă legătură cu investiția în sănătate și educație, cu dezvoltarea economică și cu toate acele măsuri care îi pot face pe români să rămână ori să se întoarcă acasă”, a declarat președintele Iohannis, care a salutat, inițial inițiativa organizației Salvați Copiii! și le-a mulțumit tuturor celor implicați în acest proiect care poate da o șansă înplus unui copil.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button